Australijoje per gaisrus sudegė dešimtys namų, žuvo daug gyvulių

  • Teksto dydis:

Didelė kaitra ir stiprus vėjas Australijoje kurstė didelius žolės ir krūmynų gaisrus, per kuriuos sudegė dešimtys namų ir žuvo daug gyvulių, pirmadienį pranešė pareigūnai.

Vaizdingame Tatros kaime Naujojo Pietų Velso pietinėje pakrantėje sekmadienį siaučiant gaisrui buvo apgadinta arba sunaikinta iki 70 namų ir pastatų.

Kaimyninės Viktorijos valstijos pietvakariniuose regionuose išdegė maždaug 40 tūkst. ha; dešimtys gaisrų savaitgalį pražudė daug mėsinių ir pieninių galvijų.

Tačiau pareigūnai pranešė, kad informacijos apie rimtai nukentėjusius ar sužeistus žmones nėra.

„Vakar po pietų Tatros bendruomenei susiklosčiusios aplinkybės buvo absoliučiai baisios, dominavo labai karštas, sausas oras ir labai stiprus vėjas“, – pirmadienį televizijai „Sky News Australia“ sakė Naujojo Pietų Velso kaimiškosios ugniagesių tarnybos komisaras Shane'as Fitzsimmonsas (Šeinas Ficsimonsas).

„Tiesiogine prasme matėme šimtus karštų pelenų liūčių Tatros bendruomenėje ir aplink ją“, – sakė jis.

Gaisrai kilo Pietryčių Australijoje įsivyravus ne pagal sezoną karštiems orams.

Pasak ekspertų, šie gaisrai rodo, kad krūmynų gaisrų sezonas, kuris paprastai būna vasarą, gruodžio-vasario mėnesiais, ilgėja dėl klimato kaitos.

Tatroje išdegė daugiau kaip 1 tūkst. hektarų. Daugiau kaip 60 ugniagesių pirmadienį toliau kovoja su liepsnomis; jiems padeda trys vandenį pilantys lėktuvai, naujienų agentūrai AFP sakė ugniagesių atstovas Gregas Allanas (Gregas Alanas).

Viktorijos valstijos premjeras Danielis Andrewsas (Danielis Endriusas) sakė, kad „beprecedentė“ gaisrų jėga sunaikino mažiausiai 18 namų.

„Šio gaisro dydis, ... intensyvumas, tai, kokiu greičiu jis plito, ir, žinoma, naktis ... Mums visiems labai pasisekė, kad nebuvo rimtų sužeidimų ir prarastų gyvybių“, – žurnalistams sakė jis.

Ugniagesiai tikisi, kad sušvelnėjus oro sąlygoms galės suvaldyti tris regione dar siaučiančius gaisrus, pridūrė D. Andrewsas. Vėsesni orai ir lietus taip pat prognozuojami Tatroje, sakė Sh. Fitzsimmonsas.

„Šis įvykis parodo, kad niokojami gaisrai gali vykti ir ne vasaros krūmynų gaisrų sezonu“, – sakė ekspertas Davidas Bowmanas (Deividas Boumanas) iš Tasmanijos universiteto.

„Gaisrų sezonai dėl klimato kaitos ilgėja visame pasaulyje, apie panašius sezoniškai „anomalius“ niokojamus gaisrus pranešama ir iš kitų pasaulio vietų, tokių kaip Kalifornija“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių