Tyrėjai: Malaizijos lainerį numušė iš Rusijos atvežta raketų sistema

  • Teksto dydis:

Nyderlandų vadovaujami tyrėjai trečiadienį paskelbė radę įrodymų, kad oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lainerį 2014-ųjų liepą numušęs mobilusis raketų kompleksas „Buk“ buvo atgabentas į separatistinio konflikto krečiamą Rytų Ukrainą iš Rusijos.

Olandijos nacionalinės policijos Centrinio nusikaltimų tyrimo departamento vadovas Wilbertas Paulissenas (Vilbertas Paulisenas) per spaudos konferenciją sakė, kad įrašyti pokalbiai rodo, jog prorusiški separatistai prašė dislokuoti mobiliąją raketų „žemė–oras“ sistemą, taip pat pranešė apie jos atvykimą į separatistų kontroliuojamą teritoriją Ukrainos rytuose.

Pareigūnas pridūrė, kad remiantis šiais ir kitais įrodymais, surinktais Jungtinės tyrimo grupės, „galima daryti išvadą, kad MH17 buvo numušta raketa 9M38, paleista „Buk“ (kompleksu), atvežtu iš Rusijos Federacijos teritorijos, o po (raketos) paleidimo (kompleksas) buvo grąžintas į Rusijos Federaciją.“

Hansas de Borstas, kurio 17-metė dukra buvo viena iš 298 šios katastrofos aukų, anksčiau sakė, kad jis ir kitų aukų artimieji trečiadienio rytą buvo informuoti apie baudžiamojo tyrimo išvadas dėl to incidento priežasčių.

Pasak vyro, tyrėjai sakė turintys įrodymų, įskaitant įrašytus radijo ryšio pokalbius ir radiolokatorių duomenis, kad „Buk“ sistema buvo atvežta į Rytų Ukrainą iš Rusijos. H.de Borstas pridūrė, kad ta sistema grįžo į Rusiją, kai buvo numuštas laineris „Boeing 777“.

Įtarimai 100 žmonių

Oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lainerio katastrofą tiriantys pareigūnai trečiadienį paskelbė, kad atlieka tyrimą dėl 100 žmonių, kurie gali būti susiję su lėktuvo numušimu iš mobiliojo raketų komplekso 2014 metais.

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs keleivinis laineris „Boeing 777“ buvo numuštas 2014 metų liepą virš sukilėlių kontroliuojamos rytinės Ukrainos. Žuvo visi juo skridę 298 žmonės, tarp kurių buvo 196 Nyderlandų piliečiai.

„Mūsų tyrimas parodė, kad vieta, iš kurios buvo paleista „Buk“ raketa, buvo prorusiškų separatistų rankose“, – sakė Olandijos nacionalinės policijos Centrinio nusikaltimų tyrimo departamento vadovas Wilbertas Paulissenas (Vilbertas Paulisenas).

Bendrame tyrime „buvo nustatyta maždaug 100 žmonių, kurie gali būti susiję su MH17 numušimu arba „Buk-Telar“ (raketų komplekso) transportavimu“, – nurodė olandų prokurorai.

Manoma, kad jie atliko „aktyvų vaidmenį“ transportuojant šį raketų kompleksą, kuris buvo panaudotas numušant iš Amsterdamo į Kvalą Lumpūrą skridusį lėktuvą, sakė vyriausiasis tyrėjas Fredas Westerbeke (Fredas Vesterbekė).

Tačiau jis pabrėžė, kad minėti asmenys, dėl kurių atliekamas tyrimas, kol kas oficialiai nėra įtariamieji.

Kaip tikėtasi, tyrėjai neatskleidė jokių pavardžių, tačiau tiksliai nurodė, kuris raketų kompleksas buvo panaudotas lėktuvui numušti.

„Remdamiesi kriminaliniu tyrimu, mes padarėme išvadą, kad MH17 reisu skridusį lėktuvą... numušė 9M38 serijos raketa, paleista „Buk“ (kompleksu), atvežtu iš Rusijos Federacijos teritorijos, o po (raketos) paleidimo (kompleksas) buvo grąžintas į Rusiją“, – sakė W.Paulissenas.

Rusija šią savaitę dar kartą pabandė išsisukti nuo kaltinimų dėl Malaizijos lėktuvo katastrofos ir pirmadienį paskelbė neva radarų duomenis, remiantis kuriais, jokia iš separatistų kontroliuojamos rytinės Ukrainos teritorijos paleista raketa negalėjo pataikyti į šį lėktuvą.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas trečiadienį sakė, kad Rusija pateikė „išsamią informaciją“, į kurią tyrėjai turi atsižvelgti.

„Šie duomenys yra neabejotini ir, remiantis jais, ten nėra jokios raketos. Todėl jeigu raketa buvo, ji galėjo būti paleista iš kitos teritorijos“, – sakė jis.

Ukraina ir Vakarai tikina, kad lėktuvą numušė prorusiški separatistai iš Rusijoje pagaminto raketų komplekso, kurį jiems galėjo parūpinti Maskva.

Po šios tragedijos Europos Sąjunga sugriežtino sankcijas Rusijai, kurią Vakarai kaltina separatistų rėmimu. Šios baudžiamosios priemonės tebegalioja, bet kovos veiksmai Ukrainoje tęsiasi toliau.

Tačiau Rusija ir separatistai nuolat neigia prisidėję prie lėktuvo numušimo ir dėl jo kaltina Ukrainos vyriausybės pajėgas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

svarbu

svarbu portretas
kas is tu ginklo sove ir jei ukrainoje tai kam dar spelioti o an lektuvo avarija buvo uzgniauzti tyrimai nes tai tik 2 pilotai zuvo o kaltu jieskoimas gali pakenkti santykiams su nato stai ir visa /melodija/ nesnera kam kelti i viesuma kas cia tokio kazkokia nusmurgusi lietuvele pasizyminti daugumoje neigiamais faktoriais tai neverta kreipt i juos demesio kas ir buvo padaryta bet taip akivaizdziai ciniskai kad ir betkuriam nors truputi nusimananciam technologijose ir fizikoje aisku kaip diena kad tai falsas...

...

... portretas
Tai vis tik: KURIOS šalies ginklų pirkliai prieš pinigus mokėdami užsimanė 'prekę' išbandyt?

Viskas

Viskas  portretas
taip, rusai ir neneigia kad ne rusiska raketa, bet svarbu Kas issove, o ne kieno gamyba...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių