Amerikietis paauglys pripažino kaltę dėl sąmokslo nužudyti popiežių

  • Teksto dydis:

Paauglys iš Naujojo Džersio pirmadienį padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl, kaip įtariama, džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ įkvėpto sąmokslo nužudyti popiežių Pranciškų per jo vizitą Jungtinėse Valstijose 2015 metais.

JAV Teisingumo departamentas nurodė, kad Santosas Colonas (Santosas Kolonas), kuriam tuo metu buvo 15 metų, mėgino užverbuoti snaiperį, kad šis nušautų pontifiką, kai šis 2015 metų rugsėjo 27 dieną aukojo mišias Filadelfijoje. Teigiama, kad S.Colonas taip pat ruošėsi surengti sprogdinimą.

Tačiau paauglys šiai užduočiai netyčiomis užverbavo po priedanga dirbusį Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentą ir buvo tyliai areštuotas likus 12 dienų iki renginio.

„ S.Colonas užmezgė kontaktą su asmeniu, kurį laikė snaiperiu, tačiau iš tiesų tai buvo po priedanga dirbęs FTB darbuotojas. S.Colonas užsiėmė taikinio išžvalgymu su FTB konfidencialiu šaltiniu ir nurodė jam nupirkti medžiagų, reikalingų sprogstamiesiems užtaisams pagaminti“, – rašoma teisingumo departamento išplatintame pranešime.

Teismo dokumentuose rašoma, kad S.Colonas siekė įvykdyti šį išpuolį „Islamo valstybės“ vardu, o pats vadino save Ahmadu Shakooru (Ahmadu Šakuru).

Pagal susitarimą su prokuratūra S.Colonas, kuriam šiuo metu yra 17 metų, sutiko būti teisiamas kaip suaugęs asmuo ir padaryti kaltės pripažinimo pareiškimą dėl vieno kaltinimo – materialinės pagalbos teikimo teroristinei grupuotei.

Prokuratūra pagal šį susitarimą panaikino S.Colonui tris kitus kaltinimus, kurie jam buvo pareikšti kaip nepilnamečiui.

Kaip rodo teismo dokumentai, tie kaltinimai buvo susiję su „Islamo valstybe“, kurią Vašingtonas yra oficialiai paskelbęs užsienio teroristine organizacija.

Tačiau nepateikiama išsamesnės informacijos, kaip S.Colonas susidomėjo „Islamo valstybe“, taip pat – ar palaikė su ja ryšius, o jei tai darė – kokiu būdu.

Popiežius Pranciškus 2015 metų rugsėjo 27 dieną šalia Filadelfijos meno muziejaus aukojo mišias po atviru dangumi dešimtims tūkstančių tikinčiųjų, užbaigdamas savo šešių dienų viešnagę Jungtinėse Valstijose.

S.Colonas yra iš Lindenvoldo miesto, esančio į rytus nuo Filadelfijos.

Paaugliui gresia iki 15 metų laisvės atėmimo, tačiau nuosprendžio paskelbimas tikriausiai bus atidėtas iki 2021 metų. Iki to laiko S.Colonas bus izoliuotas, jam bus taikomas psichiatrinis gydymas.

Pareiškime dėl kaltės pripažinimo S.Colonas pripažino, kad ir anksčiau buvo gydomas psichiatrijos ligoninėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių