Per Taivaną slenkantis taifūnas palieka žalos pėdsaką

  • Teksto dydis:

Taivanas antradienį ruošiasi jau trečiam per dvi savaites taifūnui, dėl kurio saloje sustojo gyvenimas: tūkstančiai žmonių buvo evakuoti, uždarytos mokyklos bei įstaigos, taip pat sutrikdyti šimtai skrydžių.

Daugiau nei pusšimtis žmonių buvo sužeisti dėl smarkaus vėjo ir liūčių, kuriuos į salą atnešė taifūnas, sausumą pasiekęs 14 val. vietos (9 val. Lietuvos laiku).

Centrinė naujienų agentūra pranešė, kad trys japonų turistai nukentėjo, kai jų autobusą greitkelyje centrinėje salos dalyje vėjo gūsis parvertė ant šono.

Stiprus vėjas vartė skelbimų lentas ir pastolius, o televizijos reportažuose buvo matyti didžiulės bangos, virstančios per molą šiaurės rytiniame Ilano mieste ir Lano saloje.

Daugiau kaip 8 tūkst. gyventojų buvo evakuoti iš savo namų, o maždaug 2 800 žmonių suteiktas laikinas prieglobstis, pranešė Centrinis gelbėjimo operacijų centras.

Mažiausiai 2 mln. namų ūkių liko be elektros.

Iki antradienio popietės buvo atšaukti 400 tarptautinių ir vidaus skrydžių, panašiai tiek jų buvo atidėti.

Susisiekimas traukiniais ir keltais taip pat buvo praktiškai sustabdytas.

Sostinėje Taibėjuje, kurį taip pat merkė lietus, buvo sustabdytas susisiekimas autobusais ir antžeminio metropoliteno traukiniais, nes buvo užlieti kai kurie keliai.

Iki antradienio popietės kalnuotose Ilano apylinkėse iškrito apie 90 centimetrų kritulių.

Meteorologijos biuras pranešė, kad kalnuotose vietovėse kritulių kiekis gali pasiekti 130 centimetrų, todėl esama nuošliaužų pavojaus.

„Sausumą pasiekęs taifūnas „Megi“ nenusilpo, todėl iki trečiadienio ryto smarkus vėjas ir liūtys nenurims“, – sakė sinoptikas Shang Ching-shengas (Šang Čingšengas).

11 val. Lietuvos laiku „Megi“ buvo už 50 km į vakarus nuo rytinio Hualiano miesto, o jo vėjo gūsiai siekė 198 km per valandą.

Taifūnas juda 16 km per valandą greičiu.

Šalyje buvo mobilizuoti apie 35 tūkst. karių, pasiruošusių padėti šalinti stichijos siautėjimo padarinius.

Prieš audrą savaitgalį iš Lano salos ir Žaliosios salos valdžia evakavo apie 3 700 turistų.

Hualianas ir Taidongas buvo pirmieji miestai, kuriems smogė audra.

Šios vietovės dar neatsigavusios po anksčiau šį mėnesį jas nusiaubusio galingo taifūno „Meranti“ – stipriausios per pastaruosius 21 metus audros Taivane.

„Meranti“ Taivane pareikalavo vieno žmogaus gyvybės, o Kinijos rytuose nusinešė dar 28 gyvybes. Iškart po to saloje praslinko ir šiek tiek silpnesnis taifūnas „Malakas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių