Antrąjį Skripalių apnuodijimu įtariamą rusą buvo apdovanojęs V. Putinas

  • Teksto dydis:

Žurnalistinių tyrimų grupė „Bellingcat“ antradienį paskelbė, kad antrajam įtariamajam, siejamam su buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukros apnuodijimu Didžiojoje Britanijoje, 2014 metais Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įteikė aukščiausią jo šalies apdovanojimą – Rusijos didvyrio medalį.

„Bellingcat“ išvakarėse paskelbė nustačiusi, kad šis asmuo yra kvalifikuotas kariuomenės gydytojas, dirbantis Rusijos karinės žvalgybos tarnybai GRU.

„Dabar nustatėme, kad „Aleksandras Petrovas“ iš tikrųjų yra dr. Aleksandras Jevgenjevičius Miškinas, kvalifikuotas kariuomenės gydytojas, dirbantis GRU“, – sakoma Britanijoje įsikūrusios grupės tinklalapyje paskelbtame pranešime.

„Bellingcat“ įkūrėjas Eliotas Higginsas (Eliotas Higinsas) ir tyrėjas Christas Grozevas antradienį per renginį Britanijos parlamente žurnalistams sakė išsiaiškinę, kad A. Miškinas dalyvavo slaptose operacijose Ukrainoje ir separatistiniame Moldavijos Uždniestrės regione.

E. Higginsas ir Ch. Grozevas taip pat sakė, kad A. Miškinas 2014 metais dalyvavo karinėse operacijose Rytų Ukrainoje ir tų pačių metų rudenį iš V. Putino gavo Rusijos didvyrio medalį.

Anksčiau „Bellingcat“ paskelbė, kad kitas įtariamasis yra GRU pulkininkas Anatolijus Čepiga, kuris tais pačiais metais per slaptą ceremoniją Kremliuje irgi gavo aukščiausią Rusijos apdovanojimą.

Abu šiuos įtariamuosius britų pareigūnai kaltina bandymu kovo mėnesį Anglijos Solsberio mieste nužudyti S. Skripalį ir jo dukrą Juliją, Sovietų Sąjungoje pagaminta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

„Bellingcat“ tyrimas taip pat atskleidė, kad A. Miškinas gimė 1979 metais Loigos kaime Rusijos šiaurėje ir kad jis baigė Rusijos kariškių medicinos akademiją Sankt Peterburge, kur jo specializacija buvo „fiziologija dideliame gylyje" (po vandeniu).

Tyrėjai nurodė, kad „kažkuriuo metu iki 2003 metų“ jį užverbavo GRU, o maždaug 2009 metais jis persikraustė į Maskvą, kur gavo Aleksandro Petrovo tapatybę.

S. Skripalis ir jo duktė Julija šių metų kovą Anglijos mieste Solsberyje buvo apnuodyti Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Londonas kaltina Rusijos vyriausybę mėginus nužudyti S. Skripalį dėl jo tebevykdomo bendradarbiavimo su Europos žvalgybos tarnybomis.

Tačiau Maskva šiuos kaltinimus griežtai neigia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

hara

hara portretas
I pluga daugiau panasus, nei i daktara...Mpka bukagalvius parinkti. :)

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
O JAI IR BANDĖ NUGALABYT ,GAILA,KAD NE PAVYKO.VISUS ,KURIE SAVO TĖVYNĘ PARDUODA UŽ PINIGUS,REIKIA DĖT Į VIETĄ.KAS DEDAS LIETUVOJE,BAISU.NE LIETUVĄ TĖVYNĘ MYLI,BET JOS PINIGUS.KRIKŠTOLINIS MASIULIS IR SĖBRAI.MANO NUOMONĖ.

To Jonui,kuris rašė jonui

To Jonui,kuris rašė jonui portretas
Asilas tu ,o Jonas ne tik už anglus ,bet net už tave 1000 kartu protingesnis
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių