Talibanas patvirtino mulos Omaro mirtį

  • Teksto dydis:

Afganistane Talibanas ketvirtadienį paskelbė mulos Omaro „šeimos“ pareiškimą, patvirtinantį, kad jis yra miręs. Trečiadienį šią žinią paskelbė Afganistano vyriausybė.

„Islamo Emyrato vadovybė ir mulos Omaro šeima ... skelbia, kad vadas mula Omaras mirė nuo ligos“, – sakoma Talibano pranešime, kuriame pavartotas šio judėjimo oficialus pavadinimas.

Vakarykščiame Afganistano vyriausybės pranešime nurodoma, kad mula Omaras mirė prieš dvejus metus Pakistane, tuo buvo patvirtinta dar anksčiau kai kurių vyriausybės ir kariškių šaltinių skelbta tokia pati žinia.

Talibano pareiškime nesakoma, kada mula Omaras mirė, bet pažymima, kad „jo sveikata paskutines dvi savaites blogėjo“. Taip pat nurodoma, kad bus surengtos tris dienas truksiančios religinės apeigos „melstis už mulos Omaro sielą“.

Mula Omaras viešai nebuvo pasirodęs nuo 2001-ųjų, kai JAV vadovaujamos tarptautinės pajėgos įsiveržė į Afganistaną ir nuvertė tuometinę Talibano vyriausybę Kabule.

Abdulas Hassibas Seddiqi (Abdulas Hasibas Sedikis), Afganistano nacionalinio saugumo direktorato atstovas spaudai, anksčiau trečiadienį taip pat sakė, kad mula Omaras mirė ligoninėje Pakistane Karačio mieste 2013-ųjų balandį „paslaptingomis aplinkybėmis“.

Mulos Omaro mirtis reiškia stiprų smūgį Talibanui, kurį drasko vidaus rietenos, ir kelia grėsmę grupuotės „Islamo valstybė“ iškilimas Artimuosiuose Rytuose, iš kur džihadistai rengia įsiveržimus į Afganistaną.

Talibanas netiesiogiai nurodo, jog traukiasi iš taikos derybų su Afganistano valdžia

Talibanas, beveik 14 metų jėga siekiantis nuversti Kabulo vyriausybę, ketvirtadienį pareiškė, kad „nieko nežino“ apie naują taikos derybų ratą, kuris rytoj numatytas Pakistane, o šis pareiškimas gali reikšti, kad judėjimas traukiasi iš derybų.

Talibanas savo poziciją dėl derybų išsakė kitą dieną po to, kai Kabulas paskelbė apie šio judėjimo aukščiausiojo lyderio mulos Omaro mirtį, tačiau kol kas neaišku, ar šie du įvykiai susiję.

Afganistano žvalgybos tarnyba trečiadienį nurodė, kad mula Omaras mirė Karačio miesto ligoninėje prieš daugiau nei dvejus metus.

Vašingtone JAV vyriausybė pareiškė, kad pranešimą apie Talibano lyderio mirtį laiko patikimu, nors nei Talibanas, nei Pakistanas jo nepatvirtino.

Afganistano prezidento Ashrafo Ghani (Ašrafo Ganio) biuras nurodė, kad mulos Omaro mirtis pagerins sąlygas taikos procesui. Pernai prezidentu tapęs A.Ghani karo užbaigimą paskelbė savo svarbiausiu prioritetu.

Pirmasis oficialių tiesioginių derybų ratas įvyko Islamabade anksčiau šį mėnesį. Susitikimas, kurį stebėjo JAV ir Kinijos atstovai, baigėsi susitarimu vėl susitikti, o tai buvo laikoma svarbia pažanga.

Šią savaitę Afganistano ir Pakistano pareigūnai pranešė, kad antrasis derybų ratas įvyks penktadienį Pakistano kurortiniame Mario mieste. Tačiau tai neigiama ketvirtadienio pranešime, kurį paskelbė Talibanas, vadinantis save „Islamo emyratu“.

„Islamo emyratas suteikė visus įgaliojimus šioje srityje savo Politiniam biurui, kuris nieko nežino apie tokį procesą“, - rašoma pareiškime, turint galvoje taikos derybas.

Pareiškime nė žodžiu neužsimenama apie mulą Omarą ar jo skelbiamą jo mirtį. Afganistano vyriausybė kol kas nepateikė jokių Talibano lyderio mirties įrodymų, o Kabulas nekomentavo pastarojo talibų pareiškimo. Prezidento kanceliarija nurodė, kad trečiadienį A.Ghani išskrido į Vokietiją, kur jam bus atlikta nedidelė medicininė procedūra.

Talibanas su Kabulo vyriausybe kovoja nuo 2001 metų, kai per JAV vadovaujamą invaziją buvo nuverstas šalį valdęs šio ekstremistinio judėjimo režimas.

Nepaisant daugybės ankstesnių pranešimų apie mulos Omaro mirtį, jo daug metų trunkantis vadovavimas buvo tapęs vienijančia jėga tiek kariaujantiems talibams, tiek tiems žmonėms abiejose konflikto pusėse, kurie nuo A.Ghani atėjimo į valdžią stengėsi pastūmėti į priekį taikos procesą.

Jei mulos Omaro mirtis bus patvirtinta, Talibane atsiras lyderystės vakuumas ir dar labiau išryškės nesutarimai judėjimo vadovybėje, kuri, regis, pasidalijusi į dvi stovyklas. Viena jų pasisako už tai, kad kontaktai su A.Ghani vyriausybe būtų tęsiami, o kita tam priešinasi.

Politikos apžvalgininkas Ahmadas Saeedi (Ahmadas Saidis) sakė, jog Talibano pareiškimas gali reikšti, kad judėjimas apskritai atsisako bet kokio dalyvavimo taikos procese.

„Esu tikras, kad taikos susitarimo nebus“, - sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių