Šią savaitę Viduržemio jūroje galėjo žūti iki 700 migrantų

  • Teksto dydis:

Laivų ir žmonių skendimų Viduržemio jūroje savaitė šį sekmadienį pasiekė kulminaciją šiurpiais išgyvenusių migrantų liudijimais, kad nuskendo dar 500 žmonių, tarp jų – 40 vaikų, ir tokiu būdu iki 700 padidėjusiu numanomų aukų skaičiumi.

Išgelbėti ir į Italijos uostus Tarantą bei Pocalą atgabenti išgyvenusieji Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūrai (UNHCR) ir organizacijai „Save the Children“ pasakojo, kaip ketvirtadienį ryte, po dramos atviroje jūroje, kai vienai moteriai buvo nukirsta galva, nuskendo jų laivelis.

„Niekada nesužinosime tikslaus skaičiaus, nesužinosime jų tapatybės, bet išgyvenusieji pasakoja, kad žuvo daugiau kaip 500 žmonių“, – „Twitter“ parašė UNHRC atstovė Carlotta Sami (Karlota Sami).

Dar maždaug 100 žmonių yra dingę po trečiadienio incidento, kai nuskendo kita valtis, o 45 lavonai buvo ištraukti penktadienį nuskendus dar vienai valčiai, todėl nuogąstaujama, kad šią savaitę Viduržemio jūroje nuskendo iki 700 žmonių, nurodo UNHCR.

„Save the Children“ atstovė Sicilijoje Giovanna Di Benedetto (Džovana Di Benedeto) AFP sakė, jog neįmanoma patikrinti tų skaičių, bet ketvirtadienio incidentą išgyvenę žmonės kalbėjo, kad iš Libijos trečiadienį dviem žvejų laiveliais ir valtimi išplaukė maždaug 1 100 žmonių.

„Pirmasis laivelis su maždaug 500 žmonių, kaip pranešama, traukė antrąjį, kuriuo plaukė dar 500 žmonių. Bet antrasis laivelis pradėjo skęsti. Kai kurie žmonės bandė nuplaukti prie pirmojo laivelio, kiti laikėsi už virvės, jungiančios tuos laivus“, – sakė atstovė.

Pasak liudininkų, pirmojo laivelio kapitonas sudanietis nupjovė virvę, kuri taip smarkiai švystelėjo atgal, kad nukirto vienai moteriai galvą. Antrasis laivelis greit nuskendo – drauge su triume susigrūdusiais žmonėmis.

Tas kapitonas sudanietis Pocale buvo areštuotas drauge su trimis kitais įtariamais kontrabandininkais, pranešė Italijos žiniasklaida.

„Visaip bandėme sustabdyti vandenį, išsemti jį iš laivo, – kultūriniams tarpininkams pasakojo viena nigeriečių mergaitė, kurios žodžius citavo dienraštis „La Stampa“. – Naudojomės rankomis, plastikinėmis stiklinėmis. Dvi valandas kovojome su vandeniu, bet nesėkmingai. Jis pradėjo užlieti valtį ir tie, kas buvo triume, neturėjo jokių šansų. Moterys, vyrai, vaikai, daug vaikų, įstrigo ir nuskendo.“

Tie, kas išgyveno, tarpininkams sakė, kad tarp žuvusiųjų yra „maždaug 40 vaikų, tarp jų – daug naujagimių“, rašė dienraštis „La Repubblica“.

„Mačiau, kaip žuvo mano motina 11 metų sesuo, – pagalbos organizacijoms sakė 13-metė Kidane (Kidanė) iš Eritrėjos. – Visur buvo lavonai.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Wolfas

Wolfas portretas
Mažai....Turėtų būti 700000.... Tada gal Gėiropa lengviau atsikvėptų.....

tam bukim zmonemis

tam bukim zmonemis portretas
jei bėgtų nuo karo ir tik sirai, tokių tragedijų nebūtų, bet bėga visi, kas tik nori ir užkerta kelią tikriems karo pabėgėliams. Beje, sirai, vietoje to, kad imtų ginklus ir kovotų už savo šalį, bėga ir kažkodėl tik į Europą, kodėl ne pas savo kaimynus, kur karo nėra? taigi tavo kvietimas būti žmonėmis šiuo atveju visiškai netinka, nes mes tikrai nei Afrikos, nei Sirijos nei kitų nepatenkitų savuoju gyvenimu, pas save nesutalpinsime.

savas

savas portretas
Ir koks galas juos čia neša. Tiesiai mirčiai į nasrus.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių