Rusijos prezidento rėmėjo V. Gergijevo gastrolės JAV provokuoja protestus

  • Teksto dydis:

Valerijus Gergijevas yra vienas iškiliausių dirigentų pasaulyje, bet jo gastroles Jungtinėse Valstijose, galėjusias tapti Rusijos „minkštosios galios“ įrankiu, tvyrant didelei įtampai tarp Maskvos ir Vakarų šalių dėl karo Ukrainoje, aptemdė protestai.

Vienas incidentas įvyko ketvirtadienį vakare Niujorko Metropolio operos rūmuose, per Piotro Čaikovskio operos „Jolanta“ premjerą. Atlikėjams išėjus nusilenkti, prieš karą Ukrainoje pasisakantis aktyvistas Romanas Torgovickis užlipo ant scenos ir išskleidė plakatą, kuriame Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas buvo pavaizduotas kaip nacių lyderis Adolfas Hitleris.

V.Gergijevas per tą vieno veiksmo operą dirigavo orkestrui, o pagrindinį vaidmenį atliko sopranas Ana Netrebko. Abu šie veikėjai yra vieni iškiliausių šiuolaikinės Rusijos muzikos pasaulyje, taip pat nevengiantys demonstruoti palaikymo V.Putino politikai.

Privačios palydovinės televizijos „Ukraine Today“ reportaže matoma, kaip į sceną įžengęs protestuotojas išskleidė savadarbį plakatą, ant kurio taip pat buvo pavaizduota Ukrainos vėliava, o žiūrovai pradėjo švilpti.

R.Torgovickis tada atgręžė plakatą į atlikėjus, iš kurių vienas nepritariančiai papurtė galvą; ramybės drumstėjas vėliau pasitraukė iš scenos ir buvo sulaikytas apsaugininkų.

Šis incidentas operoje buvo tik vienas iš virtinės protestų Jungtinėse Valstijose prieš V.Gergijevą, kuris yra vienas labiausiai vertinamų dirigentų.

V.Gergijevas, kuris vadovauja Marijos teatrui V.Putino gimtajame Sankt Peterburgo mieste ir yra Londono simfoninio orkestro vyriausiasis dirigentas, pastarosiomis dienomis tapo protestų taikiniu prie Carnegie (Karnegio) koncertų rūmų Niujorke ir Bruklino muzikos akademijos, taip pat Mičigano universitete.

Demonstrantai, susirinkę žvarbų vakarą prie Metropolio operos, kurioje „Jolantos“ premjera buvo atidėta dėl anksčiau siautusios smarkios pūgos, kaltino V.Gergijevą, kad šis, pasinaudodamas savo šlove siekia pagerinti V.Putino įvaizdį ir pakeisti požiūrį į Rusijos įvykdytą Ukrainai priklausančio Krymo aneksiją.

Peticijoje, kurioje buvo reikalaujama atšaukti V.Gergijevo pasirodymą Mičigano universitete, aktyvistai atkreipė dėmesį į vieną dirigento pareiškimą, kuriame jis kaltino Ukrainos „fašistus“, kad šie planavę surengti Krymo rusakalbių, kurie sudaro gyventojų daugumą tame pusiasalyje, masines žudynes.

„Būtent toks melas yra naudojamas pateisinti karą, kuriuo siekiama atimti iš Ukrainos galimybę tapti demokratine valstybe“, – rašoma peticijoje.

Daugelis demonstrantų buvo ukrainiečiai, bet tarp jų taip pat buvo lesbiečių ir gėjų teisių aktyvistų, reiškusių susirūpinimą dėl Rusijoje galiojančio įstatymo, draudžiančio „homoseksualių santykių propagandą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių