Tokiją papiktino nauji IS grasinimai nužudyti japoną įkaitą

  • Teksto dydis:

Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) pareiškė esantis pasipiktinęs dėl džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų naujausio grasinimo nužudyti pagrobtą japoną žurnalistą, paskelbto Jordanijoje vykstant slaptoms deryboms dėl to vyro ir vieno jordaniečio piloto paleidimo.

Pastangos išvaduoti laisvai samdomą žurnalistą Kenji Goto (Kendžį Gotą) ir Jordanijos karo lakūną leitenantą Mu'athą al Kaseasbeh (Muasą Kaseasbą) suintensyvėjo, kai antradienio vakarą IS paskelbė naują ultimatumą.

Tame pranešime ekstremistai pareiškė, kad abu įkaitai bus nužudyti praėjus parai – trečiadienį vėlai vakare Japonijos laiku – jeigu Jordanija nepaleis irakietės Sajidos al Rishawi (Sadžidos Rišavi), kuri buvo nuteista myriop dėl dalyvavimo 2005 metais viename viešbutyje įvykdytame sprogdinime, per kurį žuvo 60 žmonių.

„Tai visiškai nepakenčiamas veiksmas – mes smarkiai pasipiktinę. Mes tai griežtai smerkiame, – sakė Sh.Abe. – Padėtis įtempta, bet mūsų pozicija lieka nepakitusi – siekiame Jordanijos vyriausybės pagalbos, kad ponas Goto būtų kuo greičiau paleistas.“

Vienas vyriausybės atstovas, paklaustas apie IS pranešimą, sakė, kad nėra jokių priežasčių manyti, kad tas vaizdo įrašas nėra autentiškas.

Tuo tarpu jordaniečio piloto tėvas Safi al Kaseasbeh (Safis Kaseasba) paragino vyriausybės „įvykdyti reikalavimus“, iškeltus „Islamo valstybės“.

„Visi žmonės – pradedant šio režimo vadovu ir baigianti visais kitais – turi žinoti, kad Mu'atho saugumas reikš Jordanijos stabilumą, o Mu'atho mirtis reikš chaosą Jordanijoje“, – sakė jis naujienų agentūrai „The Associated Press“.

Apie 200 lakūno giminaičių surengė protestą prie premjero biuro Jordanijos sostinėje Amane, skanduodami šūkius prieš vyriausybę ir ragindami įvykdyti pagrobėjų reikalavimus.

Tuo tarpu vienas Jordanijos parlamento narys patvirtino, kad šalis veda netiesiogines derybas su kovotojais, kad tie įkaitai būtų paleisti.

Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Bassamas al Manasseeras (Basamas Manasiras) televizijai „Bloomberg News“ sakė, kad derybos vedamos tarpininkaujant religiniams ir genčių lyderiams Irake, pridūręs, kad Jordanija ir Japonija tiesiogiai nesiderės su IS ir nepaleis S.al Rishawi mainais vien į K.Goto paleidimą.

Sprendimas iškeisti kalinę į įkaitus prieštarautų Jordanijos politikai, atmetančiai galimybę derėtis su ekstremistais. B.al Manaseero komentarai buvo iki šiol aiškiausias ženklas, kad Tokijas ir Amanas gali būti nusiteikę tartis dėl apsikeitimo kaliniais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių