UNICEF: pasaulio konfliktai be namų paliko 28 mln. vaikų

  • Teksto dydis:

Beveik 28 mln. vaikų iš viso pasaulio teko palikti savo namus dėl smurtinių konfliktų, o dar beveik tiek pat jų patys išvyko iš namų ieškoti geresnio gyvenimo, rašoma antradienį paskelbtoje Jungtinių Tautų Vaikų fondo (UNICEF) ataskaitoje.

Dokumente rašoma, kad vaikai sudaro trečdalį pasaulio gyventojų ir beveik pusę visų pabėgėlių, o per pastarąjį dešimtmetį vaikų pabėgėlių skaičius padvigubėjo.

„Svarbu, kad jie yra vaikai. Todėl su jais turėtų būti elgiamasi kaip su vaikais, – sakė Tedas Chaibanas (Tedas Čaibanas), UNICEF programų direktorius Ženevoje. – Jie nusipelno apsaugos. Jiems reikalinga prieigą prie paslaugų, tokių kaip švietimas.“

Ataskaitoje teigiama, kad yra 10 mln. vaikų pabėgėlių ir milijonas vaikų prieglobsčio prašytojų, kurių statusas dar nenustatytas. Likę 17 mln. – tai vaikai, kuriems dėl vykstančių konfliktų teko palikti namus, tačiau jie vis dar yra savo šalyse.

Pasak dokumento, 45 proc. vaikų pabėgėlių yra iš dviejų šalių – Sirijos ir Afganistano.

Vis daugiau vaikų pabėgėlių keliauja vieni. UNICEF duomenimis, pernai 100 tūkst. nepilnamečių paprašė prieglobsčio 78 šalyse, atvykę į jas be globėjų. Šis skaičius – triskart didesnis nei 2014-aisiais. Kaip pažymi UNICEF, šie vaikai dažnai neturi asmens dokumentų, todėl yra ypač pažeidžiami.

Ataskaitoje teigiama, kad dar apie 20 mln. vaikų yra migrantai, palikę savo namus dėl skurdo, gaujų smurto ir kitų priežasčių.

Dokumento „Iškeldintieji: gilėjanti vaikų pabėgėlių ir migrantų krizė“ (Uprooted: The growing crisis for refugee and migrant children) autoriai ragina tarptautinę bendruomenę užtikrinti saugumą, taip pat švietimo ir sveikatos priežiūros paslaugas tokiems vaikams, o vyriausybių prašoma imtis veiksmų šalinti priežastis, lemiančias didžiulį migracijos mastą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių