Švelni bausmė O. Pistoriui galėtų išprovokuoti pasitikėjimo krizę

  • Teksto dydis:

Kaltintojai vis dar stengiasi pasiekti, kad Oscaras Pistorius (Oskaras Pistorijus) būtų įkalintas už savo draugės nužudymą, ir trečiadienį perspėjo, kad šiuo atveju Pietų Afrikos Respublikos (PAR) visuomenės akyse teisiamas ir pats teisingumas.

Gynybai raginant skirti O.Pistoriui visuomenei naudingą darbą, kaltintojas Gerrie Nelas (Džeris Nilas) sakė, kad jei parolimpinio sporto žvaigždė išvengs kalėjimo, gali būti sugriauta šalies teisinės sistemos reputacija.

„Jei teismo skirta bausmė bus pernelyg švelni ir visuomenė praras pasitikėjimą teismu, ji perims įstatymą į savo rankas, – sakė G.Nelas. – Būtent to teismas turi saugotis“.

Tokius komentarus G.Nelas išsakė kilus triukšmui dėl teismo salėje padarytų pareiškimų, kad O.Pistorius mokėjo „kraujo pinigus“ nužudytos draugės Reevos Steenkamp (Revos Stenkamp) šeimai.

G.Nelas taip pat užsipuolė gynybos liudytoją ir bandomųjų laikotarpių priežiūros pareigūnę Annette Vergeer (Anetę Verger) dėl jos ataskaitos apie sąlygas PAR kalėjimuose.

A.Vergeer perspėjo, kad 27 metų O.Pistorius, kurio abi kojos yra amputuotos žemiau kelių, galėtų tapti grupinio išžaginimo auka, jei būtų nusiųstas į kalėjimą.

G.Nelas kritikavo ją dėl panaudotų devynerių metų senumo duomenų ir neišmanymo apie kalėjimų įstatymą, kuriuo apibrėžiamas rūpinimasis neįgaliaisiais.

Kraujo pinigai

Steenkampų šeimos advokatai trečiadienį parodė esą sukrėsti, kad O.Pistoriaus gynėjų komanda teismo salėje prabilo apie slaptas „kraujo pinigų“ išmokas.

Antradienį G.Nelas sakė, kad sportininkas dar pasisiūlė savo aukos šeimai per kartą sumokėti beveik 35 tūkst. JAV dolerių, tačiau buvo atstumtas.

A.Vergeer taip pat užsiminė apie mėnesines 540 JAV dolerių išmokas Steenkampamsl jos buvo panaudotos kaip įrodymas, kad nuteistasis gailisi.

Nužudytosios tėvų pareiškimą perskaitę teisininkai sakė, kad jie „gerbė“ sportininko prašymą neviešinti šių išmokų.

„Todėl vakar buvome gana nustebinti, kai šis faktas buvo atskleistas teisme, mūsų iš anksto neperspėjus“, – nurodoma pareiškime.

R.Steenkamp tėvai sako, kad jie ketina sugrąžinti maždaug 11 tūkst. JAV dolerių sumą, kurią gavo iš O.Pistoriaus, „kai tik šiuo klausimu bus pasiektas susitarimas“.

„Tėvai visada norėjo, kad ši suma...būtų paminėta civiliniame ieškinyje, kurį jie ketino pradėti“, – nurodoma jame.

Vis tik tėvai nusprendė nekelti civilinio ieškinio.

Sportininkui numatomą bausmę teismas turėtų svarstyti iki šios savaitės pabaigos. Kaltintojai nurodė, kad iškvies mažiausiai du liudytojus, kurie turėtų baigti duoti parodymus trečiadienį arba ketvirtadienį.

Prokurorai ir gynyba per 14 dienų gali apskųsti T.Masipos nuosprendį.

Kovo 3 dieną prasidėjęs teismo procesas yra tiesiogiai transliuojamas per televiziją bei radiją ir sulaukia didžiulio vietos ir užsienio žiniasklaidos dėmesio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių