Dėl įtariamo sąmokslo nužudyti britų premjerę kaltinimai pareikšti vienam įtariamajam

  • Teksto dydis:

Londone prieš teismą trečiadienį stojo 20 metų vyras, kuriam buvo pareikšti kaltinimai dėl sąmokslo nužudyti britų premjerę Theresa May (Terezą Mei) panaudojant sprogmenis ir peilį.

Naa'imuras Zakariyah Rahmanas (Naimuras Zakarija Rahmanas) kaltinamas planavęs susprogdinti bombą prie vyriausybės vadovės rezidencijos Dauningo gatvėje, tuomet įsiveržti į ją apsijuosus mirtininko diržu ir nudurti Th. May.

Pasak valstybės kaltintojo Marko Carrollo (Marko Kerolo), N. Z. Rahmanas planavo prie rezidencijos vartų susprogdinti savadarbį sprogmenį, kuris būtų sukėlęs sumaištį, o tada patekti į patį pastatą „su tikslu nužudyti ministrę pirmininkę“.

Jis planavo panaudoti mirtininko liemenę, pipirines dujas ir peilį, sakė M. Carrollas Vestminsterio magistratų teisme Londone.

Manoma, kad ruošdamasis šiam išpuoliui N. Z. Rahmanas kruopščiai išžvalgė rajoną, sakė prokuroras.

N. Z. Rahmanas yra kaltinamas teroristinio išpuolio planavimu ir pagalba kitam asmeniui - Mohammadui Aqibui Imranui (Mohamedui Akibui Imranui) - rengiant atskirą teroristinę ataką.

Teisme N. Z. Rahmanas pasirodė kartu su 21 metų M. A. Imranu, kuris yra kaltinamas bandymu prisijungti prie džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“. Jis taip pat siekė gauti padirbą pasą, kad galėtų išvykti į Libiją.

Abu šie vyrai buvo suimti lapkričio 28 dieną.

N.Z. Rahmanas teisme ištarė vos kelis žodžius; jis patvirtino savo pavardę ir gimimo datą bei pranešė neturintis nuolatinės gyvenamos vietos. Paprašytas nurodyti savo pilietybę vyras atsakė, kad yra „bangladešiečių kilmės britas“. Tuo tarpu M. A. Imranas pareiškė esantis „pakistaniečių kilmės britas“.

Vyriausioji magistratų teismo teisėja Emma Arbuthnot (Ema Arbutno) grąžino N. Z. Rahmaną ir M. A. Imraną kardomajam kalinimui iki gruodžio 20 dienos, kai jie turės pasirodyti Londono Old Beilio baudžiamųjų bylų teisme.

Antradienį vidaus reikalų sekretorė Amber Rudd (Amber Rud) parlamentą informavo, kad nuo 2013 metų išpuolio, kai du islamo ekstremistai Londono gatvėje nužudė britų karį, buvo atskleisti 22 islamistų teroro sąmokslai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių