Per gaisrą Londono daugiabutyje žuvo 12 žmonių

  • Teksto dydis:

Londone per daugiaaukščio pastato gaisrą Šiaurės Kensingtono rajone trečiadienį žuvo mažiausiai 12 žmonių, patvirtino policija.

„Nujaučiu, kad žuvusiųjų skaičius dar viršys 12“, – sako Londono policijos viršininkas Stuartas Cundy (Stiuartas Kandis) per televiziją.

Kaip pasakojo vienas nelaimės liudininkų, viena nevilties apimta motina pro daugiabučio langą išmetė savo kūdikį, kurį pagavo apačioje buvęs žmogus.

Kilus gaisrui Šiaurės Kensingtono rajone esančiame pastate „Grenfell Tower“, nakties dangų nušvietė liepsnos, pro pastato langus veržėsi tiršti dūmai. Gesinti gaisro buvo atsiųsta 200 ugniagesių. Išaušus aukštyn nuo pajuodusio liepsnojančio namo kilo juodų dūmų stulpas.

„Tai precedento neturintis incidentas, – sakė ugniagesių komisarė Dany Cotton (Deni Koton) žurnalistams. – Per 29 savo darbo tarnyboje metus niekada nemačiau nieko panašaus“.

Greitai plintančio gaisro savo butuose įkalinti žmonės daužė langus ir šaukėsi pagalbos apačioje stovinčių žmonių, pasakojo nelaimės liudininkai. Vienas namo gyventojas sakė, kad nesuveikė priešgaisrinė signalizacija.

Mažiausiai 20 sužeistųjų yra kritinės būklės, sakė Londono greitosios pagalbos tarnybos operacijų vadovas Paulas Woodrow (Polas Vudrou).

Pirmuosius pranešimus apie gaisrą Londono ugniagesių brigada gavo 0 val. 45 min., o po šešių minučių pasirodė pirmosios ugniagesių mašinos, sakė D.Cotton.

Net praėjus daugiau nuo 11 valandų nuo gaisro gesinimo pradžios, name buvo dar buvo ugnies židinių.

Name buvo priešgaisrinės apsaugos problemų

Apie gaisro priežastis kol kas nepranešama, tačiau įpykę gyventojai sako jau anksčiau perspėję vietos pareigūnus dėl priešgaisrinės apsaugos problemų šiame name. Šis savivaldybei priklausantis 120 butų namas, skirtas socialiniam būstui, buvo pastatytas 1974 metais. Neseniai jame buvo atlikta renovacija už 8,6 mln. svarų (11 mln. eurų), kuri buvo baigta 2016 metų gegužę, skelbia Kensingtono ir Čelsio rajono savivaldybė.

Samira Lamrani sakė mačiusi, kaip moteris bandydama išgelbėti kūdikį išmetė jį pro langą „iš devinto ar dešimto aukšto“.

„Languose ėmė rodytis žmonės, jie karštligiškai daužė ir šaukė. Langai buvo truputį praviri, viena moteris gestais rodė, kad tuoj išmes savo kūdikį, ir klausė, ar kas nors gali sugauti jos kūdikį. Kažkas sugavo, į priekį išbėgo ponas, jam pavyko sugauti kūdikį“, – pasakojo liudininkė britų naujienų agentūrai „Press Association“.

69 metų Ruks Mamudu pabėgo iš pirmame aukšte esančio savo buto vilkėdama tik pižama ir chalatu. Jau būdama lauke kartu su savo vaikaičiu moteris matė viršutiniuose namo aukštuose įkalintus žmones, girdėjo jų pagalbos šauksmus.

„Aš sėdėjau, žiūrėdama kaip dega mano namas, kaip iš jo negalintys ištrūkti žmonės šaukiasi pagalbos“, – pasakojo ji.

Prie pastato esantys žmonės kalbėjo apie jame likusius draugus ir šeimos narius, su kuriais negali susisiekti. Kiti pasakojo viduje matę žmonių, kurie prožektoriais ir mobiliaisiais telefonais rodė šviesos signalus, kad atkreiptų gelbėtojų dėmesį.

Pastate priešais degantį daugiabutį namą gyvenanti Nassima Boutrig (Nasima Butrig) pasakojo atsibudusi nuo sirenų gausmo ir išvydusi, kad į jos namus veržiasi tiršti dūmai.

„Matėme rėkiančius žmones, – pasakojo ji. – Daugelis prašė: Pagalbos! Pagalbos! Pagalbos! Ugniagesiai galėjo padėti tik buvusiems apatiniuose aukštuose. Viršuje buvo liepsnos. Jie negalėjo jų suvaldyti“, – pasakojo moteris.

Nelaimė įvyko praėjus 10 dienų po teroro išpuolio Londono Boro turgaus rajone. Iš pradžių kai kurie gyventojai pagalvojo, kad tai gali būti dar vienas teroro išpuolis, tačiau pareigūnai tokią galimybę atmetė.

Priminė rugsėjo 11-osios išpuolį

„Tokios liepsnos! Niekada nemačiau nieko panašaus. Man tai priminė rugsėjo 11-osios išpuolį, – sakė 45 metų Muna Ali. – Gaisras prasidėjo viršutiniuose aukštuose... ir taip greitai išplito. Išplito per kokį pusvalandį“.

Kiti liudininkai pasakojo, kad nuo degančio pastato krito putplastį primenančios medžiagos dalelės. Bijota, kad perkaitęs daugiabutis gali nuvirsti, tačiau konstruktoriai nuramino, kad toks pavojus negresia, sakė Londono ugniagesių brigada.

Tačiau priešgaisrinė signalizacija pastate nesuveikė, sakė 16-ame namo aukšte gyvenęs 55 metų Edwardas Daffarnas (Edvardas Dafarnas).

„Man pasisekė, kad likau gyvas. Suveikė kaimyno dūmų detektorius ir man paskambino kitas kaimynas, kuris liepė bėgti“, – pasakojo jis.

Pasak E.Daffarno, gyventojai jau daug metų skundėsi Londono miesto tarybai dėl namo saugumo.

„Aš tai laikau masine žmogžudyste“, – sakė jis, kalbėdamas apie kilusį gaisrą.

Bendruomeninė organizacija „The Grenfell Action Group“, susibūrusi priešintis netoliese rengiamam rekonstrukcijos projektui, dėl prastų „Grenfell Tower“ saugumo standartų pareigūnams skundėsi nuo 2013 metų.

Organizacijos nerimą kėlė pastate esanti profilaktiškai netikrinama ugniagesių įranga ir tai, kad buvo užblokuotas avarinis privažiavimas prie to pastato.

„Mūsų perspėjimų niekas neišgirdo. Mes nuspėjome, kad katastrofa neišvengiama, buvo tik laiko klausimas“, – paskelbta grupės tinklaraštyje netrukus po gaisro.

2014 metų liepos mėnesio informaciniame biuletenyje gyventojams sakoma, kad namas buvo suprojektuotas „laikantis griežtų priešgaisrinių reikalavimų“. Jame taip pat priduriama, kad gaisro atveju gyventojai turi likti savo butuose.

Tuo metu Londono meras Sadiqas Khanas (Sadikas Chanas) pareiškė, kad kyla daug klausimų ir dėl kitų mieste esančių daugiabučių.

„Artimiausiomis dienomis iškils daug klausimų, kokia buvo šios tragedijos priežastis. Aš noriu patikinti Londono gyventojus, kad gausime visus atsakymus“, – pareiškė S.Khanas.

Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės Theresos May (Teresos Mei) Dauningo gatvės biuras pranešė, kad šalies lyderę „yra labai sukrėtė tragiškos netektys „Grenfell Tower“ pastate ir kad ji nuolat informuojama apie esamą padėtį“.

Gesino 200 gelbėtojų

Ugniagesių brigada nurodė, kad 40 automobilių ir 200 gelbėtojų buvo pasiųsti gesinti liepsnojančio pastato „Grenfell Tower“, kuriame yra 120 butų.

Policijos pranešime nurodoma, kad 1 val. 16 min. vietos (3 val. 16 min. Lietuvos) laiku buvo gautas iškvietimas dėl „didelio gaisro daugiabutyje, esančiame (gyvenamajame komplekse) „Lancaster West Estate“.

Įvykio liudininkai pasakojo girdėję klyksmus iš viršutinių aukštų, o vienas gyventojas matėsi karštligiškai mojuojantis baltu audeklu.

Mažiausiai 15 žmonių buvo hospitalizuoti dėl „įvairių sužeidimų“; dalis jų apsinuodijimo dūmais, nurodė greitosios pagalbos tarnyba.

Pasak pareigūnų, 1974 metų statybos pastatas yra evakuojamas.

„Ugniagesiai dirba naudodami kvėpavimo aparatus itin sunkiomis ir sudėtingomis sąlygomis, kad suvaldytų šį gaisrą“, – sakė Londono ugniagesių brigados komisaro pavaduotojas Danas Daly (Denas Dalis).

„Tai labai didelis ir labai rimtas incidentas. Pasiuntėme daug išteklių ir specializuotos įrangos“, – pridūrė jis.

Londono meras tviteryje parašė: “(Pastate) „Grenfell Tower“ paskelbtas didelis incidentas.“

Mačiau, kaip iškrito vienas žmogus, mačiau kitą moterį, laikančią iškištą pro langą kūdikį... girdėjau klyksmus.

Perspėjo dar prieš metus 

Šalimais gyvenantis aktorius ir rašytojas Timas Downie (Timas Daunis) sakė: „Šiurpu. Visas pastatas apgaubtas liepsnų. Jo nebeliko. Tik laiko klausimas, kad šis pastatas sugrius.“

Pareigūnai apsupo pastatą ir neleidžia prie jo artintis žmonėms. Baiminamasi, kad namas gali sugriūti, nurodė valstybinis transliuotojas BBC.

Greitosios pagalbos tarnybos pranešime aplinkinių namų gyventojams patariama užsidaryti langus ir duris, kad neprasiskverbtų rajone tvyrantys tiršti dūmai.

Kaip pranešama, vietos gyventojai dar prieš metus perspėjo apie gaisro pavojų dėl šiukšlių, susikaupusių per remonto darbus.

„Šis reikalas kelia ypatingą susirūpinimą, nes per renovacijos darbus patekti į „Grenfell Tower“ ir iš jo išeiti galima tik per vienas duris“, – rašoma vietos aktyvistų kuopelės „Greenfell Action Group“ tinklaraštyje.

„Nesinori net galvoti apie potencialą kilti gaisrui bendrojo naudojimo patalpose, koridoriuose, nes gyventojai įstrigtų pastate be jokios galimybės ištrūkti“, – sakoma toje žinutėje.

„Žmonės degė

Daugiabučio gyventojai pasakojo matę negalinčių ištrūkti ir pro langus šokinėjančių žmonių.

39-erių metų Hanan Wahabi (Hanan Vahabi), gyvenanti devintame 24 aukštų daugiabučio aukšte, sakė, kad pabudo apie 1 val. vietos (3 val. Lietuvos) laiku pajutusi dūmus.

„Mačiau, kad pro pusiau atvirą svetainės langą krito pelenai“, – sakė ji, sėdėdama su savo vyru, 16-mečiu sūnumi ir 8-mete dukra viename vietos bendruomenės centre.

„Pažiūrėjau į lauką ir pamačiau, kad ugnis kilo namu. Ji buvo prie pat mano lango, – sakė ji. – Uždariau langą ir išbėgau.“

Jos šeimai pabėgus iš namo, moteris paskambino savo broliui, gyvenančiam 21-e aukšte, kad sužinotų, ar jam nieko nenutiko.

„Tuo metu ugnis dar nebuvo pasiekusi namo viršaus“, – sakė H. Wahabi.

„Jis sakė, kad jam buvo liepta likti viduje, visiems viename kambaryje, ir po durimis pakišti rankšluosčių. Jis sakė, kad ateis. Tada vėl jam paskambinau, ir jis sakė, kad buvo pernelyg daug dūmų“, pasakojo ji,

„Paskutinį kartą mačiau jį, kai jis su žmona ir vaikais mojavo pro langą. Kai paskutinį kartą kalbėjau su jo žmona, jis telefonu kalbėjosi su ugniagesiais. Iš jo nėra jokių žinių. Jam neįmanoma prisiskambinti, negaliu prisiskambinti ir laidiniu telefonu. Tai buvo apie 2 valandą“, – pridūrė moteris.

Danieliu prisistatęs liudininkas radijui „BBC Radio London“ sakė, kad ugniai kylant vis aukščiau, žmonės viršutiniuose aukštuose buvo įkalinti savo butuose.

„Žmonės degė, – sakė jis. – Mačiau tai savo akimis. Dar mačiau, kaip žmonės šokinėjo (pro langus).“

Žmonės degė. Mačiau tai savo akimis. Dar mačiau, kaip žmonės šokinėjo.

Kitas liudininkas, Jody Martinas (Džodis Martinas), sakė, kad jam pavyko pasiekti antrą degančio pastato aukštą, bet ten buvo labai daug dūmų.

„Mačiau, kaip iškrito vienas žmogus, mačiau kitą moterį, laikančią iškištą pro langą kūdikį... girdėjau klyksmus. Šaukiau visiems, kad leistųsi žemyn, bet jie sakė: „Negalime palikti savo butų, nes koridoriuose pernelyg daug dūmų“, – pasakojo jis

Samira Lamrani britų naujienų agentūrai „Press Association“ taip pat sakė mačiusi, kaip moteris bandydama išgelbėti kūdikį išmetė jį pro langą „iš devinto ar dešimto aukšto“.

„Languose ėmė rodytis žmonės, jie karštligiškai daužė ir šaukė. Langai buvo truputį praviri, viena moteris gestais rodė, kad tuoj išmes savo kūdikį, ir klausė, ar kas nors gali sugauti jos kūdikį. Kažkas sugavo, į priekį išbėgo ponas, jam pavyko sugauti kūdikį“, – pasakojo liudininkė.

„Aš žuvęs“

Dar vienas bendruomenės centre sutiktas vyras, dėvintis šortus, marškinėlius ir sportinius batus, o pečius apsigobęs pledu, pasakojo, kad jam vos pavyko išsigelbėti iš degančio pastato.

„Įsijungė mano kaimyno gaisro signalizacija, ir pamaniau, kad gal jis kažką gamina“, – pasakojo Eddie (Edžiu) prisistatęs 55 metų vyras.

„Gulėjau lovoje ir išgirdau, kaip žmonės šaukia „Gaisras!“ Atidariau duris, bet į vidų pateko daugybė dūmų. Tada po poros sekundžių paskambino kaimynas iš penkto aukšto ir pasakė: „Po velnių, dink iš pastato!“ – pasakojo vyras.

„Nubėgau į vonią, sušlapinau rankšluostį ir apsivyniojau jį ant galvos. Išbėgau į koridorių, uždariau duris ir bėgau, kaip maniau, atsarginio išėjimo link. Neradau jo. Tai buvo gyvybės ir mirties klausimas; Pamaniau: „Jei dar bent penkias sekundes čia pabūsiu, aš žuvęs“, – sakė jis.

„Ten ant grindų buvo ugniagesys. Jis paėmė man už kojos ir nutempė, kur buvo gaisriniai laiptai. Nieko nebuvo matyti. Tiesiog bėgau laiptais žemyn. Ant laiptų nebuvo tiek daug žmonių“, – pasakojo vyras.

„Daugybė žmonių neištrūko iš to pastato“, – pridūrė jis.

16-ame aukšte gyvenęs 51 metų Abdulas Hamidas sakė praradęs visą turtą, bet teigė, kad jam pasisekė, jog liko gyvas.

„Nieko neturiu. Mano pasas buvo ten – jo nebėra. Turėjau skristi į Saudo Arabiją ir dalyvauti hadže. Dabar esu benamis.“, – sakė jis.


Šiame straipsnyje: Londonasgaisrasdega daugiabutis

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
BRRR, 'gražiai' liepsnoja... vėl tie 'atbėgėliai'? O šiaip - neatmestina kad tie 'perkeltieji' ir Vilniuje 'dangoraižius' pakurs: "Už apviltus lūkesčius"... o kur dar vietiniai piromanai, negi jų tokie vaizdai neįkvepia??? :

Gaila

Gaila portretas
Žmonių. O pavadinime klaida: ne daugiabutĮ bet DAUGIABUTY , o jei rašytų pilną žodį būtų - DAUGIABUTYJE. O gal jau rašybos taisyklės negalioja, nes kasdien portalų straipsniuose pilna klaidų.

PASIMELSK KAUNIETI...

PASIMELSK KAUNIETI... portretas
PAGALVOK KIEK LT VAIKU TEN YRA... MASTYK KA RASAI....
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių