R. T. Erdoganas pareiškė užuojautą dėl armėnų žudymo per Pirmąjį pasaulinį karą

Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) trečiadienį pareiškė užuojautą masinio armėnų žudymo Pirmojo pasaulinio karo metais aukų palikuoniams.
Armėnus per tą karą žudė Osmanų imperijos kariai.

R.T.Erdogano pareiškimas, paskelbtas armėnų masinio deportavimo pradžios 99-ųjų metinių išvakarėse, yra pirmas toks atviras turkų lyderių komentaras apie minėtą žudymą, kurį daugelis laiko pirmuoju 20-ojo amžiaus genocidu.

„Pirmojo pasaulinio karo incidentai yra mūsų bendras skausmas“, – sakoma R.T.Erdogano pareiškime.

„Mes tikimės ir tikime, kad senos ir unikalios geografijos tautos, turinčios panašius papročius ir manieras, galės brandžiai pasikalbėti viena su kita apie praeitį ir kartu prisiminti savo netektis tinkamu būdu“, – nurodoma jame.

„Ir su šia viltimi ir tikėjimu mes norime, kad XX amžiaus pradžioje gyvybių netekę armėnai ilsėtųsi ramybėje, ir reiškiame užuojautą jų vaikaičiams“, – pridūrė jis.

Armėnai siekia, kad 1,5 mln. armėnų išžudymas Osmanų imperijoje – dabartinės Turkijos pirmtakėje – nuo 1915 iki 1917 metų būtų pripažintas genocidu.

Tačiau Turkija sako, kad per Pirmąjį pasaulinį karą kovose ir nuo bado mirė 500 tūkst. žmonių, ir kategoriškai atmeta terminą „ genocidas“.

„Milijonai žmonių visų religijų ir tautų prarado gyvybes per Pirmąjį pasaulinį karą“, – sakė R.T.Erdoganas.

„Išgyventi įvykiai su nehumaniškomis pasekmėmis, kaip, pavyzdžiui, perkėlimas, per pirmąjį pasaulinį karą, neturėtų trukdyti turkams ir armėnams reikšti užuojautą ir abipusiškai humanišką požiūrį vienų į kitus“, – nurodė R.T.Erdoganas..



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Pavėlavo "tik" šimtą metų.

cia

cia portretas
jokia uzuojauta nepades tai siauba ir pasisliktejima keliantys isigimeliu veiksmai kas ir siandien anasiai dedasi visuose pasaulio taskuose.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių