Kenijos universiteto kompleksą atakavę „al Shebab“ kovotojai nužudė bent 15 žmonių

  • Teksto dydis:

Somalio islamistų judėjimo „al Shebab“ kovotojai ketvirtadienį paryčiais įsiveržė į vieno Kenijos universiteto kompleksą netoli sienos su Somaliu, nukaudami bent 15 žmonių.

Vienas su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusio „al Shebab“ atstovas sakė naujienų agentūrai AFP, kad jo grupuotė atsakinga už anksti ryte surengtą puolimą Garisos universitete, per kurį kovotojai paėmė įkaitais nemusulmonų.

„Kai atvyko mūsų žmonės, jie paleido musulmonus. Kitus mes pasilikome įkaitais“, – sakė „al Shebab“ atstovas šeichas Ali Mohamudas Rage (Alis Mohamudas Ragė), neįvardijęs pagrobtųjų skaičiaus.

Pasak jo, tie įkaitai yra krikščionys.

„Mūsų žmonės tebėra ten; jie kaunasi, o jų užduotis – nužudyti tuos, kas eina prieš „al Shebab“, – aiškino grupuotės atstovas.

„Kenija kariauja su Somaliu“, – pridūrė A.M.Rage, turėdamas omenyje, kad tūkstančiai Kenijos karių dalyvauja Afrikos Sąjungos karinėje misijoje Somalyje.

Praėjus šešioms valandoms nuo atakos pradžios tebebuvo girdimi padriki šūviai, o Kenijos vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad „užpuolikai buvo užspeisti viename bendrabutyje“.

Ministerija taip pat nurodė, kad „vienas įtariamas teroristas“ buvo suimtas, kai mėgino „pabėgti iš įvykio vietos“.

Per šį incidentą žuvo jau bent 15 žmonių, nurodė policijos šaltiniai ir žiniasklaida. Kenijos nacionalinis krizinių operacijų centras nurodė, kad dar 65 žmonės buvo sužeisti, o daugelis jų buvo pašauti.

Kenijos Raudonasis Kryžius, vadovaujantis pastangoms suteikti medicinos pagalbą nukentėjusiems per tą išpuolį, sakė, kad „nežinomas skaičius studentų paimti įkaitais“ ir kad „50 stidentų buvo saugiai išvaduoti“.

Tuo tarpu vidaus reikalų ministras Josephas Nkaissery (Džozefas Nkaiseris) sakė, kad buvo rasti 280 iš 815 jaunuolių, studijuojančių rytiniame Garisos mieste įsikūrusiame universitete, nurodoma Kenijos nacionalinės krizių valdymo agentūros pranešime.

Studentų sąjungos pirmininko pavaduotojas Collinsas Wetangula (Kolinsas Vetangula) sakė, kad ruošėsi išsimaudyti duše, kai išgirdo šūvius, aidinčius iš mišraus bendrabučio „Tana“, esančio už maždaug 150 metrų.

Jis pasakojo, kad išgirdęs šaudant užsirakino savo kambaryje kartu su trimis kambario draugais.

„Girdėjom tik žingsnius ir šūvius – niekas neklykė, nes galvojo, kad tuomet užpuolikai sužinos, kur jie yra, – aiškino C.Wetangula. – Užpuolikai sakė „sisi ni „al Shabab“ („Mes esama „al Shabab„).“

„Krikščionius jie iškart nušaudavo, – pridūrė jis. – Sulig kiekviena papliūpa pagalvodavau, kad žūsiu.“

Garisos miestas yra už maždaug 150 km į vakarus nuo sienos su Somaliu ir anksčiau jau buvo tapęs „al Shebab“ kovotojų taikiniu.

Universiteto miestelis yra to miesto rytiniame pakraštyje – jį sudaro auditorijų kompleksai ir gyvenamieji kvartalai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių