Vakarų Krante numanomo žydų naujakurių padegimo auka tapo palestiniečių vaikas

  • Teksto dydis:

Vienas palestiniečių kūdikis žuvo, o keturi jo šeimos nariai buvo sužeisti penktadienį per dviejų namų padegimą okupuotame Vakarų Krante, kurį, kaip įtariama, įvykdė žydų naujakuriai.

Izraelio vyriausybės vadovas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pareiškė, kad padegėjų išpuolis Dumos kaime netoli šiaurinio Nabulaus miesto „visais atžvilgiais yra terorizmo aktas“ ir įsakė saugumo pajėgoms sučiupti kaltininkus.

„Esu sukrėstas dėl šio smerktino ir šiurpaus akto, – sakoma B.Netanyahu paskelbtame pareiškime. – Tai visais atžvilgiais yra terorizmo aktas.“

Šis išpuolis dar labiau pakurstė įtampą tarp izraeliečių ir palestiniečių, praėjus dviem dienoms po to, kai B.Netanyahu priėmė prieštaringai vertinamą sprendimą ir patvirtino 300 naujų namų naujakuriams statybą Vakarų Krante.

Palestinos išvadavimo organizacija (PLO) pareiškė laikanti B.Netanyahu vyriausybę „visiškai atsakinga“ už 18 mėnesių berniuko Ali Saado Dawabshos (Alio Saado Davabšos) žūties, sakydama, kad tas išpuolis yra „dešimtmečius trukusio nebaudžiamumo, kurį Izraelio vyriausybė užtikrino naujakurių terorizmui, tiesioginė pasekmė“.

Pasak palestiniečių saugumo pareigūnų, keturi užpuolikai, veikiausiai žydai naujakuriai, padegė du namus prie įvažiavimo į Dumos kaimą ir išmargino jo sienas grafičiais, o vėliau pabėgo į netoliese esančią nausėdiją.

Užpuolikai sviedė į tuos namus Molotovo kokteilius, nurodė kariškiai, pridūrę, kad viename name žuvo mažas vaikas, o dar keturi tos šeimos nariai buvo sužeisti. Antrajame atakuotame name tuo metu žmonių nebuvo. Pasak kariškių, ant namų sienų buvo išpiešti užrašai žydų rašmenimis.

Palestiniečių šaltiniai sakė, kad tarp sužeistųjų buvo žuvusio berniuko tėvai ir jo keturmetis brolis.

Vietos žiniasklaida nurodė, kad užpuolikai ant namų sienų užrašė „Kerštas“ ir „Tegyvuoja Mesijas“.

Izraelio gynybos ministras Moshe Yaalonas (Mošė Jaalonas) pareiškė, kad tokie išpuoliai nebus toleruojami ir pridūrė, kad „mes neleisime teroristams atiminėti palestiniečių gyvybių.“

„Tas gaisras ir palestiniečių kūdikio nužudymas yra terorizmo aktas“, – sakoma M.Yaalono pranešime.

Šis padegimas buvo įvykdytas jau kelias dienas tvyrant padidėjusiai įtampai dėl žydų nausėdijų Vakarų Krante: ultradešiniųjų grupuotės protestavo prieš dviejų nebaigtų statyti pastatų, kuriuos Izraelio aukštasis teismas pripažino neteisėtais, nugriovimą.

Griovimo darbai buvo pradėti trečiadienį, bet B.Netanyahu tą pačią dieną suteikė leidimą nedelsiant pastatyti toje pačioje teritorijoje 300 naujų namų naujakuriams.

Naujakuriai susirėmė su policija, kai pareigūnai atvyko nugriauti pastatų. Švietimo ministras Naftali Bennettas (Naftalis Benetas), ultradešiniųjų partijos „HaBayit HaYehudi“ („Žydų namai“) lyderis, priešinosi griovimui ir kreipėsi į įvykio vietoje susirinkusius protestuotojus.

Žydų nausėdijos Vakarų Krante laikomos neteisėtomis pagal tarptautinius įstatymus, bet Izraelio vyriausybė to nepripažįsta.

Ultradešinieji žydų ekstremistai per kelerius pastaruosius metus jau ne kartą yra surengę smurto ir vandalizmo išpuolių prieš palestiniečius ir izraeliečius arabus, puldinėjo krikščionių ir musulmonų maldos namus arba netgi Izraelio karius.

Ekstremistai, puldinėjantys palestiniečius ir arabus, tokius išpuolius dažnai įvardija kaip „kainą“, suvokiamą kaip „kerštas“.

Tuo tarpu Izraelio policija paskelbė penktadienį suvaržysianti patekimą į Jeruzalėje esančią al Aksos mečetę – ten bus įleidžiami tik 50 metų ir vyresni vyrai. Policija tikino, kad šis sprendimas nėra susijęs su incidentu Vakarų krante, bet buvo priimtas gavus informacijos, kad palestiniečiai jaunuoliai planuoja sukelti neramumus prie tos mečetės.

M. Abbasas nori, kad TBT ištirtų padegimą

Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas (Mahmudas Abasas) pareiškė, jog ketina kreiptis į Tarptautinį baudžiamąjį teismą (TBT), kad būtų atliktas tyrimas dėl penktadienį Vakarų Krante įvykdyto padegimo, kuris nusinešė palestiniečio kūdikio gyvybę ir už kurį, kaip įtariama, yra atsakingi žydų naujakuriai.

„Skubiai rengiame bylą, kuri bus pateikta TBT“, - sakė M.Abbasas žurnalistams.

Palestiniečių prezidentas taip pat pasmerkė „karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui, kuriuos prieš Palestinos žmones kasdien vykdo izraeliečiai“.

ES ragina laikytis „nulinės tolerancijos“ naujakurių smurtui 

Europos Sąjunga penktadienį paragino Izraelį laikytis „nulinės tolerancijos“ žydų naujakurių smurtui.

Šis raginimas buvo paskelbtas po penktadienį okupuotame Vakarų Krante įvykdyto padegimo, kuris nusinešė palestiniečio kūdikio gyvybę ir už kurį, kaip įtariama, yra atsakingi žydų naujakuriai.

„Izraelio valdžia turėtų... imtis ryžtingų priemonių apsaugoti vietos gyventojus. Pasisakome už visišką atskaitomybę, veiksmingą teisėsaugą ir nulinę toleranciją naujakurių smurtui“, - nurodė ES užsienio politikos vadovės Federicos Mogherini (Federikos Mogerini) atstovė spaudai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių