NATO nerimauja dėl Rusijos karinių pajėgų telkimo Kryme

  • Teksto dydis:

NATO vyriausiasis karo vadas trečiadienį perspėjo, kad Rusijos vykdomu aneksuoto Krymo pusiasalio militarizavimu Maskva gali siekti kontroliuoti visą Juodosios jūros regioną.

„Mes esame labai susirūpinę dėl Krymo militarizavimo, – pasakė per spaudos konferencija Kijeve JAV generolas Philipas Breedlove'as (Filipas Bridlavas). – Pajėgumai, kurie dabar telkiami Kryme, turės įtakos beveik visai Juodajai jūrai“.

Amerikos pajėgų Europoje vadas Ph.Breedlove'as sakė, kad sparnuotųjų ir zenitinių raketų sistemos, sumontuotos iš Ukrainos kovo mėnesį atimtame pusiasalyje, „galės daryti įtaką“ visam strateginiam regionui.

Pasak jo, JAV vadovaujamas aljansas būgštaudamas laukia kokių nors „ženklų“, rodančių, jog Rusija bandytų perkelti dalį savo branduolinio arsenalo į Krymą.

Rusijos gynybos ministerija trečiadienį pranešė, kad į Krymą išsiuntė 14 karinių lėktuvų, kurie bus dalis 30 lėktuvų eskadrilės, dislokuotos pusiasalyje.

Ph.Breedlove'as trečiadienį atvyko į Ukrainą susitikti su aukšto rango politiniais lyderiais ir kariuomenės vadais aptarti krizės, dėl kurios Vakarų santykiai su Maskva pasiekė nuo Šaltojo karo laikų nematytas žemumas.

Ukrainos pareiškimas apie jos viltį prisijungti prie Vakarų saugumo bloko dar labiau suerzino Rusiją, kuri, kaip įtariama, palaiko separatistų kovotojus rytinėje Ukrainoje, kur per konfliktą nuo balandžio mėnesio žuvo daugiau nei 4,3 tūkst. žmonių.

Vis tik Ukrainos galimybės prisijungti prie NATO artimiausioje ateityje yra labai menkos, kadangi sienų saugumas ir blogai techniškai aprūpintos kariuomenės reforma būtų būtinos šio stojimo sąlygos.

Ph.Breedlove'o taip pat sakė, kad Aljansas prisideda prie Ukrainos pajėgų apmokymo, kuris padės jiems susipažinti su „NATO taktika, technika ir procedūromis“, tačiau sprendimą dėl šalies stojimo turi priimti politiniai vadovai.


Šiame straipsnyje: KrymasRusijaPhilipas BreedloveUSEUCOMkaras Ukrainojerusijos kariuomenėNATO

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kapitan Pronin

Kapitan Pronin portretas
Nevaryk ant pirmo kanalo kai skaitai delfi :D

Sekvoja

Sekvoja portretas
Nuolat Ameriką kritikuojančių, iš Lietuvos besityčiojančių ir ją niekinančių noriu pasiteirauti : kodėl jūs nepažvelgiate kritiškiau į jūsų nuolat giriamą Rusiją, jos gyvenimo būdą, politiką ir veiksmus? Kodėl nematote tos didžiulės turtinės diferenciacijos, kaip gyvena žmonės "glubinkoje", kiek jie uždirba, ką valgo-geria? Kodėl nepastebite, kad dabar Rusijos informavimo priemonėse apie padėtį Rusijos viduje apskritai beveik nieko nepranešama, TV ekranuose tik Putinas ir Ukrainos "silovikų" nusikaltimai? Negi jus ta tendencinga propaganda taip nuzombino, kad tikite tik tuo ką ir kaip kalba Solovjovas, Kiseliovas , Popovas ir jų kviestiniai? Ir ar jūsų nebaugina tų laidų tonacija - isteriškas klyksmas apie baisiosios Amerikos užmačias ir atviras įžūlus melas apie Rusijos "nedalyvavimą" draskant Ukrainą?

tam RUSAS

tam RUSAS portretas
kaip žinai, Ukraina yra ukrainietiška, tad, ką nori ukrainiečiai, tą daro, ir darys. Ne kacapams nurodinėti, kaip turi elgtis ukrainiečiai, todėl jie stiprins savo sienas ir gaus pagalbą iš tų šalių, iš kurių norės ją gauti. Kadangi ruskių grėsmė kyla visam Juodosios jūros regionui, NATO turėtų sušvelninti Ukrainai keliamus reikalavimus prisijungti prie NATO. Tuomet (nors ir dabar niekas netrukdo), NATO galės Ukrainoje laikyti savo karinį potencialą (lygiai taip, kaip daro ruskiai Kryme). Problema išspręsta, nėra ko delsti.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių