Ekspertai: Vakarų galios smūgiai Sirijai balansuoja ant teisinės ribos

  • Teksto dydis:

Didžioji Britanija, Prancūzija ir JAV įtariamiems Sirijos cheminių ginklų objektams šeštadienį smogė reaguodamos į tarptautinės teisės „aiškų pažeidimą“, bet ekspertai perspėjo, kad šios šalys, vykdydamos tokį vienašališką veiksmą, pačios stovėjo ant abejotino teisinio pagrindo.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) sakė, kad įtariamas cheminio ginklo panaudojimas sukilėlių mieste Dumoje praėjusį savaitgalį buvo akivaizdus kelių Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijų prieš Siriją pažeidimas.

Britų ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) taip pat pavadino smūgius Sirijai „teisingais ir teisėtais“, ir sakė, kad tarptautinė bendrija netoleruos tolesnio cheminių ginklų naudojimo.

Prancūzija sako, kad po 2013 metų, kai Damaskas neva pritarė Cheminio ginklo uždraudimo konvencijai (CWC), Sirija tęsė slaptą cheminių ginklų programą, o tai galėtų paskatinti kitus represinius režimus taip pat naudoti tokius ginklus.

Šeštadienį paskelbtoje analizėje prancūzų žvalgybos tarnybos kalba apie „surinktus įrodymus“, kad nuo 2017 metų balandžio 4-osios, kai Chan Šeichūne buvo panaudotos zarino dujos, buvo įvykdyta maždaug 11 cheminių atakų, daugiausia panaudojant chlorą.

Ataka Chan Šeichūne, kai žuvo 88 žmonės, sukėlė tarptautinį pasipiktinimą ir paskatino JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pirmuosius smūgius Sirijos režimui.

„Manome, kad cheminių ginklų naudojimo normalizavimas yra grėsmė mūsų kolektyviniam saugumui, kuri negali likti be atsako“, – naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis Prancūzijos prezidentūroje.

Tačiau Maskva, pagrindinė Sirijos sąjungininkė septynerius metus trunkančiame pilietiniame kare, iškart pareikalavo skubaus JT Saugumo Tarybos susirinkimo ir sakė, kad Vakarų galybės pažeidė „JT chartiją ir tarptautinės teisės normas bei principus“.

Analitikai sutinka, kad JAV, Britanija ir Prancūzija, surengusios smūgį Sirijai be JT įgaliojimo, kuris faktiškai yra neįmanomas, nes Rusija nuolat vetuoja tokius pasiūlymus Saugumo Taryboje, kliovėsi nelabai aiškia „teisinės moralės“ koncepcija.

„Konvencijų pažeidimas nesuteikia teisės naudoti jėgą“, – sakė pagalbos organizacijos „Gydytojai be sienų“ (MSF) teisės klausimų direktorė Francoise Saulnier (Fransuaz Solnjė).

Pagal JT taisykles karinė jėga kitos valstybės teritorijoje leidžiama tik trimis atvejais: teisėtos savigynos tikslais, paprašius tai šaliai arba leidus JT Saugumo Tarybai.

„Dūmų uždanga“

Vakarų pareigūnai taip pat nurodo moralinį argumentą ir sako, kad turi būti užkirstas kelias Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimui naudoti ypač žiauraus poveikio ir uždraustus ginklus.

„JT rezoliucijos priimtos ir šiandien mes galbūt veikiame ne pagal šių rezoliucijų gaires, bet pagal tarptautinės teisės gaires: šis diktatorius žudo savo paties žmones“, – neseniai sakė Prancūzijos parlamento Gynybos komiteto pirmininkas Jeanas-Jacques'as Bridey (Žanas Žakas Bridė).

Tačiau vadovautis tokiais argumentais rizikinga, nes jie gali atverti kelią vienašališkam jėgos naudojimui kitokiais atvejais. Šis precedentas gali būti ypač parankus režimų, jau pademonstravusių, kad jie nelabai paiso tarptautinės teisės principų, pastangoms pateisinti savo jėgos naudojimą, sako analitikai.

„Teisinė moralė yra absoliutūs spąstai, nes tai, kas moralu tau, nėra moralu man“, – sakė Didier Billionas (Didjė Bijonas) iš Prancūzijos Tarptautinių ir strateginių reikalų instituto.

„Kas suteiktų Prancūzijai ir JAV teisę bombarduoti kokią nors valstybę?“ – klausė jis ir atmetė šių šalių pateiktus argumentus kaip „dūmų uždangą“.

Teisininkui Patrickui Baudouinui (Patrikui Boduenui) iš Paryžiuje įsikūrusios ne pelno organizacijos „International Federation for Human Rights“ tai atrodo kaip „tarptautinės teisės pažeidimas siekiant užtikrinti, kad jos būtų laikomasi“.

„Tai idėja, kad yra kažkokia tarptautinė humanitarinė teisė, pagrįsta „atsakomybe ginti“. Tačiau tai nėra išdėstyta tarptautinėje teisėje“, – sakė jis.

F. Saulnier sutinka, kad tokios sąvokos yra „tuščios koncepcijos", galinčios duoti priešingų rezultatų.

„Pavojinga tai, jog Vakarai, Sirijoje jau kariaujantys su veikėjais ne valstybėmis, rizikuoja eskalacija tarptautinio konflikto link, kad potencialiai grįžtų prie derybų stalo“ dėl septynerius metus trunkančio pilietinio karo, sakė ji.

Tačiau bandydami apeiti nustatytas taisykles dėl jėgos panaudojimo, „mes likviduojame teisines struktūras, sukurtas po Antrojo pasaulinio karo“, pažymėjo F. Saulnier ir perspėjo dėl galinčios grįžti „kanonierių diplomatijos“.

Vakarų smūgiai tėra „farsas“, sako Sirijos sukilėliai

Sirijos opozicija šeštadienį pareiškė, kad Vakarų smūgiai vyriausybės karinėms pozicijoms yra nepakankami, ir teigė, kad kol prezidentas Basharas al Assadas (Bašaras Asadas) lieka valdžioje, tai tebus „farsas“.

JAV, JK ir Prancūzijos smūgiai buvo suduoti po įtariamos cheminės atakos, prieš savaitę įvykdytos sukilėlių mieste Dumoje netoli Damasko. Gelbėtojai ir medikai pranešė, kad per tą ataką žuvo daugiau kaip 40 žmonių.

„Bausti nusikaltimo įrankį paliekant nusikaltėlį – farsas“, – rašė Dumą kontroliavusios sukilėlių grupuotės „Jaish al Islam“ svarbus narys Mohammadas Alloushas (Mohamadas Alušas).

Kiti opozicijos nariai skundėsi, kad šie smūgiai nesutrukdys B. al Assadui toliau žudyti civilių įprastiniais ginklais.

Sirijos derybų komisijos (SDK), pagrindinės opozicijos grupės, prezidentas Nasras al Hariri (Nasras Hariris) sakė, kad B. al Assadas toliau naudos kitus letalius ginklus.

„Galvoju, kad režimas nerizikuos vėl panaudoti cheminius ginklus Sirijoje. Jis naudos tik statines su sprogmenimis, kasetines bombas“, – sakė jis.

SDK narys Hadi al Bahra (Hadis Bahra) sakė, kad minimi smūgiai tikrai pasiuntė žinią Sirijos režimui, bet – nepakankamai stiprią.

„Šiandienos raketinės atakos Assadui pasiuntė vieną žinią: „Negali toliau žudyti Sirijos vaikų cheminiais ginklais, naudok tik įprastinius ginklus“. Gėda žmonijai“, – sakė jis.

Kitą dieną po balandžio 7 dienos cheminės atakos Dumoje režimas ir jo sąjungininkė Rusija paskelbė, kad „Jaish al Islam“ sutiko pasitraukti iš šio miesto, kuris buvo paskutinė sukilėlių atrama buvusiame opozicijos bastione Rytų Gutoje.

Vasario viduryje pradėjęs oro ir sausumos puolimą, režimas atsikovojo beveik visą šalia Damasko esančią Rytų Gutą.

Nuo pilietinio karo pradžios 2011 metais Sirijos opozicija ne kartą reikalavo B. al Assado pasitraukimo.

Tačiau jis sugebėjo išsilaikyti valdžioje ir, antskrydžiais padedant Rusijai, atkovojo iš sukilėlių dideles teritorijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čia čia. Būtinai reikia nušalinti nuo valdžios ir perduoti s

Čia čia. Būtinai reikia nušalinti nuo valdžios ir perduoti s portretas
Atiduoti Asada tautos teismui

Anonimas

Anonimas portretas
100% sita nors vienas prota turi

sita

sita portretas
visa karine itampa ir kara kursto tokie kaip /pasiutes suo/ jankiai su zydeliu protekcija ir finansavimu tai aisku is rugsejo 11 bokstu sugruovimo kur nezuvo ne 1 zydas....
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių