V. Putinas kaltina NATO vadovą slapta įrašius ir paskelbus jų pokalbį

Ukraina į šalį neįsileis 16-60 metų vyrų iš Rusijos

Ukraina uždraudė į šalį įleisti visus Rusijos Federacijos pilietybę turinčius vyrus nuo 16 iki 60 metų amžiaus, ketvirtadienį pranešė Rusijos oro linijų kompanija „Aeroflot“, perspėdama savo keleivius.

„Pagal oficialų kompanijos gautą įsakymą, į Ukrainą nebus įleidžiami vyrai nuo 16 iki 60 metų, kurie yra Rusijos Federacijos piliečiai“, – nurodoma „Aeroflot“ pranešime, kuriame priduriama, kad išimtys bus taikomos tik išskirtiniais atvejais, tokiais kaip artimųjų mirtis arba liga.

Draudimas taip pat taikomas vyrams nuo 16 iki 60 metų ir moterims nuo 20 iki 35 metų, keliaujantiems su Ukrainos pasais, registruotais praėjusį mėnesį Rusijos aneksuotame Kryme, pridūrė „Aeroflot“.

Į kelis Ukrainos miestus iš Maskvos skrydžius turinti bendrovė į neįleidžiamų asmenų kategoriją patenkantiems keleiviams rekomenduoja atšaukti kelionę į Ukrainą ir atgauti visus už bilietus sumokėtus pinigus.

Pasak bendrovės „Aeroflot“, ketvirtadienį Odesoje vyko Ukrainos pasienio tarnybos ir Rusijos oro transporto atstovų pasitarimas, kuriame buvo pranešta, kad nuo šios dienos nebeleidžiama kirsti Ukrainos sienos vyrams iš Rusijos nuo 16 iki 60 metų.

Rusijos užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad tokia pat informacija buvo pateikta Kijevo, Donecko, Dnepropetrovsko, ir Charkovo oro uostuose. Savo pareiškime ji pareikalavo paaiškinimo bei pagrasino atsakomaisiais veiksmais.

Ukrainos pasienio tarnyba rėmėsi Ukrainos nacionalinės saugumo ir gynybos tarnybos sprendimu.

Kijeve Ukrainos pasienio tarnybos atstovas Serhijus Astachovas patvirtino, kad imtasi tokių griežtų priemonių.

„Dabar Ukrainos pasieniečiai sustiprino į Ukrainą oro transportu atvykstančių keleivių kontrolę..., kad į jos teritoriją nepatektų nepageidautini asmenys“, – sakė jis.

Dar jis nurodė, kad tokių priemonių imtasi dėl Ukrainos vyriausybės paskelbtos operacijos prieš prorusiškus separatistus, užėmusius valstybinius pastatus šalies rytuose bei „galimų teroro aktų grėsmės“.

V. Putinas kaltina NATO vadovą slapta įrašius ir paskelbus jų pokalbį

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį apkaltino NATO vadovą Andersą Foghą Rasmusseną (Andersą Fouhą Rasmuseną), kad šis slapta įrašė ir vėliau žiniasklaidai nutekino slaptą judviejų pokalbį, vykusį kai A.R.Rasmussenas dirbo Danijos vyriausybės vadovu.

NATO generalinis sekretorius A.F.Rassmusenas vartojo karingą retoriką, ragindamas Maskvą „deeskaluoti“ krizę Ukrainoje ir atitraukti tūkstantinę prie jos sienų sutelktą kariuomenę.

V.Putinas jį paminėjo kasmetinėje televizijos laidoje „Tiesioginė linija“, kurioje daug dėmesio buvo skiriama Vakarų ir Rusijos nesutarimams dėl Ukrainos, kur prorusiškos pajėgos užima valstybinius pastatus.

Pasak Rusijos prezidento, A.F.Rasmussenas paprašė susitikti su V.Putinu ir įrašė jų pokalbį. Tai įvyko, kai A.F.Rasmussenas vadovavo Danijos vyriausybei nuo 2001 iki 2009 metų.

„Šiandieninis NATO generalinis sekretorius ponas Rasmussenas anksčiau buvo Danijos ministras pirmininkas. Tada jis paprašė su manim susitikti. Sutikimas nebuvo iš anksto numatytas, bet aš sutikau. Mes susitikome, pasikalbėjome. Pasirodo, jis turėjo pasiėmęs diktofoną, slapta įrašė mūsų pokalbį, o vėliau paskelbė spaudoje!“ – piktinosi V.Putinas.

„Negalėjau patikėti savo akimis ir ausimis: kažkokia nesąmonė!“, – pridūrė jis.

Kol kas nežinoma, kokią informaciją paviešno tuometinis Danijos vyriausybės vadovas.

„Jis paaiškino, kad įrašė šį pokalbį „istorijai“. Aš, žinoma, pamalonintas, bet reikėjo bent jau perspėti arba bent jau paprašyti leidimo publikuoti šias derybas“. – sakė jis.

„Koks gali būti pasitikėjimas po tokių incidentų“, – klausė Rusijos vadovas. „Santykiai turi būti skaidresni ir partneriškesni“, – pridūrė jis.

NATO paneigė kaltinimus

NATO ketvirtadienį „visiška nesąmone“ pavadino Rusijos prezidento Vladimiro Putino kaltinimus Aljanso vadovui, esą būdamas Danijos premjeru Andersas Foghas Rasmussenas (Andersas Fouhas Rasmusenas) slapta išplatino ir paviešino jų slaptą pokalbį.

„Šie kaltinimai yra visiška nesąmonė. Būdamas Danijos ministru pirmininku p. Foghas Rasmussenas niekada nesinešė diktofono ir neįrašinėjo susitikimų su ponu Putinu ar su kuo nors kitu“, – pareiškė NATO atstovė Oana Lungescu (Oana Lungesku), atsakydama į agentūros „Reuters“ klausimą.

„Apsikritai, siekdama nukreipti dėmesį nuo savo neteisėtų ir neteisingų veiksmų Ukrainoje, Rusija pabėrė virtinę faktus iškraipančių kaltinimų NATO“, – pareiškė ji.

Rusija nesieks atsiskirti „Geležine uždanga“

Rusijos prezidentas Vladirimas Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad Rusija nesieks atsiskirti nuo išorinio pasaulio sovietų laikų Geležine uždanga.

„Geležinė uždanga – tai sovietiškas išradimas, – sakė jis atsakinėdamas į visuomenės klausimus per televiziją. – Tai (šalies) vidaus įvykis. Mes nesiruošiame nuo nieko uždengti savo šalies, savo žmonių, visuomenės. To nebus“.

Paklaustas, ar visą gyvenimą norėtų likti prezidentu, V.Putinas atsakė: „Ne“.

Kalbėdamas apie galimybę apsilankyti JAV prezidentas atsakė: „Kolegos amerikiečiai priėmė sprendimą sustabdyti tokius kontaktus, bet tikiuosi, kad viskas savo laiku stos į savo vietas“.

V.Putinas pripažino, kad Jungtinės Valstijos neabejotinai yra tarp pasaulio lyderių, nors „kažkuriuo metu pasirodė, kad jos – vienintelės lyderės“.

„Šiandien paaiškėja, kad taip nėra. Viskas pasaulyje yra susiję. Ir jeigu bandoma ką nors nubausti, parklupdyti į kampą ant žirnių kaip išdykavusius vaikus, kad jiems skaudėtų, tai galų gale jie nupjaus šaką, ant kurios patys sėdi. Ir kada nors tai bus tikrai suprasta“, – kalbėjo prezidentas apie Vakarų įvestas sankcijas Rusijai.

Anksčiau ketvirtadienį kalbėdamas kasmetinėje televizijos „tiesioginės linijos“ laidoje V.Putinas sakė, kad Rusija neketina savęs izoliuoti, tačiau taip pat primygtinai nesieks narystės tarptautinėse organizacijose.

„Mes dažnai susiduriame su tuo, kad mūsų pozicija yra nesuprantama, o kartais net nenorima ją suprasti. Mes primygtinai nereikalausime išlikimo kai kuriose tarptautinėse struktūrose, ypač jeigu jos negali pademonstruoti savarankiškumo ir suformuluoti, koks yra jų pačių požiūris į esminius tarptautinės plėtros klausimus“, – pareiškė V.Putinas.

Aliaskoje per šalta, kad ją reikėtų susigrąžinti

Rusijos, praeitą mėnesį aneksavusios Ukrainai priklausantį Krymo regioną, prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį sakė nesireikšminantis pasiūlymų Maskvai susigrąžinti Aliaską, kuri XIX amžiuje buvo parduota Jungtinėms Valstijoms.

Tiesioginėje televizijos laidoje atsakydamas į vienos pensininkės klausimą, ar Rusija planuoja atsiimti Aliaską, V.Putinas atsakė: „Faina Ivanovna, brangioji – kam jums Aliaska?“

„Mes esame šiaurinė šalis – 70 proc. mūsų teritorijos priskiriama prie Šiaurės ir Tolimosios šiaurės regionų, – sakė jis. – Argi Aliaska Pietų pusrutulyje? Ten juk irgi šalta. Geriau nesikarščiuokime.“

„Beje, Aliaska buvo parduota – lyg ir XIX amžiuje. Maždaug tuo metu Luiziana buvo parduota prancūzų Jungtinėms Valstijoms. Tūkstančiai kvadratinių kilometrų ... buvo parduoti už 7,2 mln. dolerių. Tiesa, (sumokėta) auksu. Dabartinį ekvivalentą galima apskaičiuoti – tačiau, žinoma, nebrangiai“, – pridūrė jis.

S.Putinas pripažino, kad jam žinomas po Rusiją klaidžiojantis pokštas, kad Aliaska yra „Ais-Krym“, turint omenyje žodžių žaismą su anglų kalbos žodžiu „ice-cream“ („valgomieji ledai“) ir Krymo pavadinimu.

Aliaskos valstija buvo įkurta buvusioje Rusijos teritorijoje Šiaurės Amerikos žemyne pagal Vašingtone 1867 metų kovo 30-ąją pasirašytą sutartį, kurią JAV Senatas ratifikavo gegužės 28 dieną. Carinė Rusija tą teritoriją pardavė už 7,2 mln. dolerių, o formalus perdavimas įvyko tų pačių metų lapkričio 11 dieną.

Rusai Aliaskoje įsikūrė XVII amžiuje – kailių pirklių laivai pasiekdavo Ameriką iš Rusijos teritorijų Tolimuosiuose Rytuose ir Kamčiatkos pusiasalio.

Kai kuriuose Aliaskos kaimuose gyventojai tebevartoja pavienius rusiškus žodžius. Šioje valstijoje netgi veikia rusų ortodoksų dvasininkų seminarija.

Šia savaitę Ankoridžo žiniasklaida pranešė, kad Rusijos valstybinė televizija susisiekė su vietos žurnalistais, ieškodama galimybių nufilmuoti Aliaskos gyventojus, kurie norėtų užduoti klausimų V.Putinui per jo kasmet rengiamą „tiesioginės linijos“ laidą.

Tačiau vėliau Rusijos televizija veikiausiai atsisakė tų planų, žurnalistė Dorene Lorenz (Doren Lorenc) sakė vietos naujienų portalui (Alaska Dispatch).

Tačiau ji savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook page“ kreipėsi į visuomenę: „Jeigu galėtumėte užduoti vieną klausimą Putinui, koks jis būtų?“

Vis dėlto niekas nepaklausė, ar V.Putinas norėtų aneksuoti Aliaską. Vienas iš tų susidomėjusių paklausė: „Kiek liko laiko iki Trečiojo pasaulinio karo?“
„Kokia jūsų mėgstamiausia degtinė“, – domėjosi kitas.

Tuo tarpu kovą Baltųjų rūmų svetainėje paskelbta peticija, kurioje raginama grąžinti Aliaską Rusijai, iki ketvirtadienio buvo pasirašyta daugiau nei 42 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

iš karto

iš karto portretas
supratau.kad p.Putinas neleis NATO prie Juodosios jūros.Ir teisingai.NATO rytinėse Azijos šalyse susikompromitavo.Nėra reikalo toliau ten lįsti.Rusams kažkaip greičiau daeina(ir Afganistano,ir Irako,ir kt.šalių atveju).Nėra jokio tikslo nei vienam,nei antram blokui plėstis.O ekonomiką reguliuoja tik pačios valstybės seimo ir vyriausybės priimami sprendimai.O ar jie įgyvendinami ir kokios to pasekmės,parodo laikas.

LT

LT portretas
O man dzin. Geras oras,velykas,vazuoju prie juros. Zinau tiksliai,kad karo nebus. Tik daug triuksmo. Niekas tos lietuvos nepuls.Geru svenciu.

NA NA

NA  NA portretas
galima ir taip pasakyti ____Nato pagązdino ,putinas suregavo ,nors labiausiai nuskurdinta , išgrobstyta ir korumpuota ukraina , seniai šaukėsi pagalbos ,visos buvusios rusų komunistų užgrobtos valstybės yra ekonomiškai , paliktos skurde ,esmė yra ta , kad visos gėrybės plaukė į maskvą ,o etniniams vergams liko tik trupiniai ,ar tai buvo rusai ar ukrainiečiai ,ar lietuviai ir ttt , nors ukraina ir išgrobstyta ,bet ji visus vilioja savo geopolitine padėtimi ir žemėmis , pigia darbo jėga ,ukrainai tapus laisva nuo rusų europos dalimi ,rusai prarastu savo dominavimą ir agresiją europoje _____dabar apiplėštą ukrainą visi atsikąs po kasnelį ,rusai ,europa ,nato ,liks ir ukrainiečiams jei besipešdami ukrainiečių oligarchai suspės susivienyti į ukrainietišką kumštį ,,,,,,sėkmės ,istorija 1914 metų kartojasi ,tik kraujo upės , taip nesilieja .
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių