R. Karadžičius – Bosnijos etninių valymų varomoji jėga

  • Teksto dydis:

Buvęs Bosnijos serbų lyderis Radovanas Karadžičius buvo "varomoji jėga", lėmusi etninius valymus per kruviną Bosnijos pilietinį karą, kurį žymėjo vieni iš didžiausių žiaurumų Europoje po Antrojo pasaulinio karo, pirmadienį buvo pareikšta buvusios Jugoslavijos karo nusikaltimų tribunole.

"Etninių valymų politika buvo visiškai atskleista, kaip ir faktas, jog daktaras Karadžičius buvo jos varomoji jėga", - Jungtinių Tautų (JT) prokuroras Alanas Tiegeris (Alanas Tigeris) sakė savo baigiamojoje kalboje per jau penkerius metus besitęsiantį procesą Hagoje įsikūrusiame teisme.

"Tos tragedijos, kiekviena iš jų, yra jo atsakomybė", - A.Tiegeris sakė teisėjams Tarptautiniame baudžiamajame teisme buvusiai Jugoslavijai (TBTJ).

Buvęs vienašališkai paskelbtos Bosnijos serbų respublikos prezidentas ir numanomas Srebrenicos žudynių sumanytojas atidžiai klausėsi, vilkėdamas susiglamžiusį juodą kostiumą, purpurinius marškinius, purpurinį dryžuotą kaklaraištį.

69 metų R.Karadžičiui pateikti 11 kaltinimų dėl genocido, karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui, siejamų su jo vaidmeniu brutaliame 1992–1995 metų Bosnijos kare, nusinešusiame per 100 tūkst. žmonių gyvybių, o dar 2,2 mln. gyventojų privertusiame palikti savo namus.

Pasak prokurorų, R.Karadžičius, kartu su velioniu Serbijos prezidentu Slobodanu Miloševičiumi ir Bosnijos serbų generolu Ratko Mladičiumi (Ratku Mladičiumi) veikė kartu, kad teritorijas, kurias serbai siekė valdyti po Jugoslavijos subyrėjimo 1991 metais, "išvalytų" nuo bosnių ir kroatų.

1995 metais vykdytų Srebrenicos žudynių, per kurias Bosnijos serbų pajėgos sunaikino beveik 8 000 tūkst. musulmonų vyrų ir berniukų, aukoms atstovaujanti organizacija "Srebrenicos motinos" atstovės klausėsi baigiamosios kalbos iš stebėtojų balkono.

"Tikimės, kad nusikaltėlis Karadžičius bus nuteistas kalėti iki gyvos galvos; kad jis bus pripažintas kaltu ne vien dėl genocido Srebrenicoje, bet ir dėl genocido kituose Bosnijos miestuose", - "Srebrenicos motinų" atstovė Munira Subašič sakė tuojau po to, kai prasidėjo teismo posėdis.

Prokurorų penktadienį paskelbtame pranešime sakoma, kad laisvės atėmimas iki gyvos galvos būtų "vienintelis tinkamas nuosprendis".

Be genocido, R.Karadžiius taip pat kaltinamas dėl 44 mėnesius trukusios Bosnijos sostinės Sarajevo apsiausties, pasibaigusios 1995 metų lapkritį ir nusinešusios apie 10 tūkst. žmonių gyvybių.

Kaltintojams ir gynybai bus suteikta po 10 valandų išdėstyti savo argumentams. Tikimasis, kad R.Karadžičius savo teisinamąją kalbą sakys trečiadienį ir ketvirtadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių