Reaguodama į padėtį Ukrainoje, Rusija pradėjo karines pratybas (pildoma)

Reaguodama į padėtį Ukrainoje, Rusija pradėjo karines pratybas, pareiškė gynybos ministras Šoigu

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pareiškė, kad dėl padėties Ukrainos pietryčiuose Rusijoje prasidėjo mokymai.

„Jėgos aiškiai nelygios, – sakė jis prieš karinės žinybos kolegijos posėdį. – Mostas ginklo panaudojimui prieš taikius savo šalies gyventojus jau parodytas. Jeigu šiandien ši karinė mašina nebus sustabdyta, bus daugybė žuvusiųjų ir sužeistųjų. Neskatina padėties Ukrainoje normalizavimo ir paskelbti NATO mokymai Lenkijos ir Baltijos šalių teritorijoje“.

„Mes priversti reaguoti į tokią situacijos raidą“, – pridūrė ministras.

„Nuo šios dienos, – pareiškė jis, – rajonuose prie sienos su Ukraina prasidėjo Pietų ir Vakarų karinių apygardų bendrų junginių batalionų taktinių grupių mokymai. Kariai pratinasi žygiuoti savo eiga ir išsiskleisti paskirtų užduočių vykdymui“.

„Dar, – pridūrė S.Šoigu, – aviacija atliks skrydžius veiksmams tobulinti netoli valstybės sienos“.

Rusijos ministras sakė, kad Ukraina sutelkė didžiules civilių savanorių ir specialiąsias pajėgas netoli Rusijos sienos ir kad „jėgos aiškiai nelygios“.

Pasak jo, iš Ukrainos vakarų prie Donecko ir Luhansko permestos dvi armijos brigados, viena tankų brigada, taip pat saugumo tarnybos ir Vidaus reikalų ministerijos specialiosios pajėgos.

„Mūsų turima informacija, dislokuotų pajėgų grupę sudaro daugiau kaip 11 tūkst. žmonių, ginkluotų kulkosvaidžiais. Operacijoje panaudojama apie 160 tankų, daugiau kaip 230 pėstininkų kovos mašinų ir šarvuočių, ne mažiau kaip 150 pabūklų ir minosvaidžių. .. taip pat daug aviacijos“, – skaičiavo S.Šoigu.

„Prieš taikius piliečius veikia Nacionalinės gvardijos daliniai taip pat „Pravyj sektor“ ekstremistų batalionai“ , – nurodė jis.

Tuo tarpu (prorusiškuose) „savigynos būriuose Ukrainos pietryčiuose yra kiek daugiau kaip 2 tūkst. žmonių, apie 100 automatinių ginklų, daugiausia pagrobtų iš milicijos ir saugumo tarnybos rajoninių skyrių bei kelios dešimtys lygiavamzdžių medžioklinių šautuvų“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jau perspėjo, kad Kijevo valdžia, dislokavusi karines pajėgas Ukrainos rytuose, susilauks „pasekmių“.

Kijevo valdžios veiksmai rytų Ukrainoje kelia klausimą dėl prezidento rinkimų teisėtumo, sako Rusijos prezidento atstovas

Kijevo valdžios veiksmai rytinėje Ukrainoje kelia abejonių dėl artėjančių prezidento rinkimų, ketvirtadienį pareiškė Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Panaši įvykių eiga Ukrainoje, panašūs nusikalstami veiksmai tų, kurie yra Kijeve, pirmiausia kelia labai rimtą klausimą dėl rinkimų, kurie turi vykti gegužę, teisėtumo“, – pareiškė D.Peskovas žurnalistams.

Jis priminė, kad V.Putinas ketvirtadienį viename žiniasklaidos forume Sankt Peterburge tiksliai įvertino įvykius Ukrainoje. „Svarbiausia yra būtent ginkluotųjų pajėgų panaudojimas prieš šalies tautas“, – pareiškė jis.

Ukrainos pajėgoms šturmuojant Slovjanską nukauta "iki penkių" sukilėlių

Ukrainos vyriausybės pajėgos ketvirtadienį nukovė apie penkis prorusiškus sukilėlius per operaciją rytiniame Slovjansko mieste, sakoma Vidaus reikalų ministerijos pranešime.

"Per ginkluotą susirėmimą buvo eliminuota iki penkių teroristų", - sakoma pranešime, kuriame taip pat nurodoma, jog buvo sužeistas vienas karys.

VRM informavo, kad per "antiteroristinę operaciją" taip pat buvo sunaikinti trys separatistų įkurti patikros postai Slovjansko šiaurės rytinėje dalyje.

Tačiau Slovjanske įsitvirtinusių sukilėlių atstovė Stela Choroševa sakė galinti patvirtinti, jog du prorusiški kovotojai buvo nukauti patikros poste prie Chrestyščės kaimo, esančio už maždaug 10 kilometrų į šiaurės vakarus nuo miesto.

Pačiame Slovjanske padėtis buvo rami, tačiau S.Choroševa sakė, kad kovotojai pasiruošę atremti bet kokią vyriausybės pajėgų ataką.

„Ginsimės iki paskutinio kraujo lašo. Esame pasiruošę pakartoti Stalingradą“, – ji tikino AP, turėdama omenyje sovietinės armijos pergalę prieš nacistinės Vokietijos pajėgas mūšyje, kuris vyko 1942-1943 metais.

Bent 10 Ukrainos vyriausybinių pajėgų šarvuočių buvo matomi stovintys kelyje į šiaurę nuo Slovjansko, o virš miesto skraidė du sraigtasparniai. Kariai liepė aplinkinių vietovių gyventojams laikytis atokiai.

Netoli Hlyboka Makatychos kaimo, esančio už kelių kilometrų į šiaurę nuo Slovjansko, prorusiški kovotojai, užėmę pozicijas savo įkurtuose patikros postuose, padegė sukrautas automobilių padangas, veikiausiai norėdami sumažinti matomumą iš oro. Vienas AP žurnalistas anksčiau tą dieną matė daugiau nei dvi dešimtis ginkluotų sukilėlių, budinčių tuose patikros postuose.

Ukraina ir Rusija praeitą savaitę Ženevoje pasirašė susitarimą, įsipareigodamos mažinti įtampą šioje krizėje, tačiau prorusiški separatistai šalies rytuose ir ultranacionalistai kovotojai Kijeve ignoravo visų šalių raginimus nusiginkluoti ir atlaisvinti jų užimtus pastatus.

Ukrainos kariai pasitraukė iš patikros posto, kurį vėl užėmė separatistai

Ukrainos kariai ketvirtadienį pasitraukė iš patikros posto į šiaurę nuo rytinio Slovjansko miesto, kurį anksčiau buvo užėmę, o į jį sugrįžę prorusiški separatistai pradėjo stiprinti savo pozicijas, kraudami smėlio maišus.

Vienas naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistas sakė, kad kariai, atvažiavę šarvuotaisiais transporteriais į patikros postą kelyje netoli Chrestyščės kaimo, pasitraukė praėjus maždaug dviem valandoms.

Vakarų šalių paskelbtos sankcijos Rusijai nėra kritinio pobūdžio, sako Putinas

Vakarų šalių sankcijos, paskelbtos Rusijai dėl Ukrainai priklausančio Krymo aneksijos, nėra kritinio pobūdžio, ketvirtadienį pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

„Tų (sankcijų) pobūdis absoliučiai nekritinis, tačiau prie pliusų jų vis dėlto nepriskirsi“, – V.Putinas sakė viename žiniasklaidos forume Sankt Peterburge.

Jis pažymėjo, kad tos sankcijos yra politinio pobūdžio.

„Mes visi – bent jau tie, kas domisi pasaulio politika ir ekonomika – gerai žinome, kad jokios sankcijos nėra veiksmingos šiuolaikiniame pasaulyje; jos niekada neatneša laukiamo poveikio. Visa tai veikiau yra politinio pobūdžio“, – aiškino V.Putinas.

„Mes esame Pasaulinės prekybos organizacijos nariai; ten galioja tam tikros taisyklės – ir mes netgi toje organizacijoje turime teisę ginti savo interesus“, – pridūrė jis.

Ukrainos valdžia nevykdo įsipareigojimų nuginkluoti radikalius judėjimus ir juos įteisina, sako Rusija

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad Ukrainos vyriausybė nevykdo praeitą savaitę Ženevoje sudaryto susitarimo nuginkluoti radikalias grupuotes ir stengiasi jas įteisinti.

„Mes dalyvavome Ženevos susitikime, pasirašėme ten tam tikrus susitarimus, kurių esmė – jog abiejose pusėse reikia nuginkluoti žmones, atlaisvinti administracinius pastatus ir taip toliau. Kas vyksta? Nei (ultranacionalistinis judėjimas) „Pravyj sektor“ („Dešinysis“ arba „Teisusis sektorius“), nei jokios kitos radikalios organizacijos nenuginkluojamos; Kijeve niekas nieko neatlaisvina. Priešingai, tas grupuotes pradėjo legalizuoti“, – V.Putinas sakė Sankt Peterburge vykstančiame žiniasklaidos forume.

„Reikia eiti ne šiuo keliu, o (skatinti) dialogą tarp visų šalies gyventojų, kad ir kur jie gyventų“, – pridūrė prezidentas.

V. Putinas: Kijevo pajėgų veiksmai rytų Ukrainoje „turės pasekmių“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad Kijevo vyriausybės sprendimas pasiųsti kariuomenę į rytų Ukrainą yra nusikaltimas prieš savus žmones, kuris „turės pasekmių“.

„Jeigu tie žmonės (Kijevo vyriausybė) perėjo prie vadinamosios aštriosios fazės – nors tai ne kokia nors aštrioji fazė, o tiesiog baudžiamoji operacija, – ji neabejotinai turės pasekmių tiems žmonėms, priimantiems tokius sprendimus. Be kita ko, tai susiję su mūsų tarpvalstybiniais santykiais“, – V.Putinas sakė viename žiniasklaidos forume, išsamiau neaiškindamas, kokios gali būti tos pasekmės.

„Jeigu Kijevo režimas pradėjo naudoti armiją prieš gyventojus šalies viduje, tai, be jokių abejonių, labai rimtas nusikaltimas“, – pridūrė jis.

„Jeigu tai padarė dabartinė valdžia Kijeve – aišku, kad ji jau (tapo) chunta, tiesiog kažkokia klika“, – piktinosi Rusijos lyderis.

V.Putinas pabrėžė, kad Ukrainoje „legitimumo elementais“ pasižymi tik parlamentas, o „visa kita legitimi valdžia dėl vienokių arba kitokių priežasčių nėra legitimi“.

Rusija sako neplanuojanti įvesti savo pajėgų į Ukrainą

Rusijos Valstybės Dūmos tarptautinių reikalų komiteto vadovas Aleksejus Puškovas ketvirtadienį pareiškė, kad Maskva neplanuoja siųsti savo pajėgų į neramumų krečiamą Ukrainos rytinį regioną.

„Buvo (užsienio reikalų ministro) Sergejaus Lavrovo ir prezidento Vladimiro Putino pareiškimai, kad mes neketiname įvesti pajėgų į rytų Ukrainos teritoriją. Kiek žinau, jokių kitokių pareiškimų šiuo klausimu nebuvo padaryta“, – jis sakė žurnalistams.

 Ukrainos armija pradėjo puolimą separatistų kontroliuojamame Slovjanske, padedant šarvuočiams

Ukrainos kariuomenė ketvirtadienį pradėjo puolimą prorusiškų sukilėlių kontroliuojamame Slovjansko mieste, padedant šarvuotosioms mašinoms ir sraigtasparniui, pranešė vienas tame rytiniame mieste esantis naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Ukrainos kariai, palaikomi penkių šarvuotųjų transporterių, pravažiavo pro liepsnojantį paliktą sukilėlių patikros postą Slovjansko prieigose ir užėmė pozicijas prie įvažiavimo į miestą.

Šarvuočių kolona priartėjo keliu, vedančiu į Sviatogorską, kur, kaip pranešė vyriausybė, armija užėmė trečiadienį. Tuo tarpu kovotojai Slovjanske padegė sukrautas padangas, paskleidusias tirštus juodus dūmus.

Maždaug po pusvalandžio Ukrainos kariai perėmė kontrolę pozicijose netoli Chrestyščės kaimo. Ten šūvių nesigirdėjo.

Mieste girdėjosi šūviai, kai virš jo praskrido sraigtasparnis. Prorusiški kovotojai buvo matomi atsitraukiantys į gynybines pozicijas.

Separatistų atstovė Stella Choročiova sakė AFP, kad visiems civiliams buvo liepta išeiti iš kovotojų užimto administracinio pastato.

„Ginkluoti vyrai, vadovaujantys administracijos pastato gynybai, pasiliks“, – sakė ji.

Ukrainos milicija išvadavo prorusiškų protestuotojų užimtą Mariupolio administracijos pastatą

Ukrainos milicija išvarė prorusiškus protestuotojus iš administracijos pastato pietrytiniame Mariupolio uostamiestyje, kurį jie laikė užėmę ilgiau nei savaitę, ketvirtadienį pranešė vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas, nors vietos milicijos pareigūnai ir protestuotojai padėtį apibūdino kitaip.

Prorusiški protestuotojai ir kaukėti ginkluoti kovotojai užiminėjo vyriausybinius pastatus rytų Ukrainoje pastarąsias dvi savaites, atsisakydami pripažinti naująją Ukrainos Vyriausybę.
A.Avakovas rašė socialiniame tinkle „Facebook“, kad Mariupolio merija „buvo išvaduota, kad atnaujintų darbą“, tačiau nepateikė detalių, kaip tai buvo pasiekta.

Tuo tarpu Mariupolio milicijos atstovė Julija Lasazan sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, kad apie 30 kaukėtų vyrų, ginkluotų beisbolo lazdomis, šturmavo tą pastatą ketvirtadienį paryčiais ir pradėjo mušti protestuotojus. Neaišku, kodėl protestuotojai, tarp kurių, kaip manoma, buvo ginkluotų žmonių, nepasipriešino užpuolikams, tik iškvietė miliciją.

Po to incidento penki žmonės buvo išvežti į ligoninę, nurodė J.Lasazan.

Atstovė pridūrė, kad milicija apsupo pastatą ir derasi su ten likusiais protestuotojais, kad jie pasitrauktų.

Ukraina ir Rusija praeitą savaitę pasirašė susitarimą mažinti įtampą šioje krizėje, tačiau Ukrainos rytuose veikiantys prorusiški separatistai ir dešiniųjų pažiūrų kovotojai Kijeve iki šiol ignoravo visų šalių raginimus nusiginkluoti ir palikti neteisėtai užimtus pastatus.

Antradienį Ukrainos laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas nurodė atnaujinti „antiteroristinę operaciją“ prieš prorusiškas jėgas, tačiau kol kas nebuvo imtasi beveik jokių veiksmų.

Ukrainos separatistai nurodė civiliams palikti Slovjansko tarybos pastatą, armijai pradėjus puolimą

Ukrainos prorusiškų separatistų atstovas ketvirtadienį nurodė, kad ginkluoti sukilėliai liepė visiems civiliams palikti vietos tarybos pastatą rytiniame Slovjansko mieste, armijai pradėjus puolimą.

Ukrainos kariuomenės šarvuočiams įvažiavus į tą miestą, kovotojai buvo matomi atsitraukiantys į gynybines pozicijas.

Ukrainos rytuose padegtas separatistų postas Slovjansko prieigose

Ukrainos rytinio Slovjansko miesto, kurį kontroliuoja prorusiški separatistai, prieigose ketvirtadienį buvo girdimas šaudymas ir liepsnojo vienas sukilėlių įrengtas eismo patikros postas, pranešė vienas ten esantis naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Mieste, virš kurio skraidė sraigtasparnis, ginkluoti prorusiški separatistai traukėsi į gynybines pozicijas.

Vienas kovotojas sakė matęs septynis Ukrainos armijos šarvuočius netoli liepsnojančio patikros posto.

Ukrainoje atakuota kariuomenės bazė, sugrąžintas administracijos pastatas Mariupolyje

Ukrainos vyriausybė ketvirtadienį pranešė, kad kariai praeitą naktį atrėmė prorusiškų sukilėlių puolimą prieš karinę bazę Artemivske, esančiame tarp rytinių Donecko ir Slovjansko miestų.
Vienas karys buvo sužeistas per išpuolį, kurį surengė apie 70 žmonių. Vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas socialiniame tinkle „Facebook“ rašė, kad užpuolikams vadovavo Rusijos kariai.

Ministras pridūrė, jog kol kas neaišku, kokių nuostolių patyrė užpuolikai.

A.Avakovas taip pat nurodė, kad prorusiški protestuotojai paliko miesto tarybos pastatą Mariupolyje – pramoniniame uostamiestyje prie Azovo jūros.

Pasak ministro, tarybos pastatas „buvo atlaisvintas ir galėjo atnaujinti darbą“, o miesto meras vėl grįžo į savo biurą.

Ministras nurodė, kad tai pavyko atlikti be aukų, tačiau vietos naujienų portalas 0629.com.ua pranešė, kad penki žmonės, buvę tarp tą pastatą užėmusių separatistų, buvo sužeisti per susirėmimą su milicija.

Žingsnis grąžinti užimtus pastatus atitinka susitarimus, prieš savaitę sudarytus su Rusija Ženevoje vykusiose keturšalėse derybose.

Ukrainos kariai stiprina savo pozicijas netoli Slovjansko

Ukrainos kariai ketvirtadienį paryčiais stiprino naujas pozicijas už kelių kilometrų nuo separatistų kontroliuojamo Slovjansko miesto, pranešė vienas naujienų agentūros „Reuters“ korespondentas.

Dešimtys karių slepiamosiomis uniformomis, kai kurie su oro desantininkų atpažinimo ženklais, statė gynybinius įtvirtinimus iš smėlio maišų aplink bent šešis šarvuočius BMD ir pastatė palapinę netoli Malynivkos gyvenvietės, už maždaug 12 kilometrų į pietus nuo Slovjansko, prie pagrindinio kelio į rytinio regiono pagrindinį miestą Donecką.

Kariai ir policininkai budėjo patikros poste, tikrindami keliu važiuojančias transporto priemones. Šis karinis dalinys taip pat turėjo lengvųjų kulkosvaidžių ir prieštankinių ginklų.

Ukrainos vyriausybė paskelbė atnaujinanti „antiteroristinę operaciją“, siekdama susigrąžinti miestus ir vyriausybinius pastatus, kontroliuojamus prorusiškų separatistų, jeigu jie nenusiginkluos ir nepasitrauks, kaip numatoma sutartyje su Rusija, kuri prieš savaitę buvo pasirašyta Ženevoje, dalyvaujant Jungtinėms Valstijoms ir Europos Sąjungai (ES).

Tuo tarpu Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas pranešė, jog praeitą naktį Artemivsko karinės bazės, esančios už maždaug 40 km į pietryčius nuo Slovjansko, įgula atrėmė apie 70 žmonių puolimą, esą vadovaujamą Rusijos karių. Maskva neigia pasiuntusi savo karių į Ukrainą.

Per tą susirėmimą buvo sužeistas vienas ukrainietis karys.

A.Avakovas ketvirtadienį rašė socialiniame tinkle „Facebook“, kad pietrytinio Azovo jūros uostamiesčio Mariupolio tarybos pastatas „buvo atlaisvintas ir galėjo atnaujinti darbą“.

Ministras nurodė, kad tai pavyko atlikti be aukų, tačiau vietos naujienų portalas 0629.com.ua pranešė, kad penki žmonės, buvę tarp tą pastatą užėmusių separatistų, buvo sužeisti per susirėmimą su policija.

Našlė: Ukrainoje nužudyto politiko kūnas buvo daug kartų subadytas peiliu

Vietos politikas, kurio sudarkytas kūnas buvo rastas netoli prorusiškų separatistų kontroliuojamo miesto rytų Ukrainoje, buvo daug kartų subadytas peiliu, trečiadienį pareiškė jo našlė, atpažinusi kūną.

Vietos tarybos nario Volodymyro Rybako, priklausiusio Ukrainos laikinojo prezidento Oleksandro Turčynovo provakarietiškai partijai „Batkivšyna“ („Tėvynė“), kūnas buvo rastas praeitą savaitgalį nuskandintas kartu su kito vyro lavonu upėje netoli Slovjansko miesto.

Tas šiurpus incidentas paskatino O.Turčynovą atnaujinti karinius veiksmus prieš separatistus, kuriuos jis kaltino nužudymu ir „žiauriais kankinimais“.

„Buvo daug peiliu padarytų žaizdų – buvo siaubinga“, – V.Rybako našlė Olena sakė žurnalistams pagrindiniame rytų regiono mieste Donecke po to, kai pamatė savo vyro kūną.

Tuo tarpu Separatistai neigė esantys kaip nors susiję su jo nužudymu.

„Batkivšyna“ nurodė, kad V.Rybakas bus palaidotas penktadienį, kai Donecke bus atliktas skrodimas.

V.Rybakas paskutinį kartą buvo matytas besiginčijantis su slepiamąsias uniformas vilkinčiais vyrais, mėgindamas priversti juos nuimti separatistų vėliavą nuo sukilėlių užimto pastato netoli Donecko.

Nors šio politiko nužudymo aplinkybės ir kaltininkai dar nebuvo išaiškinti, daugelis žmonių rytų Ukrainoje skundžiasi, kad nepritarimas separatistų siekiams tame regione gali užtraukti pavojų.

Pietrytiniame Mariupolio uostamiestyje istoriją studijuojantis Denisas Mininas sakė, kad Ukrainos vėliavos spalvų – žydros ir geltonos – juostelė, užrišta ant jo kuprinės, gali sukelti jam didelių nemalonumų.

„Kai kurie iš tų prorusiškų vaikinų – labai agresyvūs. Kai jie pamato Ukrainos spalvas, jie gali pradėti jums grasinti ir sakyti, kad jus primuš“, – D.Mininas sakė naujienų agentūrai AFP.

Tačiau studentas pridūrė nebijantis grasinimų ir padėjęs trečiadienį organizuoti mitingą savo mieste prie Azovo jūros, kuriame per kruvinus susirėmimus praeitą savaitę žuvo trys separatistai.
Per tą mitingą apie tūkstantis vietos gyventojų susirinko išsakyti nepritarimo kaukėtiems promaskvietiškiems sukilėliams, užėmusiems vyriausybinius pastatus Mariupolyje ir kituose rytiniuose Ukrainos miestuose.

Milicijos saugomas Kijevo vyriausybės šalininkų mitingas praėjo taikiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Audronis

Audronis portretas
Bandera tai zmogus kovojes uz Ukrainos nepriklausomybe nuo Lenku ,Vokieciu ir rusu . O ka pasirinko sajungininkais tai laiko klausimas.

Čiubaka

Čiubaka portretas
1 foto, tai čia ukrainos kariai su btru šturmuoja vieną iš Slaviansko blokpostų. Tik nesuprantu kodėl žurnaliugos pridėjo prie jos užrašą "Reaguodama į padėtį Ukrainoje, Rusija pradėjo karines pratybas". Kaip iš 3 nuotraukos, įdėtos prie potėmės apie Ukrainos pradėtą puolimą matyti, jog tai tas pats BTR (kamufliažinis). Borto numeriai pirmoje foto 700, trečioje x00.

ka

ka portretas
tasnkai tai ne rusu paveiksliukai neteisingi lietuviu propoganda is kur tie paveiksliukai paimti ka ka jus mulkinate mus
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių