Airijai smogusi galinga audra nusinešė tris gyvybes

  • Teksto dydis:

Airijai pirmadienį smogė „beprecedentė audra“, kuri nusinešė tris gyvybes, be elektros paliko daugiau kaip 300 tūkst. vartotojų ir privertė uždaryti mokyklas bei valstybines įstaigas, pranešė pareigūnai.

Policijos atstovas sakė, kad prie Aglišo kaimo netoli pietinės pakrantės žuvo šeštą dešimtį metų ėjusi moteris, ant kurios automobilio užgriuvo medis. Aštuntą dešimtį metų einanti keleivė buvo sužeista, bet jos gyvybei pavojus negresia.

Netoli Kahiro miestelio, esančio maždaug 35 km toliau nuo pakrantės, per nelaimingą atsitikimą žuvo vyras, motoriniu pjūklu tvarkęs nuverstą medį.

Trečia auka yra vyras, kurį kelyje į šiaurę nuo Dandolko, esančio šalies šiaurės rytuose netoli sienos su Šiaurės Airija, užgriuvo medis, sakoma policijos pareiškime.

„Ophelia“ – didžiausias visų laikų Atlanto uraganas, užregistruotas taip toli į rytus, ir toliausiai į šiaurę nuslinkęs uraganas nuo 1939 metų. Prieš smogdamas Airijos pakrantei jis susilpnėjo iki atogrąžų audros, bet vis tiek buvo niokojantis.

„Kurį laiką ji dar neš itin smarkius ir pragaištingus vėjus“, – pirmadienį pranešė Airijos nacionalinė meteorologijos tarnyba „Met Eireann“.

Dėl smarkių liūčių su perkūnija ir jūros bangų taip pat prognozuojami potvyniai, nurodė tarnyba, paskelbusi „raudonojo“ laipsnio pavojų visoje šalyje.

Pačiuose Airijos pietuose esančiame Fastnet Roke vėjo greitis pasiekė 191 km per valandą. Valentijoje pietvakarių pakrantėje iškrito 17 mm kritulių, iš jų 9 mm iškrito per vieną valandą.

Elektros kompanija „Electricity Supply Board“ (ESB) pranešė, kad dėl daugiau kaip 3,2 tūkst. atskirų tinklo gedimų elektros neturi 330 tūkst. vartotojų.

Tūkstančiai žmonių – be elektros

Airijoje antradienį apie 216 tūkst. gyvenamųjų namų ir verslo įstaigų vis dar yra be elektros, 20 tūkst. – be vandens, kitą dieną po šalyje siautėjusios audros „Ophelia“, pasiglemžusios tris gyvybes.

Sutrikimai labiausiai paveikė pietinę ir vakarinę Airijos dalis. Vandens tiekimo įmonė „Irish Water“ įspėjo, kad neatkūrus elektros energijos tiekimo vietovėse, kur sustojo vandens siurblių ir valymo įrenginių veikla, paslaugos gali nutrūkti dar 360 tūkst. klientų.

Pirmadienį 191 kilometrų per valandą greitį pasiekę vėjai šalyje rovė medžius, plėšė stogus, draskė elektros perdavimo linijas.

Airijos respublikoje ir Šiaurės Airijoje mokyklos ir antradienį buvo uždarytos, nors daugumoje vietovių orų sąlygos pagerėjo.

Transportas irgi pamažu taisosi, nepaisant atšauktų skrydžių ir laikinai sustabdytų autobusų maršrutų.

Daugelyje kelių pravažiavimą blokuoja nuvirtę medžiai, tarnybos darbuojasi stengdamosi kuo greičiau pašalinti kliūtis ir pataisyti elektros linijas.

Kol kas audros padarinių šalinimo kaštai neapskaičiuoti.

Apgyvendinimo, plėtros ir vietos valdžios ministras Eoghanas Murphy (Ouvenas Merfis) sakė, daugiau sužinojęs apie susiklosčiusią situaciją, informuosiąs savo kabineto narius.

„Pirminiai pranešimai leidžia suprasti, kad viena didžiausių problemų šiuo metu yra kliūtys keliuose, – RTE radijui sakė ministras. – Taip yra dėl nuvirtusių medžių ir elektros linijų, taigi padaryta struktūrinė žala galbūt bus kitokia nei per ankstesnes audras.“

Nuo Atlanto vandenyno atslenkančios audros šalyje kelia vis didesnį susirūpinimą nuo 2014 metų, kai praūžė audra „Darwin“, po kurios kitais metais sekė audros „Desmond“ ir „Frank“.

Rugsėjį Komunikacijos, klimato kaitos ir aplinkosaugos departamento paskelbtoje ataskaitoje rašoma: „Prognozuojama, kad smarkių audrų skaičius Šiaurės Atlanto regione didės. Prognozės leidžia manyti, kad tokios audros Airijai smogs vis dažniau“.

Audra antradienį slenka virš Škotijos.

Traukiniai tarp Glazgo ir Edinburgo buvo laikinai sustabdyti dėl ant bėgių nuvirtusių medžių.

Uraganų sezonas

„Ophelia“ yra 15-ta pavadinimą gavusi 2017 metų Atlanto uraganų sezono audra.

Trys dideli šio sezono, kuris turi trukti iki lapkričio pabaigos, uraganai – „Harvey“, „Irma“ ir „Maria“ – padarė katastrofišką žalą Karibuose ir JAV pakrantėse prie Meksikos įlankos.

„Ophelia“ šeštadienį, slinkdamas pro Portugalijos Azorų salas, buvo 3-osios kategorijos uraganas; tai reiškia, kad jo vėjų greitis buvo mažiausiai 178 km per valandą.

Nors septyniose iš devynių Azorų salų buvo paskelbtas aukšto laipsnio pavojus, audra ten didelės žalos nepadarė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių