Australiją talžo smarki audra

  • Teksto dydis:

Galingas ciklonas „Debbie“ antradienį pasiekė Australijos šiaurės rytinę pakrantę ir neša smarkius vėjus, vartančius tvoras ir medžius, o jau kelios dešimtys tūkstančių vartotojų liko be elektros, pranešė pareigūnai.

Ketvirtosios kategorijos pagal penkiabalę skalę audra, kurios nešamo vėjo gūsių greitis siekia 260 km per val., pasiekė sausumą ties Erli Bičo kurortiniu miestu, esančiu Kvynslando valstijoje, sakoma Australijos Meteorologijos biuro pranešime.

Šis miestas yra netoli Sekminių salų, kuriose itin mėgsta lankytis turistai. Ten jau praūžė smarkus vėjas, nuplėšęs nemažai namų stogų ir išvartęs daug palmių.

Į pietus nuo Erli Bičo esančiame Prozerpinos mieste sugriuvus sienai buvo sužeistas vienas vyras, pranešė Kvynslando policijos komisaras Ianas Stewartas (Ijanas Stiuartas). Sužeistasis buvo nugabentas į ligoninę, bet daugiau žinių apie jo sveikatos būklę nėra.

Pareigūnai perspėjo, kad lėtai slenkanti audra veikiausiai siaus regione dar kelias valandas, o vėliau ji turėtų nusilpti. I.Stewartas sakė, kad itin lėtai slenkantis ciklonas sukūrė „tarano efektą“, o kai kuriose vietovėse stiprus vėjas ir smarkios liūtys siautėja pavojingai ilgai.

Pasak jo, audra turėtų paveikti bendruomenes, gyvenančias didesniame kaip 300 km pakrantės ruože.

„Įtariu, kad prieš besibaigiant dienai audros kelyje pamatysime didelę žalą statiniams “, – sakė I.Stewartas.

Sekminių salų vyriausybės tarybos narys Johnas Collinsas (Džonas Kolinsas) slėpėsi nuo audros savo namuose Prozerpinoje su savo žmona ir keturiomis dukromis. Jis sakė pastebėjęs, kad vėjas apgadino keturių jo kaimynų pašiūres bei išgriovė jo bei daugelio kaimynų namų tvoras. Be kita ko, vėjas nuvertė mažiausiai keturis medžius.

„Garsas toks, lyg ant jūsų namo stogo būtų reaktyvinis lėktuvas, – sakė J.Collinsas telefonu, o fone buvo girdėti stūgaujantis vėjas. – Jis tikrai toks garsus. Neįtikėtina.“

J.Collinso žmona ir dvi dukros buvo tokios išsigandusios, kad slėpėsi po antklodėmis. Tuo tarpu viena iš jo likusių dukterų – kurią jis pavadino „tikrai pamišusia dėl orų“ – buvo smarkiai susidomėjusi audra bei rūpestingai klausėsi per radiją skelbiamų pranešimų apie ciklono kelią. Šeimos name elektra dingo antradienio rytą, o J.Collinsas sakė liksiąs namie dar kelias valandas, kol bus saugu išeiti į lauką.

„Ji vis tęsiasi ir tęsiasi“, – sakė jis.

Pirmadienį iš žemumų, kurias turi pasiekti audra, buvo evakuoti keli tūkstančiai žmonių. Antradienį buvo uždaryta keli šimtai mokyklų, o vidurdienį elektros neturėjo per 50 tūkst. namų.

„Sąlygos greitai pablogėjo, – kreipimesi į parlamentą sakė Australijos premjeras Malcolmas Turnbullas (Malkolmas Ternbalas). – Būkite atsargūs ir saugūs. Būkite pasiruošę būti slėptuvėse iki trečiadienio.“

Sekminių salų regiono tarybos meras Andrew Willcoxas (Endrius Vilkoksas) sakė, kad pareigūnai gavo 98 pagalbos prašymus ir į daugelį jų sureagavo.

Audra „Debbie“ taip kelia didelę grėsmę žemės ūkiu besiverčiančio regiono pasėliams. Šioje vietovėje auginama daugybė rūšių vaisių bei daržovių, įskaitant pomidorus, mangus ir pipirus.


Šiame straipsnyje: ciklonas DebbieaudraAustralija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Romas Zubinas Tęsėjas

Romas Zubinas  Tęsėjas portretas
Tai visiškai natūralus geofizinis procesas! Mūsų laikų mokslininkai privalo žinoti apie Žemės ašies Trečiąjį fizinį judėjimą. Jis byloja, kad: - Žemė pastoviai verčiasi per savo ašigalius; - Žemė besivartydama per ašigalius, tai atgręžia į Saulę vieną iš ašigalių, tai nugręžia nuo Saulės; - kai atgręžia šiaurinį- jame klimatas šyla; tuo pat metu pietiniame šąla; Būtent šis geofizinis procesas šiame tūkstantmetyje ir vyksta mūsų laikais! Temperatūros skirtumas tarp Žemės pusrutulių, nuolat didės! Didės ir vandens bei oro masių kaitos greičiai! O tai reiškia, kad pastoviai, iki tūkstantmečio pabaigos, didės vėjo ir audrų greičiai. 350 kilometrų per valandą dar ne riba!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių