Maskvos centre nušautas opozicijos lyderis B. Nemcovas

  • Teksto dydis:

Penktadienį vakare Maskvos centre nušautas Rusijos opozicijos lyderis Borisas Nemcovas.

Šauta 7-8 kartus

Rusijos opozicijos lyderis Borisas Nemcovas, aršus prezidento Vladimiro Putino kritikas, penktadienį vėlai vakare buvo nušautas Maskvos centre, pranešė tyrėjai ir policija, savaitgalį rengiamo opozicijos mitingo išvakarėse.

„Maskvos centre nužudytas vyriškis su dokumentais Boriso Nemcovo vardu“, – sakė naujienų agentūrai AFP Vidaus reikalų ministerijos atstovas, bet daugiau detalių nepateikė.

Maskvos teisėsaugininkai patvirtino nužudymo faktą.

Rusijos opozicijos lyderio bendražygiai taip pat patvirtino, kad B.Nemcovas nužudytas.

„Nemcovą nušovė. Jis negyvas“, – parašė savo „Facebook“ paskyroje judėjimo „Solidarnost“ aktyvistas Ilja Jašinas.

Rusijos žiniasklaida netrukus pranešė, kad į B.Nemcovą šauta keturis kartus, o policija minėjo, kad šūvių buvo daugiau.

„Remiantis pirmine informacija, nenustatytas asmuo šovė į Borisą Nemcovą ne mažiau kaip 7-8 kartus iš automobilio, kai jis (politikas) vaikštinėjo Didžiuoju Moskvorecko tiltu“, – sakoma tyrėjų pranešime.

Vėliau VRM atstovė pranešė, kad B.Nemcovas vaikštinėjo su atvykusia iš Ukrainos mergina, kai į jį šovė iš pravažiuojančios mašinos.

„B.Nemcovas vaikštinėjo didžiuoju Moskvorecko tiltu su atvykusia mergina iš Ukrainos. Tada į jį iššovė iš pravažiuojančios mašinos“, – sakė VRM atstovė Jelena Aleksejeva žurnalistams.

Pasak jos, su šia mergina dabar dirba policininkai.

J.Aleksejeva dar sakė, kad vadovauti tyrimui ėmėsi vidaus reikalų ministras Vladimiras Kolokolcevas.

Michailas Kasjanovas, buvęs ministras pirmininkas, vėliau tapęs opozicijos lyderiu, atvyko į savo kolegos nužudymo vietą.

„Tai atlygis už tai, kad Borisas pastoviai daug daug metų kovojo, kad Rusija būtų laisva demokratinė šalis“, – pasakė jis.

Oficialusis Tyrimų komiteto atstovas Vladimiras Markinas sakė, kad pradėta byla pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius: „Žmogžudystė“ ir „Neteisėtas ginklo panaudojimas“.

Tyrimų komitetas, kuris raportuoja tiesiogiai V.Putinui, nurodė, kad bylos ėmėsi „patyrę“ tyrėjai.

Savo politinę karjerą B.Nemcovas pradėjo Žemutinio Naugardo gubernatoriaus poste, po to dešimtojo dešimtmečio pabaigoje tapo vicepremjeru, kai Rusijos prezidentas buvo Borisas Jelcinas.

Pasitraukęs iš parlamento 2003-aisiais jis prisidėjo prie kelių opozicijos partijų ir grupių steigimo.

B.Nemcovas nužudytas prieš pat didelį opozicijos mitingą, kuris planuojamas kovo 1 dieną, sekmadienį.

V. Putinas pareiškė užuojautą

Rusijos prezidentui Valdimirui Putinui „buvo nedelsiant pranešta apie Boriso Nemcovo nužudymą“, – pranešė prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Putinas pažymėjo, kad žiauri žmogžudystė turi visus užsakomosios požymius ir yra išimtinai provokacinio pobūdžio“, – sakė D.Peskovas.

Pasak jo, „valstybės galva nurodė Rusijos Tyrimų komiteto, Vidaus reikalų ministerijos ir Federalinės saugumo tarnybos (FST) vadovams sudaryti tyrimo grupę ir asmeniškai kontroliuoti šio nusikaltimo tyrimą“, – sakė D.Peskovas.

„Prezidentas pareiškė nuoširdžią užuojautą tragiškai žuvusio Boriso Nemcovo giminėms ir artimiesiems“, – pridūrė jis.

Opozicija linkusi atšaukti mitingą

Rusijos opozicija atšaukia sekmadienį numatytą antikrizinį žygį ir tą dieną ketina surengti gedulo akciją dėl politiko B.Nemcovo nužudymo.

„Dėl to, kas įvyko, priimtas sprendimas atšaukti antikrizinį maršą Marjine (Maskvos pakraštyje), planuotą kovo 1 dieną. Tą dieną mes surengsime gedulo akciją Maskvos centre“, – sakė Rusijos respublikonų liaudies laisvės partijos (RPR-PARNAS) pirmininkas Michailas Kasjanovas praėjusią naktį, pažadėjęs iš ryto suderinti su Maskvos merija gedulo akcijos vietą ir laiką.

Tuo tarpu vienas sostinės merijos pareigūnas atkreipė dėmesį tai, kad pagal įstatymus neįmanoma pakeisti opozicijai jau leistą antikrizinį mitingą.

„Jeigu organizatoriai pasirengę kažkokias priemones paaiškinti, jie oficialiai turi kreiptis į Maskvos vyriausybę“, – sakė Maskvos regiono saugumo departamento vadovas Aleksejus Majorovas.

„Pagal įstatymą šiandien kažką kardinaliai keisti mes negalime; prašymai teikiami prie 15 ar bent 10 dienų; abipusis priemonės suderinimas atliekamas per tris dienas“, – nurodė jis.

Nerimą keliantis įvykis

B.Nemcovo nužudymas yra itin didelį nerimą keliantis faktas, rodantis, kad visuomenė serga, mano Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto (EESRK) pirmininkas Henri Malosse'as (Anri Malosas).

„Smurtą gimdo ir Rusijoje, ir čia, pas mus, viešpataujantis didelės įtampos klimatas, tai palanki terpė tokio pobūdžio aktams, kad ir kokios būtų jų priežastys. Tai dar vienas itin didelį nerimą keliantis ženklas, kad įtampa, kurią didina viena ir kita šalis, skatina konfrontaciją ir smurtą visuomenėje tarp opozicijos ir vyriausybės, ir tarp šalių“, – šeštadienį Briuselyje sakė jis.

H.Malosse'o nuomone, minimas nusikaltimas reiškia „ekstremizmo ir nedemokratinės sistemos atgimimą“.

„Borisas Nemcovas, su kuriuo man yra tekę susitikti, nepriklausomai nuo savo privalumų ar trūkumų, buvo matoma persona opozicijoje ir toks politinio lyderio nužudymas gatvėje Maskvos, Paryžiaus ar bet kurio kito miesto centre yra sergančios visuomenės požymis. Man tai kelia didelį nerimą ir aš manau, kad Rusijos visuomenė turi užduoti sau daug klausimų dėl šios žmogžudystės ir to, kaip galima taikstytis su tokia itin pavojinga prievarta“, – pažymėjo H.Malosse'as.

EESRK – Europos Sąjungos (ES) patariamojo organo – pirmininko nuomone, „tai visuomet labai tragiška ... šaliai, kurioje gali štai šitaip žudyti“.

„Tai liūdna. Ir tai verčia mus susimąstyti, taip pat ir (dėl to), kokia informacija mes keičiamės visuomenėje. Joje neretai būna neapykantos žinia, tai veda prie prievartos ir tai negali nekelti nerimo“, – pridūrė jis.

Laiko V. Putino priešų provokacija

Rusijos prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas įsitikinęs, kad opozicijos politiko B. Nemcovo nužudymas praėjusią naktį Maskvos centre yra provokacija.

„Dabar anksti daryti išvadas apie Boriso Nemcovo mirtį, bet šimto procentų įsitikinimu galima kalbėti, kad tai provokacija“, – sakė D.Peskovas interviu televizijai RT.

Kitame interviu, radijo stočiai „Kommersant FM“, D.Peskovas paaiškino, kad „provokacija yra, neabejotinai, žinoma, dėl to, kad Borisas Nemcovas buvo opozicijoje prieš Rusijos vadovybę, opozicijoje prieš tą liniją, kurios laikosi Rusijos vadovybė“.

„Ir įvairių, sakykim, priemonių kurias planuoja opozicija artimiausiomis dienomis, fone, gana tokios emocingos prisotintos padėties, kuri dabar yra dėl įvykių Ukrainoje, fone tai visiškai gali atrodyti kaip provokacija“, – pridūrė jis.

Be to, D.Peskovas priminė, kad B.Nemcovas palaikė „glaudžius ryšius su įvairiais žmonėmis Kijeve, dažnai ten važiuodavo, tai nėra paslaptis, visi tai žino“.

Vis dėlto, D.Peskovo nuomone, B.Nemcovas „nebuvo politinė grėsmė“ šalies vadovams, nes jo populiarumo reitingai buvo „šiek tiek didesni negu vidutinio statistinio piliečio“.

Interviu RT jis dar pažymėjo, kad tiriamas B.Nemcovą lydėjusios merginos vaidmuo. „Mes žinome, kad jis buvo su mergina, mes lauksime oficialių organų rezultatų, kad išaiškėtų tos merginos vaidmuo“, – sakė D.Peskovas.

Buvę Rusijos vyriausybės narys Sergejus Stepašinas, savo ruožtu, pareiškė, kad B.Nemcovo nužudymas – mėginimas destabilizuoti padėtį šalyje.

„Aš, kaip buvęs VRM ir FST vadovas, laikau B.Nemcovo nužudymą ne opozicijos, o Putino priešų mėginimu destabilizuoti padėtį šalyje, – sakė jis šeštadienį. – Dabar teisėsaugininkų garbės reikalas atskleisti šį nusikaltimą“.

„Aš pažinojau Nemcovą labai gerai. Mes buvome toje pačioje Rusijos Aukščiausiosios Tarybos frakcijoje. Kartu dirbome Rusijos vyriausybėje. B.Nemcovas – ryškus žmogus, nors ir prieštaringas“, – pažymėjo S.Stepašinas, pareiškęs užuojautą B.Nemcovo artimiesiems.

F. Hollande'as smerkia nužudymą

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) šeštadienį pasmerkė Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo nužudymą, pavadindamas šį politiką „demokratijos gynėju“.

Reaguodamas į 55-erių metų buvusio Rusijos vicepremjero nužudymą Maskvos centre, F.Hollande'as pavadino tai „bjauria žmogžudyste“.

Garsiai kritikavęs Rusijos kišimąsi į Ukrainos reikalus jis buvo „narsus ir nenuilstantis demokratijos gynėjas, pasišventęs kovoti su korupcija“, – sakoma Prancūzijos prezidento pareiškime.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pasmerkė žiaurų ir baisų Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo, griežtai kritikavusio prezidentą Vladimirą Putiną, nužudymą Maskvoje penktadienį vėlai vakare.

Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad ši žmogžudystė turi „užsakomosios požymių“, ir vadino tai provokacija.

G. Ziuganovas nužudymą laiko provokacija prieš Rusiją

Rusijos komunistų partijos lyderis Genadijus Ziuganovas opozicijos politiko Boriso Nemcovo nužudymą vadina provokacija ir ragina Valstybės Dūmos pirmininką Sergejų Naryškiną skubiai sušaukti padėties aptarimą.

„Esama jėgų, kurios suinteresuotos maksimaliai aštrinti situaciją. Reikia skubiai ištirti tai, kas įvyko. Tai provokacija; dideliems gaisrams reikia sakralinių aukų ir būtent taip, su provokacijomis, prasidėdavo pasaulinės nelaimės“, – sakė G.Ziuganovas šeštadienį naujienų agentūrai „Interfax“.

Pasak G.Ziuganovo, B.Nemcovo nužudymą reikia laikyti „žiauria kruvina provokacija prieš mūsų šalį ir kiekvieną Rusijos pilietį“.

„Mes turime veikti greitai, pritraukti talentingiausių jėgų ir skubiai ištirti šį nusikaltimą. Jis gali turėti toli siekiančių pasekmių“, – sakė G.Ziuganovas interviu naujienų agentūrai TASS, nurodoma BBC tinklalapyje.

Pasak komunistų lyderio, „visi Rusijos priešai maksimaliai pasinaudos šia žmogžudyste“.

„Matyt sankcijų per mažai, reikia kruvinų aukų, kad Maskvos centre kiltų neramumai“, – pareiškė jis.

S.Naryškinui G.Ziuganovas pasiūlė padėtį aptarti per vadinamosios Atvirosios tribūnos posėdį.

„Reikia skubiai reaguoti, nedelsiant surinkti Atvirąją tribūną“, – sakė jis.

„Reikia keisti dabartinę finansinę ekonominę vyriausybės liniją. Liberalus kursas Rusijai yra mirtinas“, – dar pridūrė Komunistų partijos vadovas.

Rusijos televizijos kanalai keičia programas

Rusijos federaliniai televizijos kanalai keičia kai kurias savo laidas dėl opozicijos politiko Boriso Nemcovo nužudymo.

Televizija „Rossija-1“ parodys dvi Vladimiro Solovjovo ekstra laidas.

Telekanalo NTV tinklalapyje nurodoma, kad vietoj programos „Naujos rusiškos sensacijos“ šeštadienį 20 val. Maskvos (19 val. Lietuvos) laiku bus parodyta speciali programos „Norkino sąrašas“ laida, skirta B.Nemcovo nužudymui.

Kap pastebima BBC tinklalapyje, NTV taip pat pašalino laidos „Protesto anatomija-3“ anonsą; ši laida sekmadienį 20 val. Maskvos laiku turėjo „demaskuoti“ Rusijos opoziciją. Vienas šios laidos veikėjų yra ir B.Nemcovas.

„Ko mūsų revoliucionieriai važinėja į Šveicariją, ko juos moko instruktoriai Kijeve, kodėl jie susitinka su užsienio diplomatais griežtos konspiracijos sąlygomis“, – taip skelbta laidos anonse.

Be B.Nemcovo „Protesto anatomija-3“ laidos personažais buvo dar ir Aleksejus Navalnas, Michailas Chodorkovskis bei kiti rusų opozicijos veikėjai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

jankis

jankis portretas
su kuo prasidėjo,nuo to ir nukentėjo

cha cha cha

cha cha cha portretas
Girti runkeliai galvas pakele.Kas kvailus runkelius zmonem skaito?Tai jiem patinka fasistai,nacionalistai.Girtuokliai jus ir protingu tarp jusu nera,protingi sudus valo anglijoi.Tai rusai stato laivus,turi raketas,skraido i kosmosa,stato AES o jus girtuokliai geriat savo samogona ir slampinejat pasmirde,apsimyze,Girtuokliu ir pakaruokliu tauta.

kaip liūdna

kaip liūdna portretas
kažkur kažkas kažką dėl kažko... O kad vakar mirė garsi, žinoma LIETUVĖ AKTORĖ Danutė Juronytė- neradau nė menkiausios užuominėlės. Kas mes per žmonės? Kodėl mes tokie? Na, guodžiuosi, gal blogai ieškojau.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių