Egipte išpuolio prieš krikščionis aukų padaugėjo iki 29

  • Teksto dydis:

Egipte per krikščionis į vienuolyną vežusio autobuso užpuolimą žuvusių žmonių skaičius padidėjo iki 29, pranešė šalies valdžia.

Pasak Egipto vyriausybės pranešimo, 13 per penktadienio išpuolį nukentėjusių žmonių vis dar yra ligoninėse Kaire ir pietiniame Minjos mieste, kur autobusas buvo užpultas. Prieš tai buvo pranešta, kad žuvo 28 žmonės.

Pasala buvo surengta prieš pat prasidedant šventajam musulmonų Ramadano mėnesiui. Tai jau ketvirtas išpuolis prieš krikščionių mažumą Egipte nuo praėjusio gruodžio.

Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi (Abdel Fatahas Sisis) pranešė, kad įtariama, jog autobusą užpuolė „Islamo valstybės“ (IS) kovotojai, ir kad Egiptas surengė aviacijos antskrydžius prieš, pasak jo, kovotojų rengimo bazes Libijoje.

„Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) šeštadienį prisiėmė atsakomybę dėl ankstesnę dieną įvykdytą išpuolį prieš grupę krikščionių vežusį autobusą Egipto vidurio regione, nusinešusį dešimtis žmonių gyvybių, pranešė grupuotės propagandos padalinys „Amaq“.

„Islamo valstybės“ saugumo dalinys vakar įvykdė ataką Minjoje, kurios taikinys buvo koptus vežęs autobusas, ir atėmė gyvybes 32 iš jų“, – sakoma „Amaq“ pranešime.

Popiežius pasmerkė barbarišką išpuolį

Popiežius Pranciškus pasmerkė penktadienį Egipte įvykdytą kruviną išpuolį prieš koptų krikščionis bei paragino šalį siekti taikos ir susitaikymo, pranešė Vatikanas.

Užuojautos pranešime Egipto prezidentui Abdel Fattahui al Sisi (Abdel Fatahui Sisiui) pažymima, kad Šventąjį Tėvą „labai nuliūdino žinia apie barbarišką išpuolį vidurio Egipte ir apie šio beprasmio neapykantos akto sukeltas tragiškas žūtis bei sužeidimus“.

„Popiežius Pranciškus išreiškia nuoširdų solidarumą visiems, nukentėjusiems dėl šio žiauraus išpuolio, – rašoma pranešime, kurį popiežiaus vardu nusiuntė Vatikano valstybės sekretorius Pietro Parolinas (Pjetras Parolinas). – Jo Šventenybė patiki žuvusiųjų sielas Visagalio gailestingumui. Jis užtikrina gedinčias šeimas ir visus nukentėjusiuosius, kad karštai meldžiasi, bei pasižada ir toliau melsti užtarimo siekiant taikos ir susitaikymo visoje šalyje.“

Pranciškus praėjusį mėnesį surengė istorinį vizitą Egipte, kurio metu išreiškė paramą koptų mažumai ir paragino šalį siekti tolerancijos ir dialogo. Beveik 1,3 mlrd. pasaulio katalikų dvasinis lyderis taip pat tapo pirmuoju popiežiumi, aplankiusiu šeicho Ahmedo al Tayebo (Ahmedo Tajibo), Kairo sunitų dvasinės minties centro „al Azhar“ mečetės imamo, būstinę.

Popiežius Pranciškus šeštadienį pasimeldė už ankstesnę dieną Egipte islamo ekstremistų nužudytus koptus ir pažymėjo, kad šiais laikais krikščionių kankinių yra daugiau nei senovėje.

Per susitikimą su dvasininkais Italijos uostamiestyje Genujoje Šventasis Tėvas paragino juos melstis „už mūsų brolius Egipto koptus, kurie buvo nužudyti, nes nenorėjo išsižadėti savo tikėjimo“.

„Nepamirškime, kad šiandien krikščionių kankinių yra daugiau nei senovėje, ankstyvaisiais Bažnyčios laikais,“ – sakė Pranciškus Šv. Lauryno katedroje susirinkusiems vyskupams, kunigams ir vienuolėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių