Pradedama nagrinėti 2013-ųjų Bostono maratono sprogdinimo byla

  • Teksto dydis:

Bostonas vėl prisimins siaubą, patirtą per sprogdinimus 2013-ųjų maratone, kai 21 metų kaltinamasis stos prieš teismą dėl didžiausio teroro išpuolio JAV teritorijoje nuo Rugsėjo 11-osios atakų.

Kirgizijoje gimusiam ir JAV pilietybę įgijusiam čečėnui musulmonui Džocharui Carnajevui gresia mirties bausmė, jeigu jis bus pripažintas kaltu dėl masinio naikinimo ginklo panaudojimo per Bostono vizitine kortele tapusį sporto renginio. Per išpuolį 2013 metų balandžio 15 dieną susprogdintos dvi bombos nusinešė tris žmonių gyvybes, dar 264 sužeidė.

Dž.Carnajevas nepripažįsta savo kaltės pagal 30 federalinių kaltinimų dėl minėto išpuolio, taip pat vieno Masačusetso universiteto policijos pareigūno nužudymo, nors kartu su savo 26 metų broliu Tamerlanu mėgino pasprukti nuo JAV Federalinio tyrimo biuro surengtų didelio masto gaudynių.

Tamerlanas Carnajevas žuvo per susišaudymą su policiją, o jo jaunesnysis brolis dabar kaltinamas dėl išpuolio, sukrėtusio Bostoną, 645 tūkst. gyventojų turintį JAV šiaurės rytinį miestą, ir atgaivino amerikiečių prisiminimus apie 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro išpuolius.

Ši byla bus viena iš įdėmiausiai stebimų Amerikoje po Timothy McVeigh (Timočios Makvėjaus) teismo, kuriame šis sulaukė mirties bausmės dėl 168 gyvybių nusinešusio sprogdinimo Oklahoma Sityje 1995 metais.

Pasak prokurorų, broliai Carnajevai pagamino dvi bombas, panaudodami jų korpusams greitpuodžius. Šių sprogstamųjų užtaisų konstrukcija buvo pagrįsta nurodymais, pateiktais tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ anglų kalba leidžiamame žurnale „Inspire“, bet regis Carnajevai nepalaikė ryšių su kitomis ekstremistų grupuotėmis.

Antradienį buvo prisaikdinta žiuri, sudaryta iš aštuonių baltaodžių vyrų ir dešimties moterų. Ši priesaika vainikavo du mėnesius trukusį prisiekusiųjų atrankos procesą, kuris užsitęsė dėl itin rūsčios žiemos ir oponentų pastangų perkelti šios bylos nagrinėjimą kitur.

Prisiekusieji, kurie buvo atrinkti iš daugiau negu 1,3 tūkst. kandidatų, turės nuspręsti Dž.Carnajevo likimą. Tarp jų yra vienas studentas, namų dažytojas, skrydžių dispečeris ir bedarbis audito specialistas.

Gynyba pirmadienį pateikė dar vieną reikalavimą pakeisti bylos nagrinėjimo vietą, aiškindama, kad 48 iš 75 preliminariai atrinktų prisiekusiųjų yra įsitikinę, kad Dž.Carnejevas yra kaltas arba susijęs su minėtais išpuoliais.

Federalinis teisėjas George'as O'Toole'as (Džordžas O'Tulas) ir apeliacinis teismas atmetė pastangas perkelti šią bylą, atverdamas kelią įžanginėms kalboms, kurios prasidės 9 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku.

Numatoma, kad Dž.Carnajevo šalininkai taip pat susirinks prie teismo rūmų, kai G.O'Toole'as atsisakė uždrausti tą piketą, nors advokatai sakė, kad daugelio tų žmonių skelbiamos neįtikėtinos sąmokslų teorijos gali mesti šešėlį ant jų kliento.

Kaltinamasis, kuris per gaudynes buvo sunkiai sužeistas, atrodė dėmesingai besiklausantis, bet įsitempęs per ilgai trukusį prisiekusiųjų atrankos posėdį.

Jis laikomas beveik be jokių kontaktų su kitais kaliniais federaliniame kalėjime netoli Bostono. Dž.Carnajevo lankymas ir kontaktai su išoriniu pasauliu griežtai ribojami; jam leidžiama matytis tik su artimiausiais giminaičiais ir savo teisininkais.

Mirties bausmė gali būti skirta pagal 17 iš 30 federalinių kaltinimų. Masačusetsas atsisakė mirties bausmės 1984 metais, tačiau egzekucijų šioje valstijoje nebebuvo nuo 1947 metų.

Dž.Carnajevas buvo suimtas 2013 metų balandžio 19-ąją, kai sunkiai sužeistas slapstėsi Bostono priemiesčio namo kieme pastatytame kateryje. Jo brolis buvo nukautas keliomis valandomis anksčiau.

Rusijoje gyvenantys Dž.Carnajevo tėvai nelankė savo sūnaus, o jo motina Zubeidat Carnajeva kaltino JAV saugumo tarnybas be reikalo nužudžius Tamerlaną, kai jį buvo mėginama sučiupti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių