Minske – bandymas trapias paliaubas Ukrainoje paversti tvaria taika

Ukrainos ir prorusiškų separatistų atstovai susitinka Baltarusijos sostinėje Minske siekdami trapias paliaubas paversti tvaresne taika. Europos Sąjungos (ES) biurokratai taip pat pranešė, kad kitą savaitę vėl rengs derybas tarp Rusijos ir Ukrainos dėl dujų tiekimo atnaujinimo.

Antiteroristinės operacijos pareigūnai socialiniuose tinkluose vėl skundėsi, kad sukilėliai bandė nesėkmingai prasliūkinti į ukrainiečių pajėgų saugomą Donecko oro uostą, vienintelį svarbų žemės plotą Donecke, kuris po paliaubų liko ukrainiečiams.

Donecko valdžia irgi pripažino, kad naktį netoli oro uosto būta apšaudymų, net žmogus žuvo, bet išaušus rytui ramu, valdžia organizuoja talką nuolaužoms tvarkyti, prisidės ir kaliniai.

Ukrainos gynybos ekspertas Dmitrijus Timčukas kalba apie toliau telkiamą Rusijos karinę techniką sukilėlių teritorijose.

Paliaubos trapios, nepaisant Ukrainos sprendimo suteikti Donbasui ypatingąjį statusą su plačia savivalda ir nepaisant nuolaidos Rusijai atidėti asociacijos sutarties su ES įgyvendinimą.

Rusija, beje, jau pažadėjo atidėti ir savo tarifus, kuriais dėl asociacijos sutarties grasina Ukrainos prekėms.

Apžvalgininkai spėlioja, kiek dar nuolaidų padarys buvusio Ukrainos prezidento Leonido Kučmos vedama delegacija Minske, kalbanti su prorusiškais separatistais tarpininkaujant ESBO ir Rusijai.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jau turi planą kitoms deryboms, jos esą galėtų vykti Austrijoje, kur įsikūrusi ESBO ir kur V. Putiną vasaros pradžioje gana džiugiai pasitiko vietos verslininkai.

P. Porošenkos vizitas JAV – ne toks džiugus

Tuo metu Ukrainos prezidento vizitas Jungtinėse Valstijose nebuvo toks džiugus, P. Porošenka reiškė pagarbą žuvusiems amerikiečių kariams, saviems prašydamas ginklų, bet atsakymą gavo simbolinį.

JAV už 46 mln. dolerių suteiks smulkios karinės įrangos, pavyzdžiui, minosvaidžių radarų, neperšaunamų liemenių ar žiūronų. Taip pat dar 1 mlrd. dolerių ištuštėjusiam Ukrainos biudžetui.

Bet amerikiečių žurnalistai supranta, Ukraina tikėjosi ypatingos sąjungininkės statuso, todėl P. Porošenkos klausia tiesiai, ar nenusiminė iš Baracko Obamos nesulaukęs ginklų.

„Esu patenkintas mūsų bendradarbiavimu su JAV gynybos sektoriuje. Daugiau negaliu nieko pasakyti. Esu patenkintas. Gauname, kiek įmanoma“, – teigia P. Porošenka.

Jis net įspėjo amerikiečius, kad Vakarams gresia neįsivaizduojamo masto karas, bet vienu iš geriausių oratorių laikomas B. Obama ir toliau Ukrainos krizę linkęs spręsti pirmiausia stipriais žodžiais.

„Mes ir toliau telksime tarptautinę bendruomenę siekdami pasakyti Rusijai, kad Ukraina nori gerų santykių su visais kaimynais ir Rytuose, ir Vakaruose“, – sako B. Obama

Rusijos dienraštis „Vedomosti“ pranešė, kad Putinas pirmadienį rengia specialų saugumo tarybos posėdį, kuriame esą gali spręsti apie pataisas dėl griežtesnės interneto kontrolės. Pasak „Vedomosti“ šaltinių, Rusija net svarsto galimybę per didelius neramumus šalyje laikinai visiškai išjungti internetą Rusijos vartotojams.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijaLLRDLRUkraina

NAUJAUSI KOMENTARAI

RUSAS

RUSAS  portretas
Draugai skambina is ukrainos

rusui

rusui portretas
iš kur jau taip gerai žinai?

RUSAS

RUSAS portretas
Jokiu paliaubu nera,kijevo fasistai saudo kiekviena diena ir zuna taikus gyventojai Kijevo fasistam reikalingas karas ir jokios taikos ten nebus
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių