Ukrainos ir Rusijos pareiškimai apie pažangą siekiant taikos sukėlė sumišimą

  • Teksto dydis:

Ukraina trečiadienį pranešė, kad šalies prezidentas Petro Porošenka sutarė su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu dėl žingsnių siekiant „paliaubų režimo“ Kijevo konflikte su prorusiškais separatistais.

Tuo tarpu Kremlius paneigė, kad buvo pasiektas susitarimas dėl ugnies nutraukimo, sukeldamas sumišimą NATO viršūnių susitikimo išvakarėse.

„Šalys pasiekė abipusį sutarimą dėl žingsnių, kurie prisidės prie taikos sukūrimo“, - sakoma P.Porošenkos spaudos tarnybos pareiškime, kuris pakeitė anksčiau paskelbtą pranešimą apie Kijevo ir Maskvos susitarimą dėl „nuolatinių paliaubų“.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas informavo, kad šalių lyderiai sutarė dėl žingsnių taikos link, bet ne dėl paliaubų konflikte, kuris nuo balandžio jau pareikalavo daugiau nei 2 600 gyvybių ir išprovokavo rimčiausią Rusijos ir Vakarų santykių krizę nuo Šaltojo karo laikų.

„V.Putinas ir P.Porošenka iš tiesų aptarė žingsnius, kurie leistų sudaryti paliaubas tarp kovotojų ir Ukrainos pajėgų. Rusija iš principo negali susitarti dėl paliaubų, nes nėra konflikto šalis“, - sakė D.Peskovas.

Tokią poziciją ginčija Kijevas ir Vakarų vyriausybės, tvirtinantys, kad rusų kariai kaunasi prorusiškų separatistų gretose.

Kad ir keliantys sumišimą šie pareiškimai, regis, rodo tam tikrą pažangą, kuri gali paveikti Europos Sąjungos lyderius, svarstančius galimybę galbūt jau penktadienį imtis naujų sankcijų prieš Rusiją.

Pasiųsdama prieštaringą signalą, Rusija trečiadienį paskelbė šį mėnesį surengsianti savo strateginių raketinių pajėgų, atsakingų už ilgojo nuotolio branduolinių ginklų arsenalą, dideles pratybas.

Pasak Maskvos, pratybose, kurios vyks šalies vidurio pietuose, dalyvaus daugiau nei 4 000 karių ir apie 400 karinės technikos vienetų, įskaitant aviaciją.

Akivaizdu, jog pranešimo paskelbimo data buvo sąmoningai parinkta siekiant mesti iššūkį NATO ir Jungtinėms Valstijoms, kurių prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) kaip tik šiandien, vizito Estijoje metu, turi pasakyti kalbą apie krizę.

Manoma, kad prezidentas savo kalboje patvirtins JAV ir NATO įsipareigojimą ginti Aljanso nares Rytų Europoje susidūrus su Šaltojo karo laikų pobūdžio Rusijos agresija.

Rusija neigia pasiuntusi savo karius į Ukrainą, nors Vakarų vyriausybės skelbia turinčios nenuginčijamų įrodymų, kad Maskva nusiuntė savo pajėgas ir tankus gelbėti separatistų nuo sutriuškinimo ir padėti jiems pasiekti proveržį konflikte.

„Norite kalbėti provokuojančiai? Tuomet pakalbėkime apie kelis tūkstančius rusų karių Ukrainos rytuose, toliau teikiamą paramą separatistams aprūpinant juos sunkiosios ginkluotės sistemomis, ir daugiau nei 10 tūkst. karių, išrikiuotų palei pietrytinę sieną su Ukraina“, - antradienį sakė Pentagono atstovas kontradmirolas Johnas Kirby (Džonas Kerbis).

Prieš aštuonias dienas Baltarusijoje susitikęs su Ukrainos prezidentu, V.Putinas sakė, jog padės paskatinti žingsnius taikos link, tačiau susitarimas dėl paliaubų yra tik Ukrainos vyriausybės ir sukilėlių vidaus reikalas.

Pirmoji reakcija iš separatistų stovyklos apie bet kokį galimą persilaužimą buvo skeptiška.

Separatistų aukšto rango atstovas sakė, kad pagrindinė taikos sąlyga yra jų reikalavimas, kad ukrainiečių kariai pasitrauktų iš „mūsų teritorijos“, ir jie toliau jo laikosi.


Šiame straipsnyje: Dmitrijus Peskovaskaras UkrainojeVladimiras PutinasPetro Porošenka

NAUJAUSI KOMENTARAI

tamna rasau

tamna rasau portretas
nusisneki visai tu noieko nezinai arba apsimeti durneliu labai noreciau ka tu rasai i tavo puse atsisuktu runkeli

tam na

tam na portretas
teisingai daro Porošenka, ruskiams negalima nusileisti, o kadangi jau ruskių kariuomenė tupi Ukrainoje, tai ji iš ten turi būti pašalinta. Ne su sukilėliais, o su ruskiais turi kalbėti Porošenka, nors ruskiai neigia, kad jų kariuomenė įlindo į svetimą žemę. tačiau yra vienas nepaneigiamas dalykas sukilėliai ir ruskiai yra vienas ir tas pats. Ko gi tie ruskiai lenda į Ukrainą? Ogi tam kad šauktųsi savo banditų pagalbos. Tad ukrainiečiai turi apskritai nušluoti visą užimtą teritoriją su visomis maškomis, daškomis ir pan. Ir negąsdink partizanais, nes jie veiks svetimoje valstybėje, tai didelis skirtumas nuo to, jei veiktų savoje žemėje. Ką dar palosi, bunkerio troliau?

na

na portretas
man galvojasi taip; paršenka sumaitos visą Novorosijos teritoriją, iššaudys kas liko, ir atiduos paskelbimui kad jie yra Novorosijos respublika ir tada kalbėsis , Ar protingi žmonės gali siaubti šalį taip kaip visur subomborduota o paskui gyventi su tais žmonėmis ir laukti kad paklustų? Būtų beprotybė, jei jų mąstymai išsipildutų, negu jeigu sumals viską į dulkes , nebus kam priešitis, bet miškų tai neišsprogdins, liks partizanavimas., juk žmonėms pridaryta tiek skausmo
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių