ES rimtai vertina Londono kaltinimus Maskvai dėl S. Skripalio apnuodijimo

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai pirmadienį griežtai pasmerkė buvusio dvigubo rusų šnipo apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga ir pabrėžė, kad „itin rimtai“ vertina Londono pareiškimą, jog Maskva yra kaltintina dėl tos atakos.

Pirmadienį Briuselyje posėdžiaujanti ES Taryba pasmerkė ataką prieš buvusį rusų dvigubą agentą Sergejų Skripalį ir jo dukterį Juliją, kurie kovo 4 dieną Anglijos Solsberio mieste buvo apnuodyti Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga.

„Europos Sąjunga itin rimtai vertina JK vyriausybės pareiškimą, jog yra labai tikėtina, kad Rusijos Federacija yra atsakinga (už apnuodijimą)“, – sakoma 28 Bendrijos šalių diplomatijos vadovų pareiškime.

Bendrija „reiškia savo besąlygišką solidarumą su JK ir (reiškia) paramą JK pastangoms patraukti atsakomybėn atsakinguosius už šį nusikaltimą“, teigiama jame.

„Europos Sąjunga yra šokiruota dėl išpuolio pirmąkart per 70 metų Europos teritorijoje panaudojant kovinės paskirties nervus paralyžiuojančią medžiagą, sukurtą Rusijoje“, – pirmadienį pareiškė ES narių diplomatijos vadovai bendrame pareiškime.

Vėliau pirmadienį į Britaniją atvyks tarptautiniai cheminių ginklų ekspertai surinkti nervus paralyžiuojančios medžiagos, panaudotos apnuodyti S. Skripalį.

Šis incidentas išprovokavo aršų Londono ir Maskvos diplomatinį ginčą.

Th. May praėjusį trečiadienį pareiškė, kad iš šalies išsiunčiami 23 rusų diplomatai ir įšaldomi aukšto lygio kontaktai su Rusija, taip pat atšaukiamas aukšto rango asmenų dalyvavimas Pasaulio futbolo čempionato renginiuose.

Kremlius, reaguodamas į Londono veiksmus, savaitgalį paskelbė išsiunčiantis 23 britų diplomatus ir stabdantis Britų tarybos veiklą Rusijoje.

Ketvirtadienį neįprastame bendrame pareiškime JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), Prancūzijos vadovas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas), Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) pareiškė vieningai kaltinantys Rusiją dėl šio incidento. Vis dėlto, šaltinių teigimu, kitos ES valstybės vengia daryti spaudimą Maskvai.

Britanijos užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) pirmadienį supažindino kolegas su incidento Solsberyje detalėmis, tačiau papildomų priemonių prieš Maskvą ES Taryba aptarinėti nežada.

Šis klausimas taip pat bus nagrinėjamas ir per ketvirtadienį prasidėsiantį Bendrijos viršūnių susitikimą.

Čekai, slovakai ir švedai neigia Maskvos pareiškimą

Čekija, Slovakija ir Švedija atmetė Maskvos pareiškimą, kad jos galėjo pagaminti mirtiną nervus paralyžiuojančią medžiagą, kad apnuodytų buvusį rusų šnipą Britanijoje.

Tokius kaltinimus Kremlius metė paneigęs Londono ir jo sąjungininkų įtarimus, kad Maskva galėjo prisidėti prie Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimo kovo 4 dieną Solsberio mieste Anglijoje.

„Labiausiai tikėtinos šios cheminės atakos ištakos yra šalys, kurios nuo dešimtojo dešimtmečio pabaigos ir iki šių laikų tebevykdo intensyvius „Novičiok“ programos medžiagų tyrimus“, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova šeštadienį.

„Tokios šalys yra Britanija, Slovakija, Čekija ir Švedija. Klausimas taip pat turėtų būti keliamas dėl Jungtinių Valstijų“, – pridūrė ji.

Švedijos užsienio reikalų ministrė Margot Wallstrom (Margot Valstriom) nedelsiant paneigė šį kaltinimą tinkle „Twitter“.

„Griežtai atmetu nepriimtinus ir nepagrįstus Rusijos URM atstovės kaltinimus, kad Solsburyje panaudota nervus paralyžiuojanti medžiaga galėjo atsirasti iš Švedijos. Geriau tegul Rusija atsako į JK klausimus“, – parašė ministrė.

Jos čekų kolega Martinas Stropnickis pareiškė, kad tokio pareiškimo „niekaip neįmanoma pagrįsti įrodymais“.

Čekijos gynybos ministrė Karla Šlechtova ir prezidentūros atstovas Jiri Ovcacekas (Jiržis Ovčačekas) tokios kaltinimus taip pat pavadino „absurdiškais“.

Slovakijos užsienio reikalų ministerija paskelbė pareiškimą, kad „kategoriškai neigia, jog Slovakija yra susijusi su cheminiais ginklais ir jų panaudojimu“.

„Mes smerkiame išpuolį prieš Sergejų Skripalį ir kategoriškai neigiame faktą, kad Slovakijos Respublika turi su tuo ką nors bendra“, – pridūrė ministerijos atstovas Peteris Suska.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių