Nuteistas Čado diktatorius aukoms privalės išmokėti dideles kompensacijas

  • Teksto dydis:

Buvęs Čado diktatorius Hissene'as Habre (Hisenas Habrė), už karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui gegužės 30 dieną Senegale nuteistas kalėti iki gyvos galvos. Jis taip pat turės sumokėti po 30 tūkst. eurų kiekvienai savo aukai, penktadienį paskelbė teismas.

Diktatoriui H. Habre teisti Afrikos Sąjungos įsteigtas specialusis teismas nurodė, kad nuteistasis privalės sumokėti kompensaciją išžaginimų, prievartinės vergijos ir pagrobimų aukoms.

Teismo pirmininkas iš Burkina Faso Gberdao Gustave'as Kamas (Gberdao Gustavas Kamas) nenurodė konkretaus aukų skaičiaus.

H. Habre valdymo metais (1982-1990) pagrindinė aukų advokatė Jacqueline Moudeina (Žaklin Mudeina) sakė žurnalistams, kad civilių ieškovų buvo 4 733, iš kurių 1625 buvo tiesioginės jo režimo aukos, buvusios įkalintos arba išvengusios įkalinimo.

Teismas nurodė H. Habre „sumokėti kiekvienai išžaginimo ir lytinės vergijos aukai po 20 milijonų Čado frankų (30 490 eurų). Kiekvienai savavališko sulaikymo aukai, karo belaisviams ir pabėgusiems – po 15 mln. frankų. Netiesioginėms aukoms – po 10 mln. frankų“, sakė G.G. Kamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių