Smurtas Irake vasarį nusinešė bent 1,1 tūkst. žmonių gyvybių

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų misija Irake sekmadienį paskelbė, kad smurtas toje šalyje vasarį pareikalavo bent 1,1 tūkst. irakiečių gyvybių, o daugiau negu 600 tų aukų buvo civiliai.

JT Pagalbos misijos Irake (UNAMI) pranešime sakoma, kad praeitą mėnesį šalyje žuvo 1 103 žmonės. Tarp jų buvo 611 civilių, o kitos aukos buvo saugumo pajėgų nariai.

Dar bent 2 280 žmonių buvo sužeisti, iš jų 1 353 civiliai, pridūrė JT.

Sausį smurtas nusinešė bent 1 375 irakiečių gyvybes.

Vasarį didžiausias smurtas vyko sostinėje Bagdade, kur žuvo 329 civiliai, o dar 875 buvo sužeisti, sakoma pranešime.

Į JT statistiką nebuvo įtraukti duomenys iš trečdalio šalies teritorijos, kurią kontroliuoja džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

JT pasiuntinys Nikolajus Mladenovas sakė, kad daugiausiai gyvybių nusinešė IS kovotojų smurtas, taip pat vyriausybės pajėgų ir Bagdadą palaikančių šiitų sukarintų grupių veiksmai.

„Kasdien ISIL vykdomos teroro atakos toliau lieka sąmoningai nutaikytos prieš visus irakiečius“, – sakoma N.Mladenovo pranešime, kuriame vartojamas alternatyvus „Islamo valstybės“ akronimas.

„Taip pat gaunama nerimą keliančių pranešimų apie ginkluotų grupių vykdomus žudymus iš keršto teritorijose, neseniai išvaduotose iš ISIL“, – pridūrė jis.

Pasiuntinys ragino Irako lyderius užbaigti tarpusavio nesutarimus, sakydamas, kad „vien karinis ISIL problemos sprendinys yra neįmanomas“.

Šis pranešime buvo paskelbtas kitą dieną po virtinės atakų prieš viešuosius objektus ir šiitų sukarintų pajėgų patikros postus sostinėje ir Bagdado apylinkėse, nusinešusių bent 37 žmonių gyvybes. Kruviniausias išpuolis buvo įvykdytas Samaros mieste, kur du mirtininkai detonavo sprogmenų prikrautus automobilius prie patikros postų. Per tą ataką žuvo 16 šiitų sukarintų pajėgų kovotojų, o dar 31 buvo sužeistas.

Keliomis valandomis vėliau IS prisiėmė atsakomybę dėl išpuolių Samaroje, paskelbusi pranešimą viename džihadistų naudojamame tinklalapyje.

IS ir kitos sunitų ekstremistų grupuotės praeitais metais užgrobė dideles teritorijas Irako šiaurėje ir vakaruose. Kaip praneša UNAMI, praeiti metais pagal smurto aukų skaičių buvo kruviniausi Irake nuo tarpkonfesinio konflikto kulminacijos 2006–2007 metais. 2014-aisiais šalyje žuvo iš viso 12 282 žmonės, o dar 23 126 buvo sužeisti.


Šiame straipsnyje: Įrakaskarasmirtisciviliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių