Dėl išpuolio Mančesteryje suimtas 23 metų vyras

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos policija antradienį pranešė suėmusi 23-ejų metų vyrą, kuris siejamas su teroro ataka per popmuzikos koncertą Mančesteryje, per kurią žuvo 22 žmonės ir dar dešimtys buvo sužeisti.

„Kalbant apie vykstantį tyrimą dėl praėjusios nakties siaubingo išpuolio Mančesterio arenoje, galime patvirtinti, kad suėmėme 23 metų vyrą Pietų Mančesteryje“, – sakoma policijos pareiškime.

Jungtinių Valstijų pareigūnai teigia, kad britai nustatė Mančesterio savižudžio sprogdintojo tapatybę.

JAV pareigūnas antradienį naujienų agentūrai AP patvirtino, kad tai - yra Salmanas Abedi (Salmaans Abedis), tačiau kol kas nesuteikė jokios papildomos informacijos.

А. Grande nutraukia gastroles 

JAV popmuzikos žvaigždė Ariana Grande (Ariana Grandė) po teroro išpuolio per jos koncertą Mančesteryje nusprendė atšaukti dalį savo gastrolių „Dangerous Woman“ pasirodymus Europoje, tarp jų ir gegužės 28 dienos koncertą Antverpene, antradienį pranešė Belgijos žiniasklaida.

Po 22 žmonių gyvybių pareikalavusio išpuolio savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ A. Grande parašė, kad yra „palūžusi“.

Atlikėja taip pat turėjo koncertuoti Belgijoje, Lenkijoje, Vokietijoje ir Šveicarijoje.

Sukrėsta visa tauta

Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) antradienį pasmerkė Mančesteryje įvykdytą teroro išpuolį kaip „barbarišką aktą“, pareiškė užuojautą aukoms ir pagyrė gelbėtojus.

„Visa tauta buvo sukrėsta žūčių ir sužalojimų Mančesteryje, – sakoma karalienės pranešime. – Norėčiau išreikšti susižavėjimą, kaip reagavo Mančesterio žmonės – žmogiškai, užjaučiančiai – į šį barbarišką aktą.“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) taip pat pasmerkė „piktavalius nevykėlius“, atsakingus už 22 gyvybes nusinešusį sprogdinimą per popmuzikos koncertą Mančesteryje.

„Tiek daug jaunų, gražių, nekaltų žmonių, gyvenusių ir besimėgavusių gyvenimu, buvo nužudyti piktavalių nevykėlių“, – sakė D. Trumpas po susitikimo su palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu (Mahmudu Abasu) okupuotame Vakarų Krante.

„Nevadinsiu jų pabaisomis, nes jiems patiktų toks apibūdinimas. Jie manytų, jog tai puikus pavadinimas“, – sakė jis.

„Nuo šiol vadinsiu juos nevykėliais, nes jie tokie ir yra. Jie nevykėliai, ir turėsime jų daugiau. Tačiau jie yra nevykėliai – tiesiog prisiminkite tai“, – pridūrė D.Trumpas.

Kruviniausia ataka

JAV prezidentas taip pat pasikalbėjo su Didžiosios Britanijos vyriausybės vadove Theresa May (Tereza Mei) ir pareiškė jai „užuojautą bei paramą visos Amerikos vardu“, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Seanas Spiceris (Šonas Spaiseris).

Tai yra kruviniausia ekstremistinė ataka Didžiojoje Britanijoje per pastaruosius 12 metų.

D. Trumpas pirmadienį atvyko dviejų dienų vizito į Izraelį ir antradienį lankėsi Vakarų Kranto Betliejaus mieste, kur susitiko su M. Abbasu.

Apsilankymas Izraelyje ir palestiniečių teritorijose yra vienas iš D. Trumpo pirmosios užsienio kelionės tapus prezidentu etapų.

Popiežių Pranciškų taip pat labai nuliūdino „žiauri“ ataka Mančesteryje, sakoma antradienį Vatikano paskelbtoje užuojautos žinutėje.

„Jo šventenybę popiežių Pranciškų labia nuliūdino žinia apie sužeistuosius ir tragiškai gyvybių netekusius (žmones) per žiaurų išpuolį Mančesteryje“, – sakoma popiežiaus vardu atsiųstoje telegramoje.

„Jis nuoširdžiai solidarizuojasi su visais, kuriuos palietė šis beprasmiškas smurto aktas, – nurodoma joje. – Jis vertina visas greitosios pagalbos ir saugumo tarnybų pastangas bei žada melstis už sužeistuosius ir žuvusiuosius“.

„Ypač galvodamas apie gyvybes praradusius vaikus ir jaunus žmones bei sielvartaujančius jų artimuosius, popiežius Pranciškus prašo Dievo taikos, sveikatos ir stiprybės tautai“, – sakoma telegramoje.

Kaip paprastai būna tokiais atvejais, telegramą pasirašė Vatikano valstybės sekretorius Pietro Parolinas (Pjetras Parolinas), kuris yra antras aukščiausias asmuo Vatikano hierarchijoje.

„Manchester United“ užuojauta

Futbolo klubo „Manchester United“ strategas Jose Mourinho antradienį pareiškė, kad išpuolio per dainininkės Ariana Grande (Arianos Grandės) koncertą aukos yra jo komandos mintyse ir širdyse.

„Visi labai liūdime dėl tragiškų pastarosios nakties įvykių. Mes negalime pašalinti aukų ir jų šeimų ir savo minčių bei širdžių“, – socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje parašė J.Mourinho.

Jo vadovaujama komanda trečiadienį Švedijoje žais Europos lygos finale prieš Amsterdamo „Ajax“ klubą.

„Mes turime dirbti savo darbą ir skrisime į Švediją tai padaryti. Apmaudu, kad negalime vykti su tokiu džiaugsmu, kokį visada jaučiame prieš svarbias varžybas“, – rašė treneris.

Pernai prie „Manchester United“ prisijungęs J.Mourinho pridūrė: „Net būdamas čia trumpą laiką aš žinau, kad Mančesterio žmonės išliks vieningi“.

Klubas dėl tragedijos atšaukė antradienį planuotą spaudos konferenciją Stokholme.

Tuo metu prieš kelioliką metų „Manchester United“ klube sužibėjęs britas Davidas Beckhamas (Deividas Bekemas) pareiškė užuojautą per socialinį tinklą „Instagram“.

„Širdį veriančios naujienos iš Mančesterio. Mane, kaip tėvą ir žmogų, liūdina tai, kas nutiko. Mano mintys yra su tais, kurie susidūrė su šia tragedija“, – rašė futbolininkas.

Kanų kino festivalio dalyviai pagerbia aukas

Tarptautinio Kanų kino festivalio dalyviai antradienį pagerbia savižudžio išpuolio per popmuzikos koncertą Mančesteryje aukas.

Ataka, kurios taikiniu tapo į JAV atlikėjos Arianos Grandė (Arianos Grandė) koncertą pirmadienio vakarą susirinkę jauni jos gerbėjai, aptemdė didžiausio pasaulyje kino festivalio 70-mečio šventę, į kurią susirinko daugybė pasaulio garsenybių.

Po 22 žmonių gyvybes nusinešusios teroro atakos Britanijoje, atsakomybę už kurią prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“, atšauktas antradienį turėjęs vykti fejerverkų šou.

Dešimtys festivalio organizatorių, vadovaujamų režisieriaus Thierry Fremaux (Tjeri Fremo), sustojo pagerbti žuvusiųjų tylos minute ant raudonu kilimu uždengu Festivalių rūmų laiptų. Prie jų prisijungė „Oskarui“ nominuota aktorė Isabelle Huppert (Izabel Hiuper).

„Mančesterio aukos nedarė nieko, ko nedarome mes - jos tik buvo kartu, džiaugėsi laisve mylėti ir dalintis savo aistromis“, – sakė T. Fremaux.

Antradienį netoli vietos, kurioje vyksta festivalis esančiuose pajūrio restoranuose užtilo muzika. Vakarieniaujama tyloje.

Festivalio organizatoriai šį sprogdinimą pavadino „dar vienu išpuoliu prieš mūsų kultūrą, jaunimą ir gyvenimo džiaugsmą, prieš mūsų laisvę, dosnumą ir toleranciją..., prieš menininkus, profesionalus ir žiūrovus“.

Praėjus vos 10 mėnesių po teroro atakos Nicoje, per kurią džihadistas sunkvežimiu traiškė minią ir pražudė 86 žmones, Kanuose sugriežtintas saugumas, siekiant apsaugoti šventę; eismą blokuoja didžiuliai betono luitai, ant stogų budi snaiperiai.

Kanų meras Davidas Lisnardas (Davidas Lisnaras) nuoširdžiai užjautė Mančesterio aukas ir dar parašė tviteryje: „Grėsmė maksimali; liksime maksimaliai budrūs, kad būtų išvengta to ir apsaugoti visi, gyventojai, festivalio lankytojai nuo išpuolio pavojaus“.

Žvaigždės, tarp kurių buvo Nicole Kidman (Nikol Kidman), Willas Smithas (Vilas Smitass), Colin Farrell (Kolinas Farekas) ir Salma Hayek (Salam Hajek), anksčiau antradienį prisidėjo prie garsiųjų režisierių – Kanų žiuri vadovo Pedro Almodovaro ir Ken Loacho (Keno Loučo), kad nusifotografuotų „šeimos nuotraukoje“, festivalio 70-mečio proga, dar daugelis pasirūpino ir asmenukėmis.

Eifelio bokštas paskęs tamsoje

Paryžiaus Eiffelio (Eifelio) bokštas antradienio vidurnaktį paskęs tamsoje, pagerbiant 22 per išpuolį Mančesterio arenoje žuvusių žmonių atminimą, paskelbė Paryžiaus rotušė.

Panašiai Eiffelio bokšto apšvietimas buvo išjungtas ir po kitų panašių džihadistų atakų Londone, Sankt Peterburge ir Stokholme, taip pat po 2015 lapkričio mėnesio išpuolių Paryžiuje bei demonstruojant palaikymą Sirijos Alepo miesto gyventojams 2016 metų gruodį.

„Nusitaikydami į Mančesterį, teroristai norėjo atakuoti ir bendras mūsų vertybes, mūsų nesilpstantį atsidavimą demokratijai, laisvei, humaniškumui ir bendruomenei“, – sakoma Paryžiaus merės Anne Hidalgo (An Hidalgo) pareiškime.

„Šių bergždžių ir nuolatinių grasinimų akivaizdoje didieji miestai privalo susiburti į vieningą frontą, – pridūrė ji. – Tiems vaikams, tiems jauniems žmonėms, jų tėvams, kuriuos palietė ši terorizmo ataka... aš noriu pasakyti, kad paryžiečiai, kuriems pažįstamas toks išbandymas, yra su jais“.

Artimiausiomis dienomis Paryžiuje numatyti koncertai ir kiti renginiai, „suprantama“, įvyks, pridūrė ji.

„Taip bus parodyta, kad tebesame tvirti, ir mūsų gyvenimo būdas yra nepalaužiamas. Toks yra geriausias įmanomas atsakas tiems, kuriuos valdo fanatizmas ir neapykanta“ , – nurodoma pareiškime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Velniai rautu-

Velniai rautu- portretas
komentuojantys kacapai- eikit NACHER, o tiems dash idiotams butų geras atsakas- tos motinines bombos, už kiekviena išsišokimą, po tokia bomba į jų slaptavietes (dauguma jų žinomos tam tikrom žvalgybom), tai greit užčiauptu tuos idiotus, nevertinancius gyvybe.

NATO

NATO portretas
Arai, tu galvoji tu nenarkomanas?

Aras Valiulis

Aras Valiulis portretas
,,nato,,-tu galvoji/tu-Žmogus????
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių