Kodėl karo veiksmai Sirijoje tebesitęsia?

  • Teksto dydis:

Didžiosios pasaulio jėgos, ypač Jungtinės Valstijos, bet kokia kaina nori išvengti sausumos operacijų, todėl stengiasi išnaudoti bet kokias diplomatines galimybes, LRT RADIJUI sako Moshe Dayan Artimųjų Rytų ir Afrikos studijų centro eksperto Niras Bomsas. Jo teigimu, vis dėlto visi įsitraukusieji pripažįsta, kad derybos atnešė tik trapič taiką, o tikrųjų problemų neišsprendė.

Režimas pasiruošęs perimti Alepą

Karo veiksmų sustabdymas Sirijoje nuo pat vasario pabaigos buvo toks trapus ir pažeidžiamas, kad apskritai apie paliaubas tarp konfliktuojančių pusių buvo sunku ir drąsu kalbėti. Po neseniai įvykusios atakos Alepo ligoninėje daugelis ekspertų tik patvirtino, kad karo veiksmai šalyje tebesitęsia, o prieš porą mėnesių Ženevoje pasiektą susitarimą galima laikyti žlugusiu. Kiek anksčiau Jungtinių Tautų pasiuntinys Staffanas de Mistura ragino Jungtines Valstijas ir Rusiją imtis veiksmų ir užtikrinti nors trapių paliaubų laikymąsi Sirijoje.

„Mums reikia išgirsti, kad karo veiksmų nutraukimas išsaugotas, kad jis apsaugotas nuo visiško žlugimo. Paliaubų daugelyje vietų vis dar laikomasi, tačiau joms gresia didelis pavojus. Karo veiksmų nutraukimas vis dar gyvuoja. Kitas Ženevos derybų etapas įvyks, tačiau būkime sąžiningi – derybos bus reikšmingos tik tada, kai paliaubų bus laikomasi taip, kaip vasarį ir kovą“, – tvirtino S. de Mistura.

Jis kreipėsi į JAV ir Rusiją, ragindamas imtis aukščiausio lygio iniciatyvos. S. de Misturos tvirtinimu, tiek prezidento Baracko Obamos, tiek prezidento Vladimiro Putino veiksmai tiesiogiai susiję su pasiektu karo veiksmų nutraukimu, kuris buvo pradėtas įgyvendinti labai sėkmingai ir taip pat sėkmingai turi būti užbaigtas.

Nepaisant ugnies nutraukimo susitarimo ir raginimų jų laikytis, padėtis Alepo mieste, remiantis humanitarinių organizacijų informacija, katastrofiškai blogėja. Anonimiški šaltiniai teigia, kad režimas pasiruošęs perimti Alepo kontrolę iš sukilėlių.

Rusija stovi už režimo

Sirijos sukilėliai kaltina Basharo al-Assado režimą ir Rusiją pažeidinėjant karo veiksmų nutraukimo susitarimą. Pasak Moshe Dayan Artimųjų Rytų ir Afrikos studijų centro eksperto N. Bomso, net ir paliaubų pradžioje buvo aišku, kad susitarimas labai trapus ir veikiausiai bus pažeidžiamas.

„Nėra abejonių, kad Jungtinės Valstijos ir ypač Rusija yra suinteresuota konflikto pusė. Nereikia nė sakyti, kad Rusija stovi už režimo ir B. al-Assado. Nuo pat karo Sirijoje pradžios Rusija palaikė režimą tiek finansiškai, tiek tiekdama ginklus, o pastaruoju metu – ir apmokydama režimo pajėgas, skolindama jiems savo pilotus, remdama raketomis ir lėktuvais“, – vardija N. Bomsas.

Jo tvirtinimu, savaime suprantama, kad JAV palaiko kitą šio konflikto pusę, tačiau, lyginant su Rusija, JAV įsitraukimas į konfliktą daug žemesnio lygio. „Vis dėlto nors Rusija ir JAV buvo paragintos imtis veiksmų, negalima pasakyti, kad labai trapus susitarimas nebetęsti karinių veiksmų iš tikrųjų padėjo išspręsti šią krizę. Pokalbiai Ženevoje, kaip tikėtasi, išsprendė labai mažai – beveik visos pusės tvirtina, kad nėra padaryta jokio progreso“, – pastebi N. Bomsas.

Anot eksperto, akivaizdu, kad susitarimas negalioja, nes atakos tebesitęsia. Jis primena apie visai neseniai įvykusią Alepo ligoninės ataką. Sukilėlių kontroliuojama ligoninės teritorija buvo aiškiai pažymėta, saugoma organizacijos „Gydytojai be sienų“, tačiau per ataką buvo nužudytas paskutinis Alepo pediatras.

„Galima sakyti, tai buvo klaida. Galbūt tai buvo apgalvotas žingsnis, tačiau nėra abejonių, kad režimo pajėgos buvo įtrauktos į šiuos veiksmus. Režimas pasiteisino, kad išpuolis įvyko tik dėl tebesitęsiančių kovų prieš grupuotę „Islamo valstybė“, mat visos džihadistams priklausančios pozicijos yra atakuojamos. Žinoma, tokie pasiteisinimai nėra pakankami ir įtikinami. Tokia situacija buvo dar prieš smurto nutraukimą ir ji tebesitęsia“, – tvirtina N. Bomso.


Šiame straipsnyje: karasSirijaRusijaJAVAlepas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių