Sudužusio „Germanwings“ lėktuvo pilotas slėpė savo ligą

  • Teksto dydis:

Vokietijos prokurorai penktadienį paskelbė radę įrodymų, kad oro bendrovės „Germanwings“ lakūnas Andreas Lubitzas (Andrėjas Liubicas), įtariamas tyčia sudaužęs keleivinį lainerį Prancūzijos Alpėse, slėpė nuo darbdavių savo sveikatos sutrikimus, kurių tyrėjai neįvardijo.

Vokietijos prokurorai penktadienį paskelbė radę įrodymų, kad oro bendrovės „Germanwings“ lakūnas Andreas Lubitzas (Andrėjas Liubicas), įtariamas tyčia sudaužęs keleivinį lainerį Prancūzijos Alpėse, slėpė nuo darbdavių savo sveikatos sutrikimus, kurių tyrėjai neįvardijo.

Suplėšė nedarbingumo lapelius

Pareigūnai sakė neradę jokio „atsisveikinimo laiško arba prisipažinimo“, taip pat jokių įrodymų, kad lėktuvo antrojo piloto veiksmai galėjo būti motyvuoti „politinių arba religinių priežasčių“.

„Paimti medicininio turinio dokumentai, kurie rodo, kad buvo susirgimas ir kad gydytojai (taikė) atitinkamą gydymą“, – nurodė prokuratūra Diuselforfo mieste, kuriame gyveno tas pilotas ir į kurį jis turėjo grįžti lemtingu skrydžiu iš Barselonos.

„Faktas, kad, be kita ko, buvo rasta suplėšytų nedarbingumo lapelių, kurie buvo neseni ir netgi išrašyti nusikaltimo dienai, palaiko pirminio tyrimo duomenimis grindžiamą prielaidą, jog velionis slėpė savo ligą nuo darbdavio ir kolegų profesionalų“, – sakoma pranešime.

Tokius nedarbingumo lapelius Vokietijos gydytojai neretai išrašo netgi dėl lengvų sveikatos sutrikimų.

Vienas Vokietijos aviacijos pareigūnas sakė, kad A.Lubitzo byloje Federaliniame aviacijos biure buvo žyma SIC, rodanti, kad jam reikalingi „specifiniai reguliarūs medicinos tyrimai“. Tokia žyma gali būti susijusi tiek su fiziniu, tiek su psichikos sutrikimu, bet pareigūnas, kuris pageidavo neviešinti jo vardo, sakė, kad tame dokumente susirgimo pobūdis nebuvo įvardytas.

Kita vertus, A.Lubitzo kaimynai pasakojo, kad to vyro fizinė būklė buvo nepriekaištinga.

„Jis tikrai nerūkė. Jis labai savimi rūpinosi. Visuomet bėgiodavo. Nesu tikras, ar jis bėgdavo maratoną, bet buvo labai sveikas“, – sakė Johannesas Rossmannas (Johanesas Rosmanas), gyvenantis šalia A.Lubitzo namų Montabaure.

Kankino gili depresija

Vokietijos oro bendrovės „Germanwings“ lainerio „Airbus A320“, kuriam įsirėžus į kalno šlaitą Prancūzijoje žuvo visi 150 jame buvusių žmonių, antrasis pilotas buvo patyręs gilią depresiją, pranešė vienas dienraštis, o ši informacija kelia naujų klausimų, kodėl tam lakūnui buvo leista skraidyti.

Juodosios dėžės, įrašinėjančios pokalbius pilotų kabinoje, informacija rodo, kad A. Lubitzas antradienį sąmoningai užblokavo kabinos duris, kai iš jos trumpam išėjo įgulos kapitonas, ir sąmoningai nukreipė reiso 4U 9525 lėktuvą rėžtis į Alpes. Prancūzijos pareigūnai sakė, kad A.Lubitzo veiksmai veikiausiai yra savižudybė ir masinė žmogžudystė.

Preliminariuose apibūdinimuose 27 metų lakūnas buvo pateikiamas kaip malonaus ir draugiško būdo vyras, mėgęs sportuoti ir gyvenęs su savo tėvais jų namuose ramiame gyvenamajame rajone Vokietijos vakariniame Montabauro miestelyje. Tačiau aiškėja, kad už malonios išvaizdos slypėjo sudėtinga asmenybė.

A.Lubitzas kreipėsi psichiatrą dėl „gilios depresijos priepuolio“ 2009 metais, nurodė dienraštis „Bild“, cituodamas Vokietijos oro susisiekimo priežiūros biuro (Luftfahrtbundesamt, LBA) dokumentus.

Jam iki šiol buvo taikomas „reguliarus privatus gydymas“, rašo „Bild“. Laikraštis nurodo, kad „Germanwings“ pirminė bendrovė „Lufthansa“ buvo pateikusi šią informaciją LBA.

„Lufthansa“ vykdomasis direktorius Carstenas Spohras (Karstenas Šporas) sakė, kad A.Lubitzas „kuriam laikui“ buvo padaręs pertrauką pilotų kursuose, bet nepateikė daugiau detalių. A.Lubitzas vėliau tęsė mokslus ir įgijo lainerio „Airbus A320“ piloto kvalifikaciją 2013 metais.

„Bild“ nurodė, kad per tą pertrauką A.Lubitzas išgyveno „depresijos ir nerimo priepuolius“.

Vokietijos policija atliko kratą Diuseldorfo mieste esančiame bute, kuriame A.Lubitzas kai kada apsistodavo su savo širdies drauge. Kratos taip pat buvo atliktos piloto tėvų name Montabauro miestelyje vakarinėje Reino krašto-Pfalco žemėje. Iš namo, kurį saugojo policininkai, pirštines dėvintys pareigūnai nešė lagaminus, krepšius ir dėžes.

Vokiečių žiniasklaida paskelbė, kad pilotas galėjo būti susikrimtęs dėl nesutarimų su savo mergina. 

Tyčia paspaudė mygtuką

Vokietijos kanclerė Angela Merkel sakė, kad žinia, jog A.Lubitzas buvo nusiteikęs sunaikinti savo lėktuvą, suteikia antradienį įvykusiai tragedijai „absoliučiai neįsivaizduojamą matmenį“.

Dauguma tos katastrofos, įvykusios lėktuvui skrendant iš Barselonos į Diuseldorfą, aukų buvo Vokietijos ir Ispanijos piliečiai.

Ispanijos premjeras Mariano Rajoy (Marianas Rachojus) sakė esantis „smarkiai sukrėstas“ šios žinios ir pareiškęs „nuoširdžią užuojautą“ aukų artimiesiems, kurių dešimtys atvyko į miestelį Prancūzijoje, esantį netoli lainerio sudužimo vietos.

Ten juos trumpai informavo tyrimui vadovaujantis prokuroras Brice'sa Robinas (Brisas Robenas), kuris sakė, kad žmonės atrodė „priblokšti“ naujausių išvadų.

Tyrėjai sakė, kad A.Lubitzo ketinimai sudaužyti lėktuvą atrodo akivaizdūs, nes jis nuspaudė mygtuką, perjungusį lainerį į nusileidimo režimą.

Prancūzijos prokuroras pridūrė, kad atrodo mažai tikėtina prielaida, kad A.Lubitzas galėjo netyčia paspausti žemėjimo mygtuką.

„Jeigu nualptum ir ant jo užsigultum, (mygtukas) pajudėtų tik ketvirtadalį (eigos), ir nieko neįvyktų“, – aiškino B.Robinas.

Jis pridūrė, kad A.Lubitzas, kuris dirbo „Lufthansa“ antrinėje pigių skrydžių bendrovėje nuo 2013 metų, specialiai nustatė lėktuvo valdymo prietaisus, kad „paspartintų lėktuvo nusileidimą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių