Briuselyje užkirstas kelias galimam teroro išpuoliui

  • Teksto dydis:

Briuselio centrinę stotį saugoję kariai po nedidelio sprogimo centrinėje traukinių stotyje antradienį nukovė įtariamą „teroristą“ sprogdintoją.

Liudininkų teigimu, įtariamasis sušuko „Allahu akbar“ („Dievas visų didžiausias“) ir sukėlė nedidelį sprogimą, per kurį stotyje blykstelėjo liepsnos kamuolys.

Kitų aukų šis incidentas nepareikalavo. Praėjus kelioms valandoms po sprogimo prokurorai patvirtino užpuoliko mirtį.

Nugriaudėjus sprogimui iš stoties ėmė bėgti apsiašaroję keleiviai. Šis išpuolis atgaivino prisiminimus apie pernai Briuselio metropoliteno stotyje bei oro uoste surengtas mirtininkų atakas.

„Laikome tai teroristine ataka“, – per spaudos konferenciją šalia traukinių stoties sakė federalinės prokuratūros atstovas Ericas Van Der Syptas (Erikas Van Der Siptas).

Šis išpuolis Belgijoje buvo įvykdytas praėjus vos dienai po išpuolio Londone, kai vienas vyras nukreipė savo furgoną į prie mečetės stovėjusius musulmonus, ir incidento Paryžiuje, kai įtariamas islamistas, buvęs saugumo tarnybų stebimų asmenų sąraše, automobiliu rėžėsi į policijos mikroautobusą.

Belgijoje tebegalioja aukšto lygio saugumo parengtis po pernai kovo 22 dieną įvykdytų mirtininkų sprogdintojų atakų Zaventemo oro uoste ir Malbeko metropoliteno stotyje. Šie išpuoliai pareikalavo 32 gyvybių.

Už tas atakas atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS). Jas surengė ta pati kuopelė iš Briuselio, kaip ir 2015-ųjų lapkričio atakas Paryžiuje, pareikalavusias iš viso 130 žmonių gyvybių.

Panika stotyje

Iš pradžių buvo pranešama, kad sprogimas centrinėje Briuselio stotyje įvyko mirtininkui detonavus prie kūno pritvirtintus sprogmenis, bet vėliau paaiškėjo, kad bomba buvo paslėpta lagamine.

E.Van Der Syptas sakė, kad apie 18 val. 30 min. Grinvičo (21 val. 30 min. Lietuvos) laiku „Briuselio centrinėje stotyje (nugriaudėjo) nedidelis sprogimas“.

„Įtariamąjį neutralizavo kariai, atvykę į įvykio vietą iškart po sprogimo“, – pridūrė jis.

Incidentas įvyko jau pasibaigus piko valandoms, tačiau stotyje buvo keli šimtai keleivių; jie buvo evakuoti. Taip pat buvo evakuota ir netoliese esanti Didžioji aikštė.

„Buvo verkiančių žmonių, buvo šaukiančių žmonių, – sakė Belgijos geležinkelių kompanijos SNCB atstovė Elisa Roux (Eliza Ru). – Buvo paniškas sambrūzdis.“

Praėjus kelioms valandoms po incidento, įtariamojo kūnas tebegulėjo įvykio vietoje; stotyje dirbo išminavimo specialistai. Vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas sakė, kad keliomis valandomis vėliau pasigirdo vienas valdomas sprogdinimas.

Ugnies kamuolys

Socialiniuose tinkluose paplito nuotraukos, kuriose matomas nedidelis ugnies kamuolys, žybtelėjęs beveik tuščioje atvykimo salėje.

„Nusileidau į žemutinį aukštą, kažkas šaukė. Tada jis sušuko „Allahu Akbar“ ir susprogdino lagaminą ant ratukų“, – žurnalistams sakė geležinkelio paskirstymo agentas Nicolas Van Herringeris (Nikolas Van Heringeris).

„Buvau už sienos, kai įvyko sprogimas. Nulipau žemyn ir paraginau kolegas visus evakuoti. Jis (įtariamasis) buvo kažkur šalia, bet po to jo nebematėme“, – teigė jis.

„Sprogimas nebuvo didelis, bet jo padariniai buvo gana dideli. Žmonės bėgo iš ten“, – pridūrė jis.

N.Van Herringeris sakė, kad įtariamasis buvo tvirto kūno sudėjimo, įdegęs, trumpais plaukais, dėvėjo baltus marškinius ir džinsus.

„Mačiau, kad ant jo kažkas buvo, nes mačiau išlindusių laidų; taigi, tai galėjo būti mirtininko liemenė“, – sakė jis.

Prokurorai dienraščiui „La Libre Belgique“ sakė, kad tas asmuo turėjo kuprinę ir mirtininko sprogstamąjį diržą. Galiausiai pareigūnai įtariamąjį nušovė.

„Valdoma“ padėtis

Praėjus maždaug valandai po incidento, situacija jau buvo „valdoma“, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė federalinio krizių centro atstovai.

Pranešime sakoma, kad šalyje galioja antras aukščiausias teroro grėsmės lygis.

„Briuselio centre ramu“, – tviteryje parašė miesto meras Philippe'as Close (Filipas Klozė).

Belgijos ministras pirmininkas Charlesas Michelis (Šarlis Mišelis) gyrė saugumo pajėgų „drąsą“, ir sakė trečiadienio rytą sušauksiąs saugumo tarybos susirinkimą.

Briuselio centrinė stotis daugiausiai yra požeminė. Ji yra įsikūrusi miesto centre, netoli nuo Didžiosios aikštės ir besišlapinančio berniuko statulos „Manneken Pis“.

Įtariamąjį nukovė kariai, pradėję patruliuoti geležinkelio stotyse ir šalia svarbių pastatų po išpuolių Paryžiuje, kai buvo nustatyta, jog juos surengė Briuselyje veikusi teroristų kuopelė.

Rugpjūtį Belgiją sukrėtė dar vienas įvykis, kai mačete ginkluotas vyras užpuolė dvi policijos pareigūnes pramoniniame Šarlerua mieste, šaukdamas „Allahu akbar“. Vienai iš pareigūnių jis sunkiai sužalojo veidą, bet buvo nukautas trečio policininko.

Šalies teisėsaugos agentūros ir žvalgybos tarnybos atsidūrė po dėmesio centre, kai po Paryžiaus įvykių, kaip įtariama, praleido virtinę užuominų, galėjusių padėti nustatyti Briuselio sprogdintojus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O kur šachido liemenę nusipirkt, kokiose suvenyrų parduotuvėse? ;D

LT

LT portretas
Buvo pastebetas praeiviu viriskis su islindusiais laidais per juosmeni ir pranesta policijai tai tie nedvejodami ji nusove ir tuomet sprogo tas "dirzas",nukentejo savizudys ,nes ji sudraske uztaisas.....

virsune :))))

virsune :)))) portretas
buvo evakuota aikste...!!!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių