Maskvoje – tūkstantinė demonstracija prieš Kremliaus vaidmenį Ukrainoje

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai rusų sekmadienį žygiavo per Maskvą protestuodami prieš Kremliaus dalyvavimą Ukrainos krizėje ir tai buvo pirmasis Rusijoje didelis antikarinis mitingas nuo balandžio, kai kilo kovos Rytų Ukrainoje.

Smerkė Maskvos vaidmenį

Didžiulė protestuotojų kolona žygiavo per sostinės širdį smerkdama Maskvos vaidmenį konflikte, kuris pareikalavo beveik 3 tūkst. gyvybių ir supriešino rusus su ukrainiečiais.

Dvi valandas trukusi demonstracija, kuri buvo viena didžiausių nuo to laiko, kai Vladimiras Putinas 2012 metais trečiai kadencijai grįžo į prezidento postą, buvo spalvų margumynas su šūkiais prieš Kremlių, muzika, būgnais ir skanduotėmis.

Kai kurie dalyviai nešė melsvos ir geltonos spalvų Ukrainos vėliavas ir skandavo „Taika Ukrainai, laisvė Rusijai, kalėjimas Putinui“. Sklido Johno Lennono (Džono Lenono) dainos „All You Need Is Love“ melodija.

Apsiginklavę plakatais su užrašais „Atleisk mums, Ukraina“ ir „Putinai, liaukis meluoti“ dalyviai sakė, kad Rusijos prezidentas turėtų išvesti karius iš Ukrainos ir nebesikišti į šios kaimyninės slavų valstybės reikalus.

„Manau, jog karą išprovokavo Putinas“, – sakė 44 metų demonstrantas invalido vežimėlyje Vladimiras Kašicynas.

Demonstracija „Taikos žygis“ buvo surengta Rusijos žiniasklaidai ignoruojant reguliariųjų pajėgų buvimą Ukrainoje.

Kijevas ir Vakarai sako, kad Kremlius atsiuntė reguliariąsias pajėgas, kad paremtų promaskvietiškus separatistus. Maskva tai neigia.

„Nenoriu, kad vaikinai mirtų“

Daugelis protestuotojų smerkė pajėgų dislokavimą ir slaptas karių laidotuves.

„Nenoriu, kad mūsų vaikinai mirtų Ukrainoje, kaip mirė Čečėnijoje ir Afganistane“, – skelbė plakatas, kurį nešė 73 metų Marina Bagrovnikova.

Demonstracijoje dalyvavo ir jauni, ir seni, ir paprasti, ir garsūs rusai, užkietėję aktyvistai ir politikos naujokai.

Dalyvavo garsi rašytoja Liudmila Ulickaja, buvę vyriausybės pareigūnai, o dabar – opozicijos aktyvistai Michailas Kasjanovas ir Borisas Nemcovas.

Maskvos policija, kuri yra linkusi pateikti sumažintus opozicijos mitingų dalyvių skaičius, sakė, kad sekmadienį dalyvių buvo beveik 5 tūkstančiai.

Protestuotojai teigė, jog dalyvių skaičius pranoko lūkesčius.

"Dėl to džiaugiuosi - šito nesitikėjau", - sakė 45 metų verslininkė Ina Sechnaidzė.

Kai kurie skandavo šūkius, skambėjusius per sukilimą Ukrainoje, vasarį nuvertusį Kremliaus palaikomą prezidentą, tokių kaip "Šalin gaują" ir "Šlovė Ukrainai!".

Eitynės, kurios prasidėjo Puškino aikštėje ir užsibaigė Akademiko Sacharovo prospekte, kur 2011-2012 metais vykdavo didelės opozicijos demonstracijos, atgaivino daugelį prieš Kremlių nukreiptų šūkių, tarp jų - "Putinas - vagis".

Vienas iš organizatorių Sergejus Davidisas sakė, jog demonstracijų dalyvių skaičių buvo sunku įvertinti, tačiau galbūt susirinko iki 40 tūkst. žmonių.

Maskvos valdžia buvo suteikusi leidimą miesto centre pražygiuoti iki 50 tūkst. žmonių.

Dar apie tūkstantis žmonių dalyvavo nesankcionuotame mitinge Rusijos antrajame didžiausiame Sankt Peterburgo mieste, nurodė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.

"Nusikaltimai prieš Ukrainą"

Nuo tos krizės pradžios Rusijos nacionalinė televizija naująją Kijevo valdžią vaizdavo kaip "fašistinę chuntą", persekiojančią rusakalbius.

Numalšinus nepaklusnumo apraiškas po V.Putino sugrįžimo į prezidento postą 2012 metais, opozicijos demonstracijos buvo vis rečiau organizuojamos, o visi, drįstantys viešai abejoti Kremliaus politika Ukrainos atžvilgiu, būdavo kalami prie gėdos stulpo.

Eitynių dalyviai sakė, kad karas Ukrainoje turėtų būti sustabdytas bet kokia kaina.

"Tas karas yra beprotybė ir nusikaltimas prieš Ukrainą, Donbaso gyventojus ir rusus", - sakė 34 metų Igoris Jasinas.

Olga Popova pažymėjo, kad svarbu parodyti valdžiai, kiek daug žmonių nepritaria jos politikai.

"Ką dar galiu padaryti dėl Ukrainos?" - klausė 33 metų aktyvistė, ant galvos užsidėjusi gėlėmis padabintą plaukų lankelį - tradicinį Ukrainos moterų papuošalą.

Trapias paliaubas, dėl kurių Kijevas ir separatistai susitarė rugsėjo 5-ąją, siekdami nutraukti kautynes rytų Ukrainoje, nuolat trikdė pasikartojantys susirėmimai, o daugelis baiminasi, kad ugnies nutraukimas gali žlugti.

Kremliaus politiką palaikantys rusai pasmerkė šias eitynes.

"Ar Rusijai reikalinga ši rykštė?" - įstatymų leidėjas ir buvęs boksininkas Nikolajus Valujevas klausė savo žinutėje socialiniame tinkle "Twitter".

Kovo 11 dieną tūkstančiai žmonių taip pat dalyvavo demonstracijoje Maskvoje, protestuodami prieš Krymo aneksiją - likus dienai iki "referendumo", atplėšusio tą pusiasalį nuo Ukrainos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RE

RE portretas
Valio, Rusijoj dar sąžinė neprarasta, dar yra vilties ir jai išsigelbėti nuo savo globalisto diktato.

lt

lt portretas
Pagaliau rusai bunda. Sveikintina, nors ir stipriai pavėluota, reakcija. Reikėjo palaidoti 2000 savo sūnų, kad suprastų, koks velnias juos ten nešė į Ukrainą ? Ukrainiečiai narsiai gina savo tėvynę nuo užpuolikų, o rusai veržiasi vadovauti, visur jie nori vadovauti ir nurodinėti, kaip kam tvarkytis. Gaila, pamiršta savo pačių šalies reikalus spręsti.

RUSAS

RUSAS portretas
Surinko 5000 daunu Tai labai nedaug Gerbciau juos uz savo atskira nuomone bet negaliu Vadovauja sitais daunais kas? Tik vienas niekam tikes dainininkas o visi kiti buve auksto rango politikai kuriuos isvare us vagystes ir kaip niekam tikusius darbuotojus Nemcovas,kasjanovas,gudkovas ir kiti Kaip opozicija gerbti negalima Buvo su valdzia ,pas juos buvo viena nuomone,isvare-nuomone pasikeite Kaip juos gerbti?
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių