Australas, automobiliu minioje mirtinai sužalojęs 6 žmones, kalės iki gyvos galvos

  • Teksto dydis:

Vyras, kuris Melburno centre vogtu automobiliu rėžėsi į minią ir mirtinai sužalojo šešis žmones, penktadienį buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

29 metų Jamesas Gargasoulas (Džeimsas Gargasulas) Viktorijos valstijos Aukščiausiajame Teisme skelbiant nuosprendį emocijų nerodė. Pagal jo bausmės sąlygas jis kalėjime praleis mažiausiai 46 metus, kol galės prašyti paleidimo pirma laiko.

Teisėjas Markas Weinbergas (Markas Veinbergas) jo nusikaltimą pavadino „vienu liūdniausių masinio žudymo pavyzdžių per Australijos istoriją“. Teismo salėje buvo daug aukų giminaičių.

J. Gargasoulas 2017 metų sausį buvo apimtas narkotikų sukeltos psichozės, kai judrioje Bourke'o (Burko) gatvėje rėžėsi į pietauti išėjusių žmonių minias, nužudydamas šešis ir sužeisdamas dar dešimtis žmonių.

Tarp aukų yra trijų mėnesių kūdikis, kuris iš vežimėlio buvo išsviestas 60 metrų, ir 10 metų mergaitė.

„Jūsų veiksmai buvo ir beširdiški, ir bailūs, – sakė teisėjas. – Jūs neparodėte nuoširdžios atgailos.“

Teisėjas detaliai apibūdino šio „siaubą varančio siautėjimo“ įvykius ir paminėjo visus žuvusiuosius bei tuos, kurie patyrė kaulų lūžių, galvos sužeidimų, vidinį kraujavimą ir kitokių ilgam sveikatą sutrikdžiusių sužeidimų.

„Palikote naikinimo taką, – sakė teisėjas. – To, ką padarėte, siaubas smarkiai paveikė tų, kas tą dieną ten buvo, gyvenimus.“

Pranešimų apie nusikaltimus programos „Crime Stoppers Victoria“ ambasadorius George'as Halvagisas (Džordžas Halveigisas) sakė manantis, kad J. Gargasoulas turėtų numirti kalėjime.

„Jis niekada, niekada neturėtų iš ten išeiti“, – po nuosprendžio paskelbimo žurnalistams sakė G. Halvagisas.

Gedintys aukų artimieji anksčiau teismui papasakojo apie savo skausmą. Žuvusio 25 metų japono Yosuke Kanno (Josukės Kano) brolis sakė, kad kentės iki pat savo mirties.

Teismui perskaitytame laiške J. Gargasoulas tvirtino, kad nėra blogas ir dėl žmonių žūties kaltino „vyriausybės priespaudą“. Jis taip pat sakė, kad yra mesijas ir nusikaltimo dieną veikė pagal Dievo norą, bet buvo „blogos nuotaikos“.

J. Gargasoulas serga paranoidine šizofrenija, kurios nesiseka gydyti, bet buvo pripažinta, kad jis gali būti teisiamas. Jis padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą. Lapkričio mėnesį prisiekusieji pripažino jį kaltu dėl šešių žmogžudysčių ir 27 neatsargaus elgesio, sukėlusio pavojų gyvybei, atvejų.

Kelias savaites prieš minimą nusikaltimą jis vartojo narkotikus ir vykdė kitus nusikaltimus, buvo paleistas už užstatą. Teisėjas pažymėjo, kad tą dieną, kai rėžėsi į žmonių minią, jis turėjo stoti prieš teismą.

Prieš jo siautėjimą Bourke'o gatvėje policija kurį laiką sekė jo pavogtą automobilį „Holden Commodore“.

„Jūsų nusikaltimai sukrėtė daugybę gyvenimų“, – sakė M. Weinbergas.

Prašymą paleisti pirma laiko J. Gargasoulas galės teikti 2063 metais, kai jam bus 73-eji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che: "Jei netekot darbo, namų, šeimos, nuvarykit taksi automobilį ir su juo - į žmonių miną; - iki gyvenimo pabaigos gyvensit sočiai ir šiltai EUROPINĖMIS sąlygomis".
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių