P. Porošenka skubiai grįžta iš Saudo Arabijos: šaukia Ukrainos Saugumo tarybą

  • Teksto dydis:

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka skubiai grįžta iš Saudo Arabijos, kad sekmadienį surengtų posėdį dėl Mariupolio apšaudymo.

Ukrainos Nacionalinė saugumo ir gynybos taryba (NSGT) susirinks sausio 25 dieną, pablogėjus padėčiai Ukrainos rytuose, pareiškė prezidentas.

„Tarptautinė koalicija, remdama Ukrainą, privalo duoti ryžtingą atkirtį teroristų nusikaltimams, sustiprinti visų formų spaudimą tiems, kas juos remia ir visokeriopai palaiko. Būtent apie tai aš šiandien kalbėjau Rijade telefonu su galingiausių pasaulio šalių lyderiais ir dabar skubiai grįžtu į Ukrainą vesti NSGT posėdžio, siekiant ryžtingo veiksmų koordinavimo dėl to baisaus nusikaltimo“, – sakė P.Porošenka.

Jis dar pridūrė, kad „DLR ir LLR būtina pripažinti teroristinėmis organizacijomis“.

P.Porošenka vėl pabrėžė, kad Ukraina yra už taiką, bet „priešo iššūkį priimame“. „Ginsime savo tėvynę, kaip priklauso tikriems patriotams. Ir iki visiškos pergalės“, – užtikrino jis.

„Aš nurodžiau sušaukti rytoj NSGT posėdį papildomų veiksmingų sprendimų parengimui ir įgyvendinimui dėl sparčiai blogėjančios padėties rytuose“, – sakoma P.Porošenko pareiškime po apšaudymo Mariupolyje, kur žuvo 30 žmonių.

Pasak Mariupolio mero atstovo Oleho Kalinino, tarp šių 30 žuvusiųjų yra du vaikai.

Donecko administracija patikslina, kad tai 15 metų mergaitė ir apie 5 metų berniukas. Sužeistųjų nustatyta 93, iš jų aštuoni vaikai. Ligoninėse su įvairaus sunkumo sužeidimais guli 75 sužeistieji.

Pasiūlė DLR ir LLR atstovams skubiai susitikti

Trišalė kontaktinė grupė pasiūlė apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų atstovams, pasirašiusiems susitarimus Minske, skubiai susitikti ir aptarti padėtį Ukrainos rytuose.

„Trišalė kontaktinė grupė primygtinai reikalauja, kad būtina nedelsiant nutraukti tebesitęsiančius kovos veiksmus Ukrainos rytuose ir visi dalyviai, pasirašę dokumentus Minske, turi susitikti tiesioginių derybų kiek įmanoma greičiau, bet ne vėliau kitos savaitės“, – sakoma trišalės grupės pareiškime po skubai surengto posėdžio šeštadienį Kijeve.

Kontaktinė grupė aptarė įtampos didėjimą Ukrainos rytuose ir pasmerkė tai, kad aktyvėja smurtas, ypač Mariupolio mieste, kur esama daugybė civilių gyventojų aukų.

„Toks smurtas yra akivaizdus Minsko protokolo ir Minsko memorandumo, atitinkamai rugsėjo 5 ir 19 dienų, raidės ir dvasios pažeidimas“, – pareiškė kontaktinė grupė.

„Kontaktinė grupė pasirengusi tokiam susitikimui su visomis šalimis, pasirašiusiomis dokumentus Minke, bet kuriuo laiku“, – sakoma pareiškime.

Vadinamąją trišalę kontaktinę grupę padėčiai Ukrainoje sureguliuoti sudaro antrasis Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma, Rusijos ambasadorius Kijeve Michailas Zurabovas ir specialioji Europos saugumo ir bendradarbiavimo (ESBO) atstovė Heidi Tagliavini (Heidė Taljavini).

2014 metų rugsėjo 19 dienos dokumentą Minske (memorandumą dėl paliaubų rytų Ukrainoje vykdymo )pasirašė ambasadorė H.Tagliavini, antrasis Ukrainos prezidentas L.Kučma, Rusijos ambasadorius Ukrainoje M.Zurabovas, taip pat Aleksandras Zacharčenka (DLR) ir Igoris Plotnickis (LLR).


Šiame straipsnyje: NSGTPetro Porošenkakaras UkrainojeMariupolisOlehas KalininasDLR

NAUJAUSI KOMENTARAI

tam kacapui

tam kacapui portretas
nepribaigtam, kol kas. na, berašti, ruski, okupantų išpera, kaip laikaisi kabėdamas ant šakos kartu su putleriu. neabejotinai putkino laukia tarptautinis teismas ir kartu visų jo gaujos narių, įskaitant čia lojančius ir staugiančius beraščius kremlinius tarakonus. nėra geresnio palyginimo su fašistais, kaip ruskiai ir jų vadas putkinas. Hitleris buvo jiems per švelnus, o gaila.

linas to galvoju

linas to galvoju portretas
saunuolia aš sutinku

girtam runkeliui

girtam runkeliui portretas
Napalmu deginti reikia girtuoklius runkelius,kad kvailysciu neresytu o geriau pakarti ant vienos sakos su kijevo fasistais
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių