ES perspėja Juodkalniją dėl kalinamo žurnalisto

  • Teksto dydis:

Juodkalnijai įkalinus už narkotikų kontrabandą nuteistą garsų žurnalistą, Europos Sąjunga perspėjo šią Balkanų valstybę, kad spaudos laisvė yra „svarbus elementas“ jai siekiant įstoti į bloką.

Apdovanojimų pelnęs tiriamosios žurnalistikos atstovas Jovo Martinovičius (Jovas Martinovičius) šią savaitę buvo nuteistas pusantrų metų kalėti dėl įtariamų ryšių su viena kontrabandininkų gauja. Jis teigė, kad šie kontaktai buvo jo žurnalistinio tyrimo dalis.

J. Martinovičiaus įkalinimą pasmerkė už žiniasklaidos laisvę kovojanti organizacija „Reporteriai be sienų“ (RSF). Žurnalisto advokatas sakė, kad teiks apeliaciją, o Europos Komisijos atstovė Maja Kocijančič sakė, kad Briuselis tikisi teisingo teismo J. Martinovičiui, ir perspėjo, kad spaudos varžymas galėtų kelti pavojų Juodkalnijos siekiui įstoti į ES.

„Saviraiškos laisvė yra tarp pamatinių Europos Sąjungos vertybių ir, taip pat, svarbus Juodkalnijos stojimo į ES proceso elementas... Žurnalistai turėtų turėti sąlygas profesionaliai dirbti savo darbą, nebijodami atgarsių“, – žurnalistams Briuselyje sakė atstovė.

J. Martinovičius, kuris yra dirbęs tokioms didelėms tarptautinėms žiniasklaidos kompanijoms kaip BBC ir „Financial Times“, metus ir tris mėnesius už grotų laukė teismo, kol prieš metus buvo paleistas.

Jis neigė kaltinimus ir sakė, kad jo kontaktai su nusikalstamais sluoksniais buvo tik profesiniai, susiję su žurnalistiniu darbu.

„Marihuanos kontrabanda man būtų beprasmiška. Aš tiesiog neturiu jokio motyvo tai daryti, aš darau tarptautinę karjerą“, – per praėjusį teismo posėdį gruodžio mėnesį sakė jis.

RSF pasmerkė jo nuteisimą ir pavadino verdiktą „nerimą keliančia nesėkme spaudos laisvei šalyje, teigiančioje, kad ji nori įstoti į Europos Sąjungą“.

Juodkalnija į ES tikisi įstoti iki 2025 metų. Šalis vis labiau spaudžiama spręsti organizuoto nusikalstamumo problemą ir ginti žiniasklaidos laisvę.

Po to, kai 2018 metų gegužę buvo nušautas vienas žurnalistas, Briuselis perspėjo, kad stojimo procesas strigs, jei nebus pažangos apsaugant žurnalistus.

J. Martinovičius, tyręs organizuotą nusikalstamumą Europoje ir karo nusikaltimus Balkanuose, pelnė 2018 metų prestižinį Peterio Macklero (Piterio Maklero) apdovanojimą už drąsią ir etišką žurnalistiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jovanidis

Jovanidis portretas
O ES nenori perspėti Ukrainos dėl užmušamų, kalinamų, į juoduosius sąrašus įtrauktų žurnalistų duomenų viešinimo? Su tokia morale ir vertybėmis mus greitai ir Afrika aplenks.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių