N. Savčenko grįžo į Rusiją paremti įkalintų tėvynainių

  • Teksto dydis:

Ukrainietė pilotė Nadija Savčenko, kuri gegužę buvo išlaisvinta iš Rusijos kalėjimo, trečiadienį lankosi Maskvoje, kur atvyko pareikšti palaikymo savo dviejų tėvynainių, taip pat įkalintų Rusijoje, pranešė jos advokatas.

N.Savčenko Maskvoje lankosi pirmąkart po to kai buvo paleista Rusijos. Ji, dar būdama suimta, buvo išrinkta į Ukrainos parlamentą.

Lakūnė lankėsi Rusijos Aukščiausiajame Teisme, kur nagrinėjamas skundas prieš žemesnės instancijos teismo nuosprendį, paskelbtą ukrainiečiams Stanislavui Klychui ir Mykolai Karpiukui. Jiedu buvo pripažinti kaltais dėl Rusijos piliečių žudymo, kai kovėsi čečėnų separatistų pusėje 1994–1995 metais, „Twiter“ parašė jų advokatas Ilja Novikovas.

Čečėnijos respublikos aukščiausiasis teismas skyrė S.Klychui 20 metų, o M.Karpiukui – 22 metus laisvės atėmimo.

Šis netikėtas N.Savčenko vizitas įvyko Ukrainos vyriausybės kariams tebekovojant su prorusiškais sukilėliais Rytų Ukrainoje. Prieš daugiau kaip dvejus metus įsiplieskęs konfliktas jau pareikalavo apie 10 tūkst. gyvybių.

Rusijos valstybinis televizijos kanalas parodė N.Savčenko, vaikštančią Aukščiausiojo Teismo koridoriais. Ji dėvėjo tradicinę siuvinėtą ukrainietišką palaidinę.

„Net jeigu negrįščiau iš Rusijos gyva, vis tiek vyksiu ten paremti Mykolą Karpiuką, Stanislavą Klychą ir visus mūsų vaikinus, kuriuos suėmė Rusija“, – sakė N.Savčenko vaizdo įraše, nufilmuotame prieš pat jai išvykstant ir paskelbtame jos feisbuko paskyroje trečiadienio rytą.

„Asmeniškai žinau, kaip svarbu yra pamatyti ukrainietį teismo salėje, išgirsti gimtąją kalbą, išgirsti kažką sakant „Šlovė Ukrainai!“, – pridūrė ji.

N.Savčenko šių metų kovą buvo nuteista kalėti 22 metus, kai Rusijos teisėsauga 2014-aisiais apkaltino ją prisidėjus prie dviejų rusų žurnalistų žūties. Pasak pareigūnų, N.Savčenko koregavo artilerijos ugnį Rytų Ukrainoje per vieną susirėmimą tarp Maskvos remiamų separatistų ir Ukrainos vyriausybės pajėgų.

N.Savčenko, tuo metu priklausiusi vienam Ukrainos savanorių batalionui, teigia, kad separatistai ją paėmė į nelaisvę ir išvežė į Rusiją dar prieš tai, kai 2014 metų birželį buvo nužudyti du rusų žurnalistai.

Ukrainos karo pilotė gegužę buvo iškeista į du Kijeve nuteistus rusus, kurie buvo įtariami prisidėję prie prorusiškų separatistų šalies rytuose.

Ukrainoje ji yra tapusi pasipriešinimo prieš Rusijos agresija šalies rytuose simboliu.

Maskvos santykiai su Kijevu yra itin pašliję dėl 2014 metais Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir jos paramos prorusiškiems sukilėliams rytų Ukrainoje.

Rusija savo ruožtu neigia kaltinimus, kad skatindama konfliktą siuntė į Ukrainą karių ir ginkluotės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nei

Nei portretas
moteris nei vyras, ujobišče liesnoje- ono.....

Nei

Nei portretas
moteris nei vyras, ujobišče liesnoje- ono.....

idomu

idomu portretas
Tas vaikis moteris? Rimtai?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių