Mirė buvęs Indijos prezidentas A. Kalamas

  • Teksto dydis:

Vadintas Indijos karinių raketų programos tėvu

Buvęs Indijos prezidentas Avul Pakiras Jainulabdeenas Abdulas Kalamas (Avulas Pakiras Džeinulabdinas Abdulas Kalamas), vadinamas savo šalies karinės raketų programos tėvu, mirė būdamas 83-ejų pirmadienį nuo širdies smūgio, kurį patyrė skaitydamas paskaitą studentams, pranešė valstybės pareigūnas.

Prezidentavęs nuo 2002 iki 2007 metų, prieš tai keturis dešimtmečius jis buvo mokslininkas ir mokslo administratorius, daugiausia valstybinėje Gynybos tyrimų ir plėtros organizacijoje bei Indijos kosmoso tyrimų organizacijoje. Jo organizacinis ir techninis vaidmuo Indijos branduolinėje programoje buvo pagrindinis.

Jis dar dirbo ministro pirmininko moksliniu patarėju.

A.Kalamas susmuko pirmadienį, skaitydamas paskaitą studentams Indijos vadybos institute Šilonge, Megalajos valstijos sostinėje, sakė šios valstijos vyriausiasis sekretorius P.B. Warjri (P.B.Vardžris). Jis buvo skubiai nugabentas į ligoninę, bet, gydytojams nepavykus jo atgaivinti, A.Kalamas buvo paskelbtas miręs , sakė P.B.Warjri.

Federalinė vyriausybė paskelbs valstybinį septynių dienų gedulą, sakė Vidaus reikalų sekretorius L.C. Goyalas (L.C.Gojalas).

Antradienį A.Kalamo kūnas bus pervežtas į Delį laidotuvėms.

„A.Kalamas bus ilgai prisimenamas dėl savo aistros mokslui ir naujovėms bei dėl jo, garsaus mokslininko, administratoriaus, švietėjo ir rašytojo, indėlio“, – pasakė Indijos prezidentas Pranabas Mukherjee (Pranabas Mukherdžis).

„Jo mirtis yra didžiulė netektis mokslo visuomenei. Jis išvedė Indiją į dideles aukštumas. Jis parodė kelią“, – sakė ministras pirmininkas Narendra Modi (Narendra Modis).

„Jis buvo įkvepianti idėja visai kartai“, -parašė tinkle „Twitter“ vidaus reikalų ministras Rajnathas Singhas (Radžnatas Singhas).

Opozicinės Kongreso partijos [pirmininkė Sonia Ghandi (Sonia Gandi) A.Kalamą pavadino „vienu didžiausių mokslo protų, mokslininku valstybės veikėju ir tikru patriotu, kuris savo darbais ir žygiais įkvėpė milijonus jaunų ir senų žmonių“.

Pasibaigus prezidento kadencijai, A.Kalamas važiuodavo į atokias mokyklas ir kolegijas, kalbėjosi su moksleiviais, įkvėpdavo juos siekti savo svajonių.

A.Kalamas yra pelnęs prestižinių apdovanojimų, vienas kurių yra „Bharat Ratna“ („Indijso brangakmenis“), aukščiausias civilinis Indijos vyriausybės skiriamas apdovanojimas.

Jis atliko esminį vaidmenį, kai Indijoje 1998 metais buvo bandomas branduolinis ginklas.

A.Kalamas yra parašęs kelias knygas, pažymėtinos šios: „Wings of Fire“ (Ugnies sparnai), „India 2020“ (2020-ųjų Indija) ir „Ignited Minds“ (Liepsnojantys protai).

V. Putinas pagerbė tvirtą Indijos ir Rusijos draugystės rėmėją

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė užuojautą Indijos valdžiai dėl buvusio šalies prezidento Abdulo Kalamo mirties.

„Abdulas Kalamas teisėtai turėjo didžiulį tarptautinį autoritetą, kaip iškilus mokslininkas ir išmintingas valstybės veikėjas“, – sakoma V.Putino užuojautos telegramoje Indijos prezidentui ir ministrui pirmininkui, kaip skelbiama Kremliaus tinklalapyje.

„Sunku pervertinti jo asmeninį indėlį į socialinį, ekonominį, mokslinį ir techninį Indijos vystymąsi ir jos nacionalinio saugumo užtikrinimą“, – pažymima telegramoje.

Putinas pabrėžė, kad Rusijoje A.Kalamas bus visada prisimenamas kaip tvirtas draugiškų santykių tarp Indijos ir Rusijos rėmėjas; jis daug nuveikė plėtodamas abipusiškai naudingą Rusijos ir Indijos bendradarbiavimą.

„Prašau perduoti nuoširdžios užuojautos ir paramos žodžius velionio šeimai ir artimiesiems, vyriausybei ir visai Indijos tautai“, – pareiškė V.Putinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių