Pakistane sudužus mokomajam lėktuvui žuvo pilotė

  • Teksto dydis:

Viena iš nedaugelio Pakistano oro pajėgų naikintuvus pilotuojančių moterų žuvo antradienį per mokomąjį skrydį, antradienį pranešė oro pajėgos, pridūrusios, kad ji buvo pirmoji šalies pilotė, tapusi „kankine“.

Lakūnė Marium Mukhtiar (Marium Muchtiar) ir eskadrilės vadas Saqibas Abbasi (Sakibas Abasis) buvo pakilę į mokomąjį skrydį lėktuvu FT-7PG ir patyrė „rimtą avarinę situaciją ore“ tos programos pabaigoje, sakoma Pakistano karinių oro pajėgų (PAF) pranešime.

„Lakūnė Marium priėmė kankinystę ir tapo pirmąja PAF pilote, įgijusia šią didžią garbę“, – pridūrė kariškiai.

Lėktuvas sudužo Kundiano vietovėje Mianvalio rajone, už maždaug 175 km į pietvakarius nuo sostinės Islamabado.

Antrasis pilotas – S.Abbasi – buvo lengvai sužeistas, nurodė oro pajėgos.

„Abu pilotai per rimtą avarinę situaciją elgėsi profesionaliai ir drąsiai, iki paskutinės minutės mėgindami išgelbėti pasmerktą orlaivį“, – pabrėžiama pranešime.

Pasirūpinę, kad nenukentėtų ant žemės esantys civiliai, jie katapultavosi, o lėktuvas sudužo, aiškino PAF.

M.Mukhtiar palaikai buvo nuskraidinti į oro pajėgų bazę Karačyje, kur antradienį vakarą buvo surengta gedulinga jos pagerbimo ceremonija.

Pakistano visuomenė yra ištikima patriarchalinėms tradicijoms, o moterų galimybės joje labai ribotos.

Tačiau 2006 metais septynios moterys sugebėjo patikti į vyrų dominuojamą karo lakūnų klubą, baigusios naikintuvų pilotų kursus ir įgijusios bene didžiausią prestižą turinčią profesiją stipriose Pakistano ginkluotosiose pajėgose, į kurias dailiosios lyties atstovės nebuvo priimamos šešis dešimtmečius.

Kol kas neaišku, kiek moterų tapo naikintuvų pilotėmis po pirmojo septintuko. JAV dienrašti „The New York Times“ birželį pranešė, kad jų yra 21.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių