Ekspertai: Britanijos sprendimas išsiųsti rusų diplomatus – silpnas atsakas

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės Theresos May (Terezos Mei) sprendimas išsiųsti iš šalies 23 rusų diplomatus ir įšaldyti aukšto lygio kontaktus su Rusija yra „švelnus“ atsakas, veikiausiai nesukelsiantis nerimo Maskvai, tačiau leidžiantis imtis tolesnių atsakomųjų priemonių, sako analitikai.

Th. May apie šias priemones paskelbė trečiadienį, jos vyriausybei nusprendus, kad Rusija „kaltintina“ dėl Britanijoje praėjusią savaitę įvykdyto buvusio rusų šnipo Sergejaus Skripaliaus ir jo dukters Julijos apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Kovo 4 dieną jie buvo rasti be sąmonės ant suoliuko šalia vieno prekybos centro Anglijos pietvakariniame Solsberio mieste.

Jonathanas Eyalas (Džonatanas Ijalas) iš Londone įsikūrusio Karališkojo jungtinio gynybos ir saugumo tyrimų instituto (RUSI) sakė, kad reakcija, „panašu, yra gerokai mažesnė nei tikėtasi iš pradžių“. 

Vis dėlto jis pažymėjo, kad šis atsakas turėtų būti traktuojamas kaip „pirmasis žingsnis“ duodant atkirtį Maskvai, turint galvoje, kad Th. May neišsiuntė iš šalies Rusijos ambasadoriaus, taip pat neinicijavo visiško santykių nutraukimo.

„Taigi, daugeliu atžvilgiu ministrė pirmininkė dar neišnaudojo visų galimybių, jei kiltų nauja konfrontacija“, – pažymėjo jis. 

J. Eyalas pridūrė, kad palyginti švelnus Londono atsakas rodo, kad Th. May nori „tam tikro bendradarbiavimo su rusais ateityje“.

„Silpnas atsakas“

Th. May sakė, jog nenori visiškai nutraukti santykių su Maskva, todėl buvo nuspręsta išsiųsti iš šalies 23 rusų diplomatus, kurie, manoma, yra žvalgybos pareigūnai. Jiems nurodyta per savaitę palikti Jungtinę Karalystę.

Premjerė pažadėjo, jog bus imtasi priemonių prieš rusus, įtariamus prisidėjus prie „priešiškos valstybės veiklos“. Bus įšaldytas Britanijoje esantis jų turtas, o tie, kurių šiuo metu nėra šalyje, bus sulaikyti atvykę pasienyje.

Be to, nė vienas Britanijos karališkosios šeimos narys ar ministras nedalyvaus vėliau šiais metais Rusijoje vyksiančiame Pasaulio futbolo čempionate.

Karališkojo Londono koledžo Rusijos instituto vadovas Samas Greene'as (Semas Grinas) pažymėjo, kad diplomatų išsiuntimas yra „išmatuojamas“ atsakas, į kurį Maskva tikriausiai reaguos analogišku žingsniu. 

„Diplomatų skaičius didelis, tačiau šiuo atveju svarbu ne kiekis“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP. 

„Kol kas dar nematėme nieko, kas, mano nuomone, galėtų paskatinti pokyčius Kremliaus politikoje“, – pabrėžė S. Greene'as.   

Pasak jo, Th. May paskelbtos priemonės suteiks daugiau laiko Britanijai atlikti nuodugnų tyrimą, o Maskvai, kuri prieš sekmadienį vyksiančius prezidento rinkimus yra sutelkusi visą dėmesį į vidaus politiką, laiko parengti atitinkamą atsaką.

Tačiau S. Greene'as įspėjo: „Jei tikimasi iš Maskvos sulaukti kažkokių nuolaidų ar bendradarbiavimo, iki prezidento rinkimų to nebus“.

„Manau, kad ir po rinkimų tai nenutiks“, – pridūrė jis.   

Mathieu Boulegue'as (Matjė Bulegas) iš Londone įsikūrusio strateginių studijų centro „Chatham House“ pritarė nuomonei, kad Londono atsakas yra „silpnas“.

„Esama ryškaus neatitikimo tarp pareiškimo, kad Rusija yra valstybė agresorė, ir atsako, kuris yra itin silpnas“, – sakė jis AFP.

M. Boulegue'as pridūrė, kad ryžtingesniu atsaku Maskvai galėjo būti Anglijos futbolo rinktinės pasitraukimas iš vasarą Rusijoje vyksiančio Pasaulio futbolo čempionato arba ekonominės sankcijos rusų oligarchams.

Perspėjimas rusų agentams

Britų užsienio reikalų sekretoriaus Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) nuomone, Rusija buvusį savo šnipą kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga apnuodijo norėdama aiškiai parodyti, kad tie, kas nepaklūsta Rusijos valstybei, nusipelno „paspringti savo 30-čia sidabrinių“.

B. Johnsonas ketvirtadienį transliuotojui BBC sakė, kad „pasipūtėliškame, sarkastiškame“ Maskvos atsakyme po Sergejaus Skripalio ir jo dukters užpuolimo slypi žinia. Rusai „nori tuo pačiu metu (ir) neigti tai, ir vis dėlto ... didžiuotis tuo“, sakė sekretorius.

Pasak B. Johnsono, „priežastis, dėl kurios jie pasirinko šią nervus paralyžiuojančią medžiagą – parodyti, kad tai Rusija, ir parodyti žmonėms jų agentūrose, kurie galėtų galvoti apie perbėgimą arba paramą kitokiam gyvenimo būdui, tikėjimą alternatyviomis vertybėmis, kad Rusija keršys“.

Kremliaus kritika

Kremlius ketvirtadienį „absoliučiai neatsakingomis“ pavadino Didžiosios Britanijos baudžiamąsias priemones Rusijai dėl buvusio dvigubo agento apnuodijimo ir pareiškė, kad Maskvos atsako Londonui neteks ilgai laukti.

„Britanijos pozicija mums atrodo neatsakinga ir diplomatinių santykių požiūriu, ir dėl galutinių realaus tyrimo ir realių žmonių, kurie už to stovėjo, (suradimo) tikslų bei interesų“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

Pasak jo, V. Putinas tikriausiai pasirinks galimybę, „labiausiai atitinkančią Rusijos interesus“.

„Atsakomųjų žingsnių ilgai laukti nereikės; šiuos pasiūlymus suformuluos Užsienio reikalų ministerija ir kitos žinybos, bet galutinį sprendimą priims Rusijos Federacijos prezidentas“, – sakė D. Peskovas.

Jis pakartojo Maskvos poziciją, kad Britanijos kaltinimai yra nepagrįsti ir kad S. Skripalio užpuolimas turi „visus provokacijos požymius“.

„Šie kaltinimai niekuo nepagrįsti ir buvo reiškiami (dar) prieš tai, kai galėjo pasirodyti kokia nors informacija apie panaudotą medžiagą“, – sakė D. Peskovas.

Jis pareiškė, kad Britanija tokiu būdu „pažeidė tarptautinę teisę“. „Šis Didžiosios Britanijos pažeidimas akivaizdus, todėl mes, žinoma, sunerimę dėl susidariusios padėties, bet kantriai kalbėsime ir nuosekliai aiškinsime ... savo poziciją: Rusija niekaip nesusijusi su incidentu, įvykusiu su Skripaliu Solsberyje“, – pridūrė D. Peskovas.

Atsakomąsias priemones Britanijai Rusija viešai paskelbs apie jas informavusi Londoną, sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Jūs juk suprantate, kad mes šį atsakymą kaip mandagūs žmonės iš pradžių pateiksime kolegoms britams“, – ketvirtadienį Maskvoje per forumą „Rusija – galimybių šalis“ sakė S. Lavrovas.

Šaiposi iš Th. May pažado

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova trečiadienį šaipėsi iš britų ministrės pirmininkės Theresos May (Terezos Mei) pažado po buvusio rusų šnipo užpuolimo imtis veiksmų dėl nusikalstamumo bei korupcijos ir pavadino Londoną nusikaltėlius priglaudžiančiu pinigų plovimo centru.

М. Zacharova pavadino Didžiosios Britanijos vyriausybę melagiais, nes Londonas nenagrinėjo dešimčių Maskvos prašymų perduoti Britanijos teritorijoje gyvenančius nusikaltėlius ir žudikus.

„Sunku sugalvoti didesnę skalbyklą pinigų plovimui už Londoną“, – per valstybinės televizijos „Rossija 1“ pokalbių laidą pareiškė M. Zacharova.

„O ar žinote, kiek rusų laukiame iš Londono pagal oficialius prašymus? Daugiau kaip 40 žmonių, tarp kurių yra ne tik žmonės, atvežę nešvarius pinigus, ... bet (ir) žudikai maniakai“, – sakė M. Zacharova. Pasak jos, tuos žmones Britanija priėmė ir net suteikė jiems prieglobstį.

„O dabar jie sako mums, kad įstatymą pažeidę žmonės Britanijoje nelaukiami?“ – klausė URM atstovė. Nė vieno iš šių asmenų vardo ji nenurodė.

Th. May trečiadienį sakė, kad Britanijai reaguojant į buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio apnuodijimą Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga, Londonas tikrins lankytojus, kurie galėtų būti įsitraukę į šaliai žalingą veiklą.

Pasak ministrės pirmininkės, teisėsaugos institucijos veiks „prieš stambius nusikaltėlius ir korumpuotą elitą“.

„Nėra jiems vietos, nei jų pinigams, mūsų šalyje“, – perspėjo Th. May.

„Šie žmonės yra melagiai, – pareiškė M. Zacharova, turėdama omenyje Britanijos pareigūnus. – Jie sako, kad nepriima nešvarių pinigų, ir tuo pačiu metu negali perduoti mums 40 žmonių, kuriems ne tik kad iškeltos bylos – kurie yra žudikai.“

Th. May trečiadienį paskelbė, kad Londonas taip pat išsiųs 23 rusų diplomatus ir sustabdys kontaktus su Rusija aukštu lygiu, įskaitant kontaktus dėl pasaulio futbolo čempionato.

M. Zacharova šaipėsi ir iš šių priemonių.

„Karališkoji šeima neatvyks. Nežinau, kaip ištverti, turime tai iškęsti. Kažkaip turime tai drąsiai iškęsti“, – kikenantiems laidos vedėjams pasakė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvis

Lietuvis portretas
Ne Anglai kacape apsimyžo o jūs ruskiai eilinį kartą apsidergėte nu bet jūs rusai ko iš jūsų daugiau tikėtis.

A. V

A. V portretas
Anglai apsimyžo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių