Maskvoje žuvo naftos milžinės „Total“ vadovas

  • Teksto dydis:

Prancūzijos naftos bendrovės „Total“ generalinis direktorius Christophe'as de Margerie (Kristofas de Maržeri) žuvo per katastrofą viename Maskvos oro uoste, kai jo privatus reaktyvinis lėktuvas kildamas atsitrenkė į sniego valymo mašiną.

Patvirtino mirtį

„Total“ patvirtino 63 metų vadovo žūtį antradienį paryčiais.

„Grupė „Total“ patvirtina su didžiuliu ir giliu liūdesiu, kad jos generalinis direktorius Christophe'as de Margerie žuvo praeitą vakarą tuojau po 22 val. (Paryžiaus, 23 val. Lietuvos) laiku per lėktuvo katastrofą Vnukovo oro uoste Maskvoje, susidūrus sniego valymo mašina“, – sakoma bendrovės pranešime.

Keliomis valandomis anksčiau Ch.de Margerie buvo susitikęs su Rusijos premjeru Dmitrijumi Medvedevu jo užmiesčio rezidencijoje prie Maskvos, kur jiedu aptarė užsienio investicijas Rusijoje, pranešė dienraštis „Vedomosti“.

Vnukovo oro uosto pranešime sakoma, kad verslo klasės lėktuvas „Falcon Dassault“ sudužo ruošdamasis išskristi į Paryžių. Jame buvo vienas keleivis ir trys įgulos nariai.

„Įsibėgėjant 23 val. 57 min. įvyko susidūrimas su oro uosto sniego valymo mašina. Per katastrofą žuvo keleivis ir visi trys įgulos nariai“, – nurodė oro uostas.

Pranešime sakoma, kad matomumas tuo metu siekė 350 metrų. Maskvoje pirmąkart pasnigo pirmadienį.

Oro uostas nurodė, kad jo gelbėjimo tarnybos buvo pasiųstos į nelaimės vietą ir „nedelsiant pradėjo gesinti kilusį gaisrą“.

Naujienų agentūra ITAR-TASS patvirtino, kad žuvo keturi žmonės.

„Lėktuve buvo vienas registruotas keleivis – Prancūzijos pilietis Christophe'as de Margerie. Trys įgulos nariai taip pat buvo Prancūzijos piliečiai. Jie visi žuvo“, – ITAR-TASS citavo vieną aviacijos šaltinį.

Transporto nelaimių tyrėjų atstovė spaudai Tatjana Morozova agentūrai „Interfax“ sakė, kad žuvo trys vyrai ir 39 metų moteris.

Visi jie buvo Prancūzijos piliečiai: du orlaivio pilotai, stiuardesė ir Ch. de Margerie. 

Nelaimę tiria Tarpvalstybinis aviacijos komitetas (TAK), atliekantis tyrimus dėl visų lėktuvų katastrofų Rusijoje, ir ekspertai iš Rusijos federalinės oro transporto agentūros, nurodė oro uostas.

Tyrimui vadovauja Federalinės oro transporto agentūros vadovas Aleksandras Neradko.

Lėktuvo savirašiai prietaisai, vadinamosios juodosios dėžės, paimti iš katastrofos vietos, agentūrai „RIA Novosti“ sakė oro uosto atstovė spaudai Jelena Krylova.

Maskvos transporto nelaimių tyrėjai savo pareiškime nurodė, kad pradėjo tyrimą dėl aviacijos saugumo taisyklių pažeidimų, dėl kurių per neatsargumą žuvo du ar daugiau žmonių. Už tai gali būti skirta iki septynerių metų kalėjimo.

Prancūzų ekspertai ketina dalyvauti katastrofos tyrime.

„Prancūzai informuoti. Jie turėtų atsiųsti ekspertus. Tai įvyks labai greitai“, - agentūrai „Interfax“ sakė vienas nelaimės vietoje dirbantis pareigūnas, pageidavęs neskelbti savo pavardės.

Po nelaimės oro uostas buvo uždarytas, kad būtų sutvarkyta katastrofos vieta, tačiau 1 val. 30 min. atnaujino įprastą darbą.

Kaltas girtas vairuotojas?

Maskvos oro uosto sniego valymo mašinos, į kurią įsirėžė Prancūzijos naftos bendrovės „Total“ generalinio direktoriaus Christophe'o de Margerie (Kristofo de Maržeri) lėktuvas, vairuotas buvo neblaivus, antradienį pranešė tyrėjai.

Įvykus nelaimei, žuvo visi keturi orlaivyje buvę žmonės, tarp jų Ch. de Margerie.

„Nustatyta, kad sniego valymo mašinos vairuotojas buvo neblaivus“, - sakoma tyrėjų paskelbtame pareiškime.

Jame priduriama, kad pagal preliminarią versiją, tragiška nelaimė įvyko dėl „oro eismo kontrolierių klaidos ir sniego valymo mašinos vairuotojo kaltės“.

Taip pat tiriama versija, kad katastrofa galėjo įvykti dėl orlaivio pilotų klaidų.

Verslo klasės lėktuvas „Falcon Dassault“ sudužo pirmadienį prieš pat vidurnaktį, ruošdamasis išskristi į Paryžių. Kildamas jis kliudė važiuojančią sniego valymo mašiną, užsiliepsnojo ir nukrito ant kilimo ir tūpimo tako.

Pradėtas tyrimas dėl aviacijos saugumo taisyklių pažeidimų, dėl kurių per neatsargumą žuvo du ar daugiau žmonių. Už tai gali būti skirta iki septynerių metų kalėjimo.

Šaltiniai gelbėjimo tarnybose naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad sniego valymo mašina, su kuria susidūrė „Total“ vadovo lėktuvas, kirto kilimo ir tūpimo taką.

„Pirminiais duomenimis, sniego valymo mašina ne stovėjo, o judėjo ir kirto taką. Dėl kokių priežasčių vairuotojas nusprendė kirsti kilimo ir tūpimo taką priešais kylantį lėktuvą, nustatys (tyrėjų) komisija“, - sakė šaltinis.

Katastrofa dėl „nusikalstamo aplaidumo“

Lėktuvo katastrofa Maskvoje, per kurią žuvo Prancūzijos naftos bendrovės „Total“ vadovas, įvyko dėl Vnukovo oro uosto aukšto rango pareigūnų „nusikalstamo aplaidumo“, antradienį nurodė rusų tyrėjai.

„Tai buvo ne siaubinga virtinė tragiškų aplinkybių, ... o nusikalstamas aplaidumas“ pareigūnų, kurie neužtikrino oro uosto darbuotojų pareigų koordinavimo, sakoma Federalinio tyrimų komiteto pareiškime.

Griežtame pareiškime komiteto atstovas Vladimiras Markinas perspėjo, kad keli Vnukovo oro uosto aukšto rango pareigūnai bus nušalinti.

„Tyrėjai netrukus imsis priemonių nušalinti nuo pareigų virtinę oro uosto pareigūnų, kurie gali trukdyti tyrimui“, – sakė V.Markinas.

Jo pareiškimas pasirodė kelios valandos po to, kai Ch.de Margerie lėktuvas „Falcon Dassault“ sudužo pirmadienį prieš pat vidurnaktį, ruošdamasis išskristi į Paryžių. Kildamas jis kliudė važiuojančią sniego valymo mašiną, užsiliepsnojo ir nukrito ant kilimo ir tūpimo tako. Žuvo visi keturi lėktuve buvę žmonės.

Tyrėjai iš pradžių sakė, kad didžiausią dėmesį skiria sniego valymo mašinos vairuotojo, kuris buvo sulaikytas, ir skrydžių kontrolierių vaidmeniui, bet V.Markinas sakė, kad tyrimo metu bus domimasi ir aukštesniais oro uosto pareigūnų ešelonais.

„Nepaisant to, kad pirmi įtariamieji jau pasirodė, taip pat akivaizdu, kad oro uosto aukšto rango vadovybė stovi už tiesiogiai (su nelaime) susijusių asmenų neatsakingų veiksmų“, – sakė V.Markinas.

Sniego valymo mašinos, kurią kliudė „Total“ vadovo lėktuvas, vairuotojas buvo sulaikytas 48 valandoms, tyrėjai prašys teismo pritarti jo areštui, sakė V.Markinas, kuris nurodė, kad tas vairuotojas yra Vladimiras Martynenka.

Tyrėjai anksčiau paskelbė, kad V.Martynenka nelaimės metu buvo girtas, bet jo advokatas tai neigė ir sakė, kad jo klientas dėl širdies problemų alkoholio išvis nevartoja.

„Didieji ūsai“

Ch.de Margerie trečios pagal dydį naftos kompanijos Europoje vadovu buvo nuo 2007 metų. Šioje kompanijoje jis dirbo keturis dešimtmečius - visą savo karjerą, ir buvo švelniai vadinamas „Didžiaisiais ūsais“ (Big Moustache) dėl įspūdingos veido puošmenos, tapusios neatskiriama jo įvaizdžio dalimi.

Iš diplomatų ir verslo lyderių šeimos kilęs Ch.de Margerie buvo Pierre'o Taittinger (Pierre'as Tetanžė) - „Taittinger“ šampano ir prabangos prekių namų įkūrėjo, anūkas.

Ch.de Margerie buvo vedęs ir su žmona susilaukė trijų vaikų. Puikiu humoro jausmu pasižymėjęs Ch.de Margerie padėjo „Total“ išgyventi nelengvus laikus ir aršiai gynė kompaniją nuo kaltinimų korupcija, susijusių su Jungtinių Tautų „naftos už maistą“ programa Irake.

Naftos pramonėje didžiulį autoritetą pelnęs Ch.de Margerie pripažino, kad šie įtarimai smarkiai pakenkė kompanijos reputacijai.

„Dauguma žmonių, kalbėdami apie „Total“, nežino, kas tai yra, bet žino, jog tai nieko gera“, - sakė jis 2009-aisiais.

„Total“ rugsėjį pranešė, kad nepaisant Europos Sąjungos ir JAV sankcijų Rusijai, kurios jai buvo įvestos už vaidmenį Ukrainos krizėje, Jamale Sibiro šiaurės vakaruose tęsiami suskystintų gamtinių dujų gamyklos statybų darbai.

„Total“ šį projektą įgyvendina kartu su Rusijos dujų bendrove "Novatek" ir Kinijos naftos grupe CNPC.

„Total“ gegužę taip pat paskelbė, kad su antrąja pagal dydį Rusijos naftos kompanija „Lukoil“ pasirašė susitarimą žvalgyti ir eksploatuoti skalūnų naftos telkinius Vakarų Sibire.

Tačiau Ch.De Margerie praėjusį mėnesį verslo dienraščiui „Financial Times“ sakė, kad šis projektas dėl Vakarų sankcijų sustabdytas.

Giria kaip Rusjios draugą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį gyrė per lėktuvo katastrofą Maskvos oro uoste žuvusį Prancūzijos naftos bendrovės „Total“ vadovą Christophe'ą de Margerie (Kristofą de Maržeri) už jo vaidmenį stiprinant Rusijos ir Prancūzijos ryšius ir pavadino jį „tikru mūsų šalies draugu“.

Telegramoje Prancūzijos vadovui Fransois Hollande'ui (Fransua Holandui), kurią paskelbė Kremlius, V.Putinas rašė buvęs „sukrėstas žinių“ apie tai, kad Ch.de Margerie lėktuvas rėžėsi į sniego valymo mašiną Maskvos Vnukovo oro uoste ir žuvo visi orlaivyje buvę žmonės.

V.Putinas paprašė F.Hollande'o „perduoti nuoširdžiausią užuojautą ir paguodos žodžius“ Ch.de Margerie šeimai ir artimiesiems.

Jis gyrė 63 metų Ch.de Margerie kaip „iškilų prancūzų verslininką, kuris buvo prie daugelio didelių bendrų projektų, padėjusių pamatą ilgamečiam vaisingam Rusijos ir Prancūzijos bendradarbiavimui energetikos srityje, ištakų“.

„Netekę Christophe de Margerie, praradome tikrą mūsų šalies draugą, apie kurį išsaugosime pačius geriausius prisiminimus“, - rašoma V.Putino telegramoje.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas savo ruožtu anksčiau sakė, kad V.Putinas ilgą laiką buvo pažįstamas su Ch.de Margerie ir „labai vertino jo darbo savybes, jo nuolatinį atsidavimą pastangoms plėtoti ne tik dvišalius Rusijos ir Prancūzijos santykius, bet ir abipusiai naudingą įvairiapusį bendradarbiavimą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dar

dar portretas
atsikąs draugiškos valstybės tvarkos ir depardje mistralietis...

vatvat

vatvat portretas
dievo pirštas - už mistralio kišimą rusams

fui

fui portretas
pijokų tauta
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių