PSO: Nigerija likvidavo Ebolos viruso protrūkį

  • Teksto dydis:

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį paskelbė, kad Nigerijai pavyko likviduoti Ebolos viruso protrūkį, nes per 42 pastarąsias dienas nebuvo užfiksuotas nei vienas naujas užsikrėtimo atvejis.

„Nigerijoje dabar nebėra Ebolos, – PSO atstovas Rui Gama Vazas sakė per spaudos konferenciją sostinėje Abudžoje. – Tai įspūdinga sėkmės istorija, rodanti pasauliui, kad Ebolą galima pažaboti.“

"Tačiau turime aiškiai pasakyti, kad laimėjome tik vieną mūšį - šis karas pasibaigs tik tuomet, kai Vakarų Afrika taip pat bus paskelbta išvaduota nuo Ebolos", - pridūrė jis auditorijai žinią sutikus plojimais.

Kai Ebolos viruso protrūkis persimetė į Nigeriją, daugiausiai gyventojų turinčią Afrikos šalį, pajėgiausią žemyno ekonomiką ir svarbią naftos eksportuotoją, buvo nuogąstaujama, jog ši liga gali sparčiai išplisti tarp 170 mln. gyventojų.

Tačiau šis apokalipsinis scenarijus neišsipildė, o sveikatos apsaugos ekspertai, prisidėję stabdant protrūkį, gyrė šalies institucijas už staigų reagavimą ir veiksmingas asmenų, su kuriais turėjo kontaktų užsikrėtusieji, paieškas.

Pirmuoju Nigerijoje Ebolos karštine susirgusiu pacientu tapo Liberijos ir JAV pilietybę turintis diplomatas Patrickas Sawyeris (Patrikas Sojeris), kuris susmuko pagrindiniame tarptautiniame Lagoso oro uoste liepos 20-ąją.

Tuo metu šalis buvo prastai pasiruošusi protrūkiui, o jokios tikrinimo procedūros nebuvo vykdomos, todėl P.Sawyeris sugebėjo užkrėsti kelis žmones, įskaitant kelis sveikatos apsaugos darbuotojus ligoninėje, į kurią buvo išvežtas, nes joje nebuvo tinkamų apsauginės priemonių.

Nigerijos didžiausiame mieste Lagose ir naftos pramonės centre Port Harkorte buvo patvirtinti iš viso 20 užsikrėtimo Ebolos virusu atvejai, o aštuoni pacientai mirė. Dar beveik 900 žmonių buvo stebimi dėl galinčių pasireikšti ligos simptomų.

Nigerija buvo oficialiai pripažinta sustabdžiusia Ebolos viruso protrūkį po to, kai Senegalui toks statusas buvo suteiktas penktadienį.

Abiejų šalių pastangos bus įdėmiai analizuojamos visuomenės sveikatos apsaugos specialistų, siekiančių užkirsti kelią mirtinai pavojingos ligos išplitimui visame pasaulyje.

Trijose labiausiai paveiktose šalyse - Liberijoje, Gvinėjoje ir Siera Leonėje - Ebolos viruso protrūkis nusinešė jau 4 546 žmonių gyvybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių