Kolumbijoje – P. Escobaro organizuoto keleivinio lainerio sprogdinimo metinės

  • Teksto dydis:

Praėjus 25 metams po to, kai velionis Kolumbijos narkotikų kontrabandos baronas Pablo Escobaras (Pablas Eskobaras) įsakė susprogdinti keleivinį lainerį „Boeing 727“, kad nužudytų savo priešą, kuris, kaip vėliau paaiškėjo, tuo reisu neskrido, aukų šeimos tebereikalauja teisingumo.

1989 metų lapkričio 27 dieną Kolumbijos oro bendrovės „Avianca“ 203-ojo reiso lėktuvas buvo ką tik pakilęs iš Bogotos pakeliui į Kalio miestą, kai sprogo virš sostinės priemiesčio Soačos miesto. Per tą išpuolį žuvo visi 107 lėktuve buvę žmonės, o lainerio nuolaužos ir sudarkyti lavonai pažiro didelėje teritorijoje.

Tyrėjai nustatė, kad sprogdinimą organizavo P.Escobaras, liūdnai pagarsėjęs Medeljino kartelio vadeiva, tuo metu pasiekęs savo galios viršūnę.

P.Escobaras, kuris tuo metu vadovavo milžiniškam tarptautiniam kokaino prekybos sindikatui ir žurnalo „Forbes“ buvo pripažintas septintuoju turtingiausiu pasaulyje žmogumi, buvo pasiryžęs neleisti, kad 1990 metų Kolumbijos prezidento rinkimai sutrukdytų jo negailestingas ambicijas.

Pasak tyrėjų, sprogdinimo taikinys buvo kandidatas į prezidentus Cesaris Gaviria (Sesaris Gavirija), buvęs vidaus reikalų ministras.

P.Escobaro smogikai sužinojo, kad C.Gaviria skris tuo lėktuvu, bet kandidatas paskutinę minutę pakeitė savo planus.

Galiausiai jis laimėjo 1990-ųjų prezidento rinkimus ir surengė didelę kampaniją prieš narkotikų kontrabandininkus, į kurią P.Escobaras atsakė kruvinu karu prieš vyriausybę, kuris baigėsi tik tuomet, kai kartelio vadeiva buvo nukautas per susišaudymą su policiją ant namo stogo Medeljine 1993 metais.

P.Escobaro pagrindinis smogikas Johnas Jairo Velasquezas Vasquezas (Džonas Chairas Velaskesas Vaskesas), pravarde „Popajus“, vėliau prisipažino, kad lėktuvo sprogdinimo taikinys buvo C.Gaviria.

J.J.Velasquezas Vasquezas atliko 22 metų laisvės atėmimo bausmę už 1989 metų gruodį įvykdytą kandidato į prezidentus Luiso Carloso Galano (Luiso Karloso Galano) nužudymo. Po to išpuolio Liberalų partijos kandidatu tapo C.Gaviria.

Prisipažinęs smogikas buvo paleistas anksčiau šiais metais už tai, kad padėjo prokurorams nuteisti buvusį teisingumo ministrą Alberto Santofimio (Albertą Santofimiją), kuris taip pat kandidatavo prieš prezidento rinkimus 1990 metais ir užsakė L.C.Galano nužudymą.

Kiti asmenys, susiję su 203-ojo reiso lainerio sprogdinimu, taip atliko laisvės atėmimo bausmes.

Medeljino kartelio karinis vadovas Carlosas Mario Alzate Urquijo (Karlosas Marijus Alsatė Urkichas) buvo kalinamas 1993–2001 metais dėl jo vaidmens lėktuvo sprogdinime ir kituose nusikaltimuose. Tačiau jis buvo paleistas atlikęs tik mažiau negu pusę 20 metų laisvės atėmimo bausmės.

Kitas už tą sprogdinimą atsakingas kartelio smogikas Dandeny Munozas (Dandenis Munjosas) yra kalinamas Jungtinėse Valstijose, kur buvo sučiuptas 1991 metais ir kur jam buvo skirtos 10 laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmių ir dar 45 metai kalėjimo.

Tačiau aukų šeimos sako, kad pareigūnai taip ir nesugebėjo išnarplioti viso už sprogdinimą atsakingų žmonių tinklų, todėl tebereikalauja visiško teisingumo.

„Atrodo, kad nuo to nusikaltimo būtų praėjusi tik viena diena, nes nematėme jokios pažangos“, – naujienų agentūrai AFP sakė 35 metų Gonzalo Rojasas (Gonsalas Rochasas), kurio tėvas žuvo per tą ataką.

„Kad galėtum atleisti, turi žinoti, kas buvo atsakingi“, – pridūrė G.Rojasas, prieš penkerius metus įkūręs aukų šeimų narių palaikymo grupę.

Prokurorai 2009 metais paskelbė to lainerio sprogdinimą nusikaltimu žmoniškumui ir atnaujino tyrimą, apjungdami visų įtariamųjų bylas.

Tačiau tie tyrimai „tebėra preliminarioje stadijoje“, vienas teismų šaltinis sakė AFP.

„Praėjo daug laiko, todėl padaryta didelė žala (bylai). Bylos ėjo iš rankų į rankas skirtingiems prokurorams, o dabar kalbame apie 450 bylų, kurių kiekvieną sudaro per 300 puslapių“, – pridūrė šaltinis.

Smurto krečiamoje šalyje, kurioje taip pat jau 50 metų tęsiasi konfliktas tarp armijos, kairiųjų sukilėlių grupuočių ir dabar jau paleistų dešiniojo sparno sukarintų organizacijų, vyriausybė pripažino 166 asmenis, kurių artimieji žuvo per 203-ojo reiso lainerio sprogdinimą, turinčiais teisę į kompensaciją iš nacionalinio „aukų fondo“, įkurto 2011 metais.

Fondo pareigūnai sakė, kad už kiekvieną auką artimieji gaus po 24 mln. pesų (30 tūkst. litų).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių