Dėl planuojamų išpuolių Prancūzijoje suimti 10 ultradešiniųjų aktyvistų

  • Teksto dydis:

Prancūzijos kovos su terorizmu agentai antradienį suėmė 10 asmenų, įtariamų planavus surengti išpuolių prieš mečetes ir politikus, įskaitant vieną vyriausybės atstovą, naujienų agentūrai AFP sakė vienas tyrimui artimas šaltinis.

17–25 metų asmenys buvo sulaikyti Paryžiaus regionuose ir pietryčių Prancūzijoje, vykdant tyrimą dėl ultradešiniųjų aktyvistų veiklos, nurodė šaltinis.

Devyni vyrai ir moteris įtariami palaikę ryšius su birželį areštuotu 21 metų Loganu Alexandre'u Nisinu (Loganu Aleksandru Nizenu) – buvusiu ultradešiniosios grupuotės „Action Francaise Provence“ kovotoju, sakė šaltinis.

Pasak kito šaltinio, antradienį sulaikyta moteris yra L. A. Nisino motina.

Policijos tyrimas atskleidė „ketinimus įvykdyti smurtinių veiksmų“, bet šio sąmokslo detalės tebėra neaiškios, sakė šaltinis teismų struktūrose. Vis dėlto žinoma, kad tie planai susiję su „vienais maldos namais, politiku, migrantu ir narkotikų kontrabanda“.

Dar vienas šaltinis sakė, kad tikėtini taikiniai buvo vyriausybės atstovas Christophe'as Castaneras (Kristofas Kastaneras) ir kraštutinės kairiosios stovyklos lyderis Jeanas-Lucas Melenchonas (Žanas Liukas Melanšonas).

J.-L. Melenchono atstovas skundėsi, kad buvęs kandidatas į prezidentus „nebuvo informuotas ir kad prašymai suteikti apsaugą per parlamento rinkimus buvo atmesti“.

Įtariamieji, sulaikyti dėl „ryšių su teroristiniais nusikaltėliais“, taip pat galbūt planavo atakuoti migrantus ir mečetes.

„Jų planai buvo dar tik ankstyviausios stadijos“, – sakė vienas šaltinis.

L. A. Nisinas socialiniuose tinkluose paskelbė žinučių, kad planuoja smogti juodaodžiams, džihadistams, migrantams ir „padugnėms“, ir birželio 28-ąją buvo suimtas netoli Marselio.

Vienas tyrime dalyvaujančių šaltinių sakė, kad buvo nustatyta, jog L. A. Nisinas turėjo šaunamųjų ginklų, treniravosi šaudyti ir buvo nusiteikęs įgyvendinti savo grasinimus.

Į teisėsaugos akiratį šis asmuo pateko kaip vienos „Facebook“ paskyros, šlovinančios Norvegijos ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistą Andersą Behringą Breiviką (Andersą Bėringą Breiviką), administratorius.

A. B. Breivikas per 2011 metais įvykdytą sprogdinimą Osle ir šaudynes netoli sostinės esančioje Utiojos saloje nužudė 77 žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių