Cheminių ginklų ekspertai vyksta į Britaniją tirti S. Skripalio apnuodijimo

  • Teksto dydis:

Tarptautiniai cheminių ginklų ekspertai pirmadienį atvyks į Didžiąją Britaniją surinkti nervus paralyžiuojančios medžiagos, panaudotos apnuodyti buvusį rusų šnipą Sergejų Skripalį, Londonui apkaltinus Maskvą, kad ji tebelaiko uždraustų toksiškų medžiagų, panaudotų per šią ataką, atsargas.

S. Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimas kovo 4-ąją Anglijos mieste Solsberyje sukėlė Jungtinės Karalystės ir Rusijos santykių krizę. Abi šalys paskelbė išsiųsiančios po 23 viena kitos diplomatus.

Dėl šios atakos Londonas ir jo sąjungininkai kaltino Maskvą. S. Skripalis ir jo dukra tebėra kritinės būklės.

Pirmadienį Britanijoje apsilankys Cheminių ginklų uždraudimo organizacijos (OPCW) techniniai ekspertai. Jie surinks toksino, Londono įvardyto kaip Sovietų Sąjungoje sukurta kovinė nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičiok“ („Naujokas“), mėginių.

„Tuomet jie bus nugabenti ištirti į OPCW parinktas autoritetingas tarptautines laboratorijas, o rezultatų, tikėtina, reikės laukti mažiausiai dvi savaites“, – sakoma JK Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas griežtai neigė, kad Maskva yra kaip nors susijusi su šia ataka.

„Tai visiški tauškalai, šlamštas, nesąmonė, kad Rusija galėtų sau leisti padaryti tokį dalyką prieš rinkimus ir pasaulio čempionatą“, – savo šalininkams sekmadienį sakė V. Putinas, užsitikrinęs 4-ąją kadenciją prezidento poste.

„Mes sunaikinome visus savo cheminius ginklus“, – pareiškė jis ir pridūrė, kad Rusija yra pasiruošusi dalyvauti tyrime.

Britanijos užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) kiek anksčiau apkaltino Rusiją tebelaikant per išpuolį prieš S. Skripalį panaudotos medžiagos atsargų.

„Iš tikrųjų turime įrodymų, kad per pastaruosius 10 metų Rusija ne vien tyrinėjo galimybes pergabenti nervus paralyžiuojančių medžiagų, kad jas būtų galima panaudoti nužudymui, bet ir kūrė ir kaupė „Novičiok“, – B. Johnsonas sakė nacionalinio transliuotojo BBC laidai „Andrew Marr Show“.

„Sarkazmas ir neigimas“

B. Johnsonas sakė, kad atsakydama į buvusio rusų dvigubo agento apnuodijimą Didžioji Britanija imsis priemonių prieš turtą, siejamą su Kremliumi.

„Tais atvejais, kai žmonės yra įgiję turtą iš korupcijos ir kai galime įžvelgti ryšį su Kremliumi, su Vladimiru Putinu, šiems asmenims gali būti pateikta užklausų dėl neaiškios kilmes turto ir imtasi kitokių sankcijų“, – aiškino diplomatijos vadovas.

Pasak B. Johnsono, vyriausybė svarsto galimybę priimti įstatymą, panašų į JAV „Magnitskio įstatymą“, 2012 metais priimtą siekiant nubausti Rusijos pareigūnus, kaltinamus žmogaus teisių pažeidimais.

Šis teisės aktas numato draudimą išduoti vizas ir įšaldyti aktyvus, priklausančius Rusijos pareigūnams, siejamiems su teisininko Sergejaus Magnitskio, atskleidusio faktų apie aukšto lygio pareigūnų korupciją ir mirusio Rusijos kalėjime 2009 metais, mirtimi.

B. Johnsonas kaltino rusus, kad šie į kaltinimus reaguoja „pikdžiugišku sarkazmu ir neigimu“. Užsienio reikalų sekretorius sakė, kad tarptautinė bendruomenė palaiko Britaniją.

Maskvos „piktavališkas, ardomasis elgesys“ tarptautinėje arenoje yra priežastis, kodėl sąjungininkai „nėra linkę suteikti Rusijai pasitikėjimo kredito“, pridūrė B. Johnsonas.

Prognozuojama, kad B. Johnsonas informuos kitų Europos Sąjungos šalių užsienio reikalų ministrus apie šios bylos eigą per pirmadienį Briuselyje vyksiantį Bendrijos diplomatijos vadovų ir NATO generalinios sekretoriaus Jenso Stoltenbergo (Jenso Stoltenbergo) susitikimą.

Rusijos ambasadorius prie ES Vladimiras Čižovas irgi tvirtino, kad Maskva „neturi nieko bendra“ su ataka prieš S. Skripalį. Iš jo žodžių buvo galima suprasti, kad per išpuolį panaudotos cheminės medžiagos šaltinis galėjo būti pati Britanija.

„Kai susiduriat su nervus paralyžiuojančia medžiaga, palyginat ją su tam tikrais mėginiais, laikomais jūsų laboratorijose“, – šeštadienį sakė jis.

„Na, o „Porton Down“, kaip dabar visi žinome, yra didžiausias karinis objektas Jungtinėje Karalystėje, užsiimantis cheminių ginklų tyrimu – ir jis iš tikrųjų yra tik už aštuonių mylių (12 km) nuo Solsberio“, – jis sakė BBC.

B. Johnsonas savo ruožtu pareiškė, kad šis „satyrinis“ kaltinimas „nėra šalies, iš tikrųjų laikančios save nekalta, atsakymas“.

Kremlius: Britanijai teks atsakyti už kaltinimus

Londonui anksčiau ar vėliau teks atsakyti už kaltinimus Maskvai dėl buvusio dvigubo šnipo Sergejaus Skripalio apnuodijimo bylos – Londonas turės juos pagrįsti įrodymais arba atsiprašyti, pirmadienį pareiškė Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Solidarumas (su Londono pozicija dėl S. Skripalio bylos) mums suprantamas, tačiau vėl kartojame: anksčiau ar vėliau už šiuos nepagrįstus kaltinimus teks atsakyti“, - žurnalistams sakė D. Peskovas.

„Teks paremti juos kokiais nors įrodymais arba atsiprašyti“, – pridūrė Rusijos prezidento atstovas spaudai.

Jis taip pat pažymėjo, jog kalbėdamas apie S. Skripalio bylos aplinkybes nevartotų frazės „santykių su Vakarais paaštrėjimas“.

„Šiuo atveju kalbama apie visiškai sunkiai paaiškinamą, nesuprantamos motyvacijos ir nepamatuotą Didžiosios Britanijos vyriausybės šmeižto srautą Rusijos atžvilgiu“, – pabrėžė D. Peskovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
GAL kas ir nužudė (bet - neįtikėtina, per daug aplinkinių aukų... nebent ISIS), bet GAL - patys netyčia, bebandydami kažkam kontrabandą perduot.

nuomonė

nuomonė portretas
Nužudė tą išgamą patys anglai, o apkaltino, žinoma, rusus. Tipiška angliška metodika.

visgi

visgi portretas
nužudytas yra aukšto rango GRU pareigūnas išdavęs Tėvynę, pagaliau sulaužęs priesaiką, aibę pasižadėjimų, aišku, kad ruskiai to norėjo, bet, negi jie žudytų tokiais pasenusiais, atgyvenusiais metodais, kažkas ten ne taip
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių