Papua Naujojoje Gvinėjoje prasidėjęs dramatiškas ugnikalnio išsiveržimas aprimo

  • Teksto dydis:

Papua Naujojoje Gvinėjoje išsiveržęs ugnikalnis šeštadienį spjaudė iš kraterio akmenis ir garsiai griaudėjo, tačiau jo aktyvumas atrodė mažėjantis, nurodė seismologai.

Tavurvūro ugnikalnis, kuris per ankstesnį išsiveržimą 1994 metais kartu su netoliese esančiu Vulkano ugnikalniu sunaikino Rabaulo miestą, atbudo penktadienį paryčiais, kai iš jo gelmių pasipylė įkaitę akmenys ir pelenai.

Per ugnikalnio, esančio Rytų Naujosios BRitanijos saloje Papua Naujosios Gvinėjos rytuose, išsiveržimą į padangę pakilo pelenų debesis. Vietos gyventojai buvo evakuoti, tarptautinių skrydžių maršrutai pakeisti.

„Šiuo metu stebime tik atskirus sprogimus“, – Rabaulo vulkanologijos observatorijose vyriausiasis seismologas Jonathanas Kuduonas (Džonatanas Kuduonas) sakė naujienų agentūrai AFP.

„Aktyvumas sumažėjo“, – pridūrė jis, nurodęs, kad iš kraterio spjaudomos vulkaninės bombos pakyla ne aukščiau 200 metrų.

„Tuos nedidelius sprogimus paprastai lydi triukšmas“, – aiškino J.Kuduonas.

Iki šiol negauta jokių pranešimų apie padarytą žalą arba žuvusius žmones, tačiau ugnikalnis naktį teberiaumojo ir spjaudė lavą, dalis Rabaulo buvo padengta pelenais ir pemzos gabalėliais.

Pasak J.Kuduono, Tervūras tebėra pavojingas; vietos pareigūnai susirūpinę dėl pelenų kiekio dalyje Rabaulo, tačiau šis strombolinio tipo išsiveržimas yra gana silpnas ir gali greitai pasibaigti.

„Manau, iš Tavurvūro galima tikėtis naujų nedidelių išsiveržimų. Galima tikėtis išsiveržimų iš šio ugnikalnio, bet ne iš Vulkano, – aiškino seismologas. – Žvelgiant į ankstesnius išsiveržimus, manau, kad jie vis silpnesni. Vadinasi, ugnikalnis tiesiog gęsta.“

Australijos šiauriniame Darvino mieste įsikūręs Vulkaninių pelenų patariamasis centras nurodė toliau atidžiai stebintis padėtį po penktadieninio išsiveržimo, per kurį pelenai pakilo iki 18 kilometrų aukščio, sukeldami pavojų lėktuvų skrydžiams.

„Per paskutinius du didelius išsiveržimus prie Rabaulo pirmiausiai išsiveržė Tavurvūras, o praėjus gana nedaug laiko, išsiveržė Vulkanas“, – to centro pareigūnė Cyndee Seals (Sindi Sils) sakė AFP.

Tačiau J.Kuduonas sakė per daug nesirūpinantis, kad gali išsiveržti Vulkanas.

1994 metais tas krateris atgijo kartu su Tavurvūru, jų išmesti pelenai sugriovė daug pastatų Rabaule. Nors tąsyk žuvo nedaug žmonių, evakuotą miestą nusiaubė plėšikautojai.

„1994 metais Vulkano išsiveržimai vyko beveik dvi savaites, po to ugnikalnis tiesiog išsijungė“, – pasakojo J.Kuduonas.

Seismologas sakė, kad dabar Rabaulo gyventojai tikisi, kad išsiveržimai iš 688 metrų aukščio Tavurvūro ugnikalnio visiškai liausis.

„Mums reikia grįžti prie įprasto gyvenimo. Kol vyks išsiveržimai, jie veiksmų mūsų įprastą gyvenimą. Tenorime, kad šis ugnikalnis vėl užmigtų“, – sakė jis.

Papua Naujoji Gvinėja priklauso Ramiojo vandenyno „Ugnies žiedui“ – regionui, kuriame dažnai vyksta ugnikalnių išsiveržimai ir žemės drebėjimai.

Dienraštis „The Post-Courier“ pranešė, kad dėl naujausio išsiveržimo penktadienį laikinai buvo uždarytas Rabaulo uostas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių