Danijoje dėl žurnalistės nužudymo teisiamas išradėjas kaltę neigia

  • Teksto dydis:

Danų išradėjas Peteris Madsenas, kaltinamas švedų žurnalistės Kim Wall (Kim Val) nužudymu, ketvirtadienį Kopenhagoje prasidėjus jo teismui neigė nužudęs ją savo povandeniniame laive praėjusių metų rugpjūtį.

P. Madsenas, kuris anksčiau pripažino supjaustęs K. Wall lavoną ir išmetęs jo dalis už borto, teisme nekalbėjo, bet jo advokatė Betina Hald Engmark sakė, jog jis neigia kaltinimą nužudymu ir tebetvirtina, kad žurnalistė jo savadarbiame povandeniniame laive „Nautilus“ 2017 metų rugpjūčio 10 dieną žuvo atsitiktinai.

Kaltinamasis vilkėjo juodus trikotažinius marškinėlius ir džinsus, buvo su juodais akiniais nuo saulės. Jis atrodė ramus, dažnai žvelgdavo žemyn.

Planuojama, kad bylos svarstymas truks iki balandžio 25 dienos. Proceso metu turėtų paaiškėti šiurpios aukos mirties aplinkybės. Žurnalistė į laivą įlipo vakariniam pasiplaukiojimui su P. Madsenu, norėdama paimti iš jo interviu straipsniui.

Jis supjaustė žurnalistės lavoną pjūklu, sukišo jos torsą, galvą, rankas ir kojas į atskirus maišus su metaliniais daiktais, kad jie nugrimztų, ir išmetė Kiogės įlankoje netoli Kopenhagos. Po K. Wall dingimo narai kelias savaites naršė Danijos vandenis ir galiausiai surado visas jos palaikų dalis.

Į pirmąjį Kopenhagos rajono teismo posėdį susirinko daugiau kaip 100 žurnalistų iš viso pasaulio, dalyvavo K. Wall šeimos nariai.

Prokuroras Jakobas Buchas-Jepsenas (Jakobas Bukas-Jepsenas) išdėstė teismui savo argumentus. Anksčiau jis sakė, kad sieks įkalinimo iki gyvos galvos bausmės. Danijoje tai reiškia vidutiniškai 16 metų laisvės atėmimo.

Ekscentriškas, Danijoje gan garsus P. Madsenas, kuris statė povandeninius laivus bei raketas ir svajojo išplėtoti privačias kosmines keliones, kaltinamas iš anksto apgalvotu nužudymu, palaikų išniekinimu ir seksualiniu užpuolimu sunkinančiomis aplinkybėmis.

Išradėjas: žurnalistė mirė nukritus oro slėgiui

P. Madsenas ketvirtadienį Kopenhagoje prasidėjus jo teismui sakė, kad moteris mirė, kai jo savadarbiame povandeniniame laive staiga nukrito oro slėgis.

Jis sakė, kad oro slėgis nukrito, kai jis buvo ant denio, o K. Wall – laivo viduje. Dėl vakuumo efekto jis esą negalėjo atidaryti liuko, o patalpa greitai prisipildė išmetamųjų dujų.

Prokuroras teismui sakė, kad 47 metų P. Madsenas, kuris anksčiau pripažino supjaustęs K. Wall lavoną ir išmetęs jo dalis už borto, yra inteligentiškas vyras, turintis „psichopatinių tendencijų“.

Ketvirtadienį kaltinamasis papasakojo teismui, kad kai jam pagaliau pavyko atidaryti povandeninio laivo liuką, jis rado K. Wall be gyvybės ženklų.

P. Madsenas pridūrė, kad bandė suteikti jai pirmąją pagalbą, tačiau buvo priverstas liautis, nes likti laive buvo pernelyg pavojinga. „Buvo pavojus, kad povandeniniame laive bus dvi mirtys“, – sakė jis.

Planuojama, kad bylos svarstymas truks iki balandžio 25 dienos. Proceso metu turėtų paaiškėti šiurpios aukos mirties aplinkybės.

Skirtingos įvykių versijos

Apie K. Wall dingimą pranešė jos vaikinas, jai negrįžus namo iš rugpjūčio 10-osios kelionės 18 m ilgio povandeniniu laivu.

Tą vakarą pora rengė atsisveikinimo vakarėlį – jiedu po kelių dienų turėjo išvykti į Kiniją. Tačiau P. Madsenas, iš kurio ji norėjo paimti interviu, susisiekė su ja ir pakvietė pasiplaukioti povandeniniu laivu.

Teismo salėje dideliame ekrane prokuroras pademonstravo virtinę SMS žinučių, kurias K. Wall tą vakarą iš povandeninio laivo nusiuntė savo vaikinui.

„Beje, aš vis dar gyva“, – rašė ji ir pridūrė: „Bet dabar neriu žemyn! Myliu tave!!!!!!“

Po minutės ji parašė: „Vis dėlto jis atnešė kavos ir sausainių.“

P. Madsenas kelis kartus keitė savąją įvykių versiją. Jis neigė nužudęs žurnalistę ir tvirtino, kad jos mirtis buvo atsitiktinė, bet jokio paaiškinimo nepateikė.

Skrodimo metu mirties priežasties nepavyko nustatyti. Taip pat neaiškus nusikaltimo motyvas.

Tačiau prokurorai anksčiau sakė manantys, kad P. Madsenas nužudė K. Wall įgyvendindamas savo seksualines fantazijas. Jų nuomone, išradėjas surišo 30 metų žurnalistę, sumušė ją ir kelis kartus dūrė jai į lytinių organų sritį.

Tuomet, pasak prokurorų, P. Madsenas ją nužudė, galbūt pasmaugdamas arba perrėždamas jai gerklę, ir atsikratė lavono.

P. Madsenas neigė bet kokius seksualinius ryšius su K. Wall.

Jis sakė, kad jai mirus supanikavo, supjaustė lavoną ir išmetė palaikus per bortą.

Pasak prokurorų, tyrėjai iš jo dirbtuvių paėmė kompiuterio kietąjį diską su fetišų filmais, kuriuose rodoma, kaip moterys kankinamos, kaip joms nupjaunamos galvos ir kaip jos deginamos gyvos.

P. Madsenas sakė, kad diskas yra ne jo.

K. Wall negrįžus, jos vaikinas naktį pranešė apie „Nautilus“ dingimą. Kitą rytą vieno pramoginio laivo įgula paėmė P. Madseną iš jo povandeninio laivo, nes šis skendo ir netrukus nugrimzdo.

Tyrėjai mano, kad P. Madsenas tyčia nuskandino „Nautilus“.

Darbai gyvena toliau

Kolumbijos žurnalistikos mokyklą baigusi K. Wall važinėjo po pasaulį, ieškodama unikalių istorijų. Ji rašė apie kinų feministes, sukilusias prieš „Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) mizoginiją“ ir kubiečius, informaciją apie užsienio kultūrą gaunančius kompiuterinėse laikmenose.

Netrukus po jos mirties šeima ir draugai įkūrė jos vardo fondą, kuris padeda panašiomis temomis rašančioms žurnalistėms.

„Tai būdas visiems sutelkti dėmesį į ateitį, kad viskas nesibaigtų tuo vakaru povandeniniame laive“, – kelios dienos prieš teismą Švedijos naujienų agentūrai TT sakė nužudytos žurnalistės motina Ingrid Wall (Ingrid Val).

„Tai reiškia, kad jos darbai gyvens toliau“, – pridūrė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių